A Karamazov testvérek

Bakancslistához adom
Bratya Karamazovy
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott orosz tévéfilmsorozat, 2009

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

Apagyilkosság - ez áll a világirodalom egyik legnagyobb remekművének, Fjodor Mihajlovics Dosztojevszkij regényének a középpontjában. A három Karamazov testvér már képtelen tisztelni az apjukat, aki egyszerre félelmetes, szánni való és nevetséges. Hogyan is lehetne tisztelni egy olyan apát, aki kegyetlen, közönséges, durva lelkű, minden pénzét eltékozolja, soha nem törődött gyermekeivel, és most jogos örökrészüket sem akarja kiadni? Az öreg Karamazovot egy éjszaka valaki meggyilkolja. Ki követte el a gyilkosságot, ki a felelős? Aki valójában végrehajtotta, aki nagyon is kívánta és úton-útfélen hangoztatta, vagy aki igazából az egészet szuggerálta? Dosztojevszkij regényei a világirodalom leghatásosabb drámáival, sőt a leghatásosabb krimikkel is vetekszenek, mert cselekményük rendkívül fordulatos, izgalmas, szereplőik pedig roppant érdekes egyéniségek. Nem véletlen, hogy számtalan film- és színpadi feldolgozás készült belőlük, különösen A Karamazov testvérekből, amelynek cselekménye egyszerre drámai és krimiszerűen feszült. S a szerepek, a három plusz egy Karamzov-testvér: az ösztönök vezérelte Dimitrij, az ész, a szellem uralta Iván, a szent és tiszta Aljosa és a nyomorult Szmergyakov, és persze nem utolsósorban az öreg Karamazov, roppant hatásos színészi alakításokra nyújtanak lehetőséget.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
enpeti47 2011 febr. 25. - 20:10:39
Szia!

Privát üzenet elment.
Üdv: enpeti47 - Péter
pohl 2011 febr. 25. - 15:10:54 Előzmény enpeti47
Szia!
Felvettem az összest az elsõ és második kivételével. Nagyon szívesen kiírom DVD-re az ötödik részt, viszont kérem tõled az elsõ és második részt, mert nagyon hiányzik. Várom jelentkezésedet.
Köszi,
Tibor
enpeti47 2011 febr. 17. - 23:56:20
Sziasztok!
Veszi valaki a sorozatot?
Én igen, de sajnos az elõre programozás ellenére az 5. részt nem rögzitette az IPTV egységem.
Most rögzítem a 7. részt, utána a 8.-at.
Mire lemegy a sorozat lesz 11 részem, az 5. hiányával.

Tudna valaki segíteni? Feltölteni valamelyik megosztóra, és a linkeket elküldeni nekem privátban? Csak az 5. részt!

Nagyon megköszönném!

enpeti47 (enpeti47@gmail.com)
animagemella 2011 febr. 17. - 11:17:55
Még mindig azt mondom, hogy kiváló ez a filmadaptáció, ám arról fogalmam sincs, mirõl fog szólni a második fele, tekintve, hogy a legtöbb fontos esemény már lezajlott. Sõt, ebben az utolsó két részben lett Dosztojevszkijhez méltó módra borult, mégis ihletett a légkör a helyszínek felett, bár kicsit furcsa volt a kulcsjelenet verõfénynél, legalább félhomályt képzeltem volna el. A színészek csodálatosak, Grusenyka, Mitya...Aljosa és Ivan...Sajnos a sztarec lénye túlságosan mellõzött volt (eddigre meghalt), igaz, hogy mellékvágány a cselekmény fõ vágányaihoz képest, de nagyon szép dolgokat mondott el ott a Mester a Sztarecrõl, Aljosáról, és a mindenségrõl. Azt nem lehet mondani a sorozatról, hogy nem igényes munka. Szomorú, hogy a fórumot elnézve alig érdekel valakit ez a rendkívüli csoda, fõleg annak ismeretében, micsoda mozgolódás van a szarságokról szóló topikokban. Vagy már ilyen sokan kelnek munkára reggel 6-kor mostanában, Magyarországon? Az se lenne rossz hír:)
animagemella 2011 febr. 16. - 23:18:09
Senki nem nézi? Igen, abban talán kis igazam volt, hogy az elsõ két epizódban sok minden történt, és a második kettõre kevesebb jutott, kissé meglassult az események folyama. Iván poémája következik most, izgalmas lesz. Aljosa nagyon tetszik, vele kapcsolatban nem volt igazam, valóban megszépíti az átszellemültsége õt, kiválóan játszik.
animagemella 2011 febr. 11. - 10:59:30
Az számomra kérdéses, hogy olyan, aki nem olvasta a könyvet, mennyire képes követni a cselekményt. A sztarec szobájában játszódó jelenetnél gondoltam azt, hogy ember legyen a talpán, aki tökéletesen érti, mirõl van szó, ill. fõleg azt, ki az a sok jelenlevõ. Pl. Ivánról sok mindent elmond az, hogy lerúgja a kocsiról azt a kullancs urat, aki nem bánná, ha ehetne-ihatna egy jót Fjodor Pavlovicsnál, a filmben föllöki, még mielõtt felszállhatna (ebben a formában nehezen értelmezhetõ, túl gyors a jelenet). Persze nehéz megállapítanom mennyire lehet fölfogni csak a fimet, úgy, hogy én olvastam...A sztarecrõl rengeteg szó esik a könyvben...
animagemella 2011 febr. 11. - 10:44:00
Bizony igen nagyon jó ez a film eddig! Tulajdonképpen csak a címjelenetet nem tudom hova tenni, mert Iván az ellenpont Mityával szemben (Iván mondata, a verekedõs jelenet után: kb~ hadd falja fel egymást a két aljas disznó), és Aljosa az, aki mindkettõjüket szereti (de lehet, hogy valamire nem emlékszem pontosan, vagy eltérõ szimbolikus célja van a készítõnek a fõcímmel).

Grusenyka tökéletes, gyûlölni és imádnivaló, Mitya és Ivan fizimiskája olyan, ahogy a "nagy könyvben", Fjodor Pavlovics, Szmergyakov, Grigorij, õk is nagyon-nagyon a helyükön vannak...Talán Aljosa és Katyerina haloványabb külsõre annál, amit az ember el tud képzelni, de õk is többek, mint megfelelõk (gondolom olyan alpáribb nõket, mint Grusenyka, ma is könnyebb találni Oroszországban). Még a ház, és Mitya kertje is nagyon hasonló ahhoz, ami a képzeletemben él.
Mintha kissé elõreszaladtunk volna ahhoz képest, hogy van még hátra tíz epizód, de nem vagyok benne biztos, mert úgy néz ki, tudják a dolgukat a készítõk. Nyilván nincs megjelenítve minden apró részlet, és amennyire emlékszem, talán az ebédlõi jelenet Szmergyakov feleltetésével, és az, amikor Mitya dúl a házban, eredetileg két jelenet, a filmben összevonva.
animagemella 2011 febr. 09. - 23:27:32
Nem tudom, illetve gondolom, hogy ki, de talán nem is annyira lényeges, ez a könyv sokkal többrõl szól természetesen, mint arról, hogy ki a gyilkos. Ha Mitya lenne a gyilkos, az se volna olyan nagy baj, mert beszámíthatatlan a srác. Az biztos, h a Karamazov testvérek minden idõk egyik legcsodálatosabb regénye, én nézem majd holnaptól ez a feldolgozást:)
velorexescsavo 2011 febr. 09. - 21:38:29
*Spoiler
Iván rájött, el is mondta, de nem hallgattak rá, mert megõrült és ezért vitték el helyette Dmitrijt Szibériába. Valahogy így volt, de már én is nagyon régen olvastam.
animagemella 2011 febr. 09. - 21:34:58
Hát...lehet:)(ha jól emlékszem, nem vált nyilvánvalóvá a gyilkos személye)
velorexescsavo 2011 febr. 09. - 17:26:58
*SPOILER ha jó emlékszem õ gyilkolta meg az öreg Karamazovot.
animagemella 2011 febr. 09. - 17:06:15
Részben hülyeséget írtam, elnézést, minden eszembe jutott, csak a lényeg nem:) Igenis kulcsszereplõ Szmergyakov, nem a túlhangsúlyozás lesz az érdekes, hanem az, hogy az események során hogyan válik lényegessé a személye.
animagemella 2011 febr. 09. - 14:25:25
Én is emlékszem arra, hogy az öreg Karamazov egy görbe este után valahol, talán egy útszéli árokban, feltehetõleg disznólkodott Szmergacskajával, aztán a fogyatékos lány az öreg udvarának a sarkába rejtõzve szülte meg Szmergyakovot. Ezek az utalások, mégsem tálalja a képünkbe a tényt az elsõ oldalakon, alaposan bele kell olvasni hozzá a könyvbe. Azáltal, hogy nem mondja ki, pont azt ábrázolhatja szerintem, hogy az öregnek a tisztán látható disznóságai mellett voltak bõven titkos viselt dolgai is. Ilyen nagy húzásoktól, kimondatlan láttatásoktól érdekfeszítõ a könyv. Remélem, hogy Szmergyakov nincs túl sokat színen a sorozatban, noha nagyon érdekes figura, sõt, mellékszereplõként még kulcsfontosságúnak is tekinthetõ, mondhatni kulcsfontosságúvá elõlépõ mellékszereplõ, de azért a regény központja nem õ, hanem a három fivér, közülük is kiemelkedik Aljosa, központi szereplõ az apa is, aztán valahol Grusenyka mellett, mögött áll jelentõségében Szmergyakov, és más szereplõk (pl. a sztarec, Katyerina). Persze rossz kifejezés a fontos, jelentõs, mert a mû egészébe mindenki szervesen beletartozik, mégis jól érezhetõ egy fontossági sorrend. Nem tudom, egyelõre nem vagyok oda azért, hogy Szmergyakov a szereplõk listáján a negyedik helyen szerepel, hogy együtt áll tablót a fotók között a három másik fivérrel, és nem tudom mennyire lett volna ez a szerzõ kedvére. Még a három fivér is alig szerepel együtt ugyanabban a jelenetben, mindig Aljosa találkozik az egyikkel, vagy a másikkal. Tehát nem is annyira arról van szó, hogy biztosan tudjuk-e, Szmergyi az öreg zabigyereke-e, hanem inkább, hogy túlhangsúlyozzák-e a szerepet. Nos, majd meglátom…
velorexescsavo 2011 febr. 09. - 10:16:32
Egyértelmû utalás van rá a regényben, hogy az öreg zabigyereke Szmergyascsaja-tól.
Nem láttam a filmet, de bízom benne, hogy az oroszok nem tudják elrontani.
Pl. a Ványa bácsi szovjet filmen egyszerûen tökéletes volt.
animagemella 2011 febr. 09. - 10:05:33
Kíváncsian várom, most igyekszem végignézni. Egyelõre nem tudom elképzelni, hogy képes lenne valaki visszaadni azt a döbbenetes atmoszférát, amit Dosztojevszkíj az ember agyában teremt. Ha jól emlékszem, D. sosem mondja ki, hogy Szmergyakov is Karamazov fivér volna, csak sejteti. Itt már lehet, hogy el is van rontva, az egész...
offtopic
tekton 2011 jan. 19. - 15:10:46 Előzmény hida
Kedves hida!

Hol lehet hozzájutni az általad említett DVD-hez?
8/10
ariskerase 2011 jan. 18. - 14:05:32 8/10
Érdekes nem rossz.
tekton 2011 jan. 18. - 12:23:41
Kedves hida!

Hol lehet hozzájutni az általad említett DVD-hez?
tarjana17 2010 dec. 26. - 21:13:01
Nem csalodtam a sorozatban,az egyik kedvenc regényem,a szinészek pedig nagyon jól visszadták a cselekmény hangulatát.
Norbi5 2010 dec. 10. - 17:04:20 Előzmény csanaklára
Nincs meg valakinek a 9-10. rész felvéve?
Összes hozzászólás
Swing Karácsony Gájer Bálinttal
Swing Karácsony Gájer Bálinttal

Gájer Bálint először ad koncertet a MÜPÁ-ban december 7-én.

Jegyvásárlás