A kaszkadőr

Bakancslistához adom
The Stunt Man
amerikai thriller, 131 perc, 1980

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Eli Cross, a diktatórikus módszerekkel dolgozó, ám nagyon elismert filmrendező monumentális filmet forgat az első világháborúról. A forgatás közben az egyik kaszkadőrje baleset miatt életét veszíti. Amikor Cameron, a rendőrség elől menekülő fiatalember megjelenik a forgatáson, Cross felajánlja neki a munkát. Cameronnak a kaszkadőri állás jelenti a menekvést a rendőrségtől. Cross számára pedig a fiú jelenléte biztosítja, hogy senki sem fogja a halott kaszkadőrt keresni. A két ember látszólag egymásra van utalva. A rendező azonban egyre nehezebb és veszélyesebb feladatok elé állítja Cameront. A fiúban felmerül a gyanú, hogy Cross meg akarja őt ölni...

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
feketevipera 2012 márc. 11. - 19:35:44
Furcsa hangulatú film, thrillernek nem nevezném, bár kétségtelen, hogy idõnként kissé megborzongatja a nézõt. A "film a filmben" ötletet párszor már elsütötték, viszont itt meglehetõsen sok idõt szentelnek a forgatásnak, voltaképpen e köré szervezõdik a sztori. Talán ezért is érdekes a hangulata, hiszen megesik, hogy néha nem könnyû különválasztani a filmet és a "filmen belül forgatott filmet". Akad pár meglepetés a sztoriban, ezek adják a jobb pillanatokat, viszont szerintem pl. a szerelmi szál kicsit bugyutácska és sablonos. A két férfi fõszereplõ a leginkább egyénített figura, lényegében véve kettejük "párharca" a fõ konfliktusforrás. A többiek alakja nem annyira kidolgozott, pedig azzal mélyenszántóbba lehetett volna tenni a filmet. Idõnként viszont nem tudtam eldönteni, hogy komoly alkotást szerettek volna-e vászonra vinni az alkotók, vagy inkább vígjátékot, mert pl. a forgatásos jelenetek szinte az egésznek a paródiáját adják, ott a zenei aláfestés is sokszor humoros. Peter O'Toole egyértelmûen a legjobb a színészek közül (bár pl. az elején eléggé véreresek a szemei, gondolom, akkoriban is keményen ivott), õ jól hozza az excentrikus, kiszámíthatatlan, zsarnoki rendezõ figuráját, a többieket már kevésbé lehetne kiemelni.
Egyébként amint azt láttam, külföldön eléggé megosztotta a film a nézõket, az IMDb-n is rengeteg különbözõ vélemény olvasható: egyesek szerint a 80-as évek legjobb filmje, mások szerint csapnivaló. Úgy vélem, az igazság valahol félúton van, az egyedi vonások és a hangulat ellenére is csak "tucattermék", illetve annál egy fokkal jobb. Szerintem túl sok a bõ két óra, kicsit húzhattak volna belõle, lehetett volna mélyíteni a mondanivalót, jobban egyéníteni az alakokat stb. A lényeget nem feltétlenül könnyû kihámozni, talán az emberek közötti viszonyról (a "zsarnokról" és a neki "behódolókról"), illetve a filmet az embereknél - látszólag - többe nézõ rendezõrõl szól a mû.

SPOILER

Nekem azt sugallta a befejezés, hogy Cross nem megölni akarta a fiatal fickót, csak azt szerette volna, hogy az minél hitelesebben játssza el a rémült embert, ezért próbált minden módon ráijeszteni. Pontosan ez tartja bizonytalanságban a nézõt is, hiszen az utolsó pillanatig úgy hisszük, hogy tényleg ki akarja nyírni a srácot, így feszültséget okoz ez a "tudás", mígnem a végén jön a csattanó. Furcsa film, egyszer azért érdemes megnézni, a gyengeségei ellenére is.