A jó pápa - XXIII. János

Bakancslistához adom
Il papa buono
olasz életrajzi dráma, 193 perc, 2003

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

A 2001-ben boldoggá avatott XXIII. János pápa a 20. század egyik legnagyobb hatású személyisége volt. A hidegháború, a berlini fal felépítése, az űrutazások, a vietnami háború és Kennedy meggyilkolásának korára eső rövid pápasága (1958-1963) alatt szinte forradalmasította a katolikus egyházat. Angelo Giuseppe Roncalli szegény földműves családból származott, kivételes tehetsége, a szenvedők iránti mély együttérzése és papi elhivatottsága már kisgyermek korában megnyilvánult. A szemináriumon is az egyik legkiválóbb növendéknek tartották, de a Vatikánban felajánlott komoly beosztás helyett visszatért szülőföldjére, Bergamo környékére. Aztán Bulgáriába került apostoli nunciusként, ahol az ortodox egyházzal való megbékélés ügyében fáradozott. A háború alatt Isztambulban a német nagykövet segítségével sikerült megmentenie 600 zsidógyerek életét. 1957-ben velencei pátriárkává nevezték ki, majd XII. Pius halála után, 1958. október 28-án pápává választották. A bíborosok többsége csak átmeneti megoldásnak tekintette Roncalli pápaságát, ő azonban a II. Vatikáni Zsinat összehívásával - súlyos betegsége és a Vatikán hangadóinak heves tiltakozásai ellenére - vállalta a harcot legfőbb célkitűzései, az egyház megújítása, a keresztények egységének előmozdítása és a világ felé való nyitás megvalósításáért.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Angelo Roncalli/XXIII. János pápa
Mattia Carcano kardinális
Monsignor Loris Capovilla
Angelo Roncalli fiatal korában

Hozzászólások

Szerinted?
Jim Hacker 2014 dec. 29. - 15:06:15
Nagyon meglep ez az érdektelenség, az IMDB-n úgyszintén, pedig jó feldolgozása egy érdekes élettörténetnek, az abban meghúzódó tanulságos barátságoknak. Végig szép gondolatok hangzanak el benne, jórészt Bob Hoskins kimagasló és megindítóan õszinte tolmácsolásában. Nem zavar, hogy nem díjazzák az ilyen szívhez és értelemhez szóló filmeket, és éppen ezért jár tõlem a legnagyobb elismerés a fõszereplõknek és a filmkészítõknek.
Különösen ajánlom azoknak akik nem hisznek semmilyen istenben, nem követnek vallási elõírásokat, mivel itt õszinte emberi megnyilvánulásokkal lehet találkozni (pl. van karrierizmus és intrika a Vatikánban is, barát elárulása stb), és mindenek elõtt a józan ész szólal meg benne. Számos jelenetben a filmbéli pápa az egyszerû emberek nyelvén szól, hitelesen és elgondolkodtatóan, együttérzésre biztatva. Tolerancia, empátia, szolidaritás. Nem magas követelmények, mégis oly nagy hiány mutatkozik ezekbõl.
Érdemes rászánni az idõt, ritkán átélhetõ színészi alakítást kaphat a nyitott szemû és nyílt szívû nézõ Bob Hoskins jóvoltából.
szabyy021 2008 dec. 28. - 15:14:41
Sziasztok! Nem tudjátok hogy honan lehetne ezt a filmet letolteni? Ha valaki tudja megkerem hogy szoljon koszi
amdrulez 2007 ápr. 05. - 21:38:06
Szia!
Nem minden mûsort, de elég sokat újra szokott vetíteni Duna - csak nem fõmûsoridõben -, vagy a DunaII-re teszi át.
Szepi1 2007 ápr. 05. - 08:26:10
Nem tudja valaki, hogy lesz-e valamikor ismétlés? Esteleg másik csatornán?
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu