A kislány

Bakancslistához adom
The Girl
svéd családi film, 95 perc, 2009

Értékelés:

29 szavazatból
Szerinted?

1981 nyara. Egy 9 éves kislányt szülei nénikéje felügyeletére bíznak, hogy egy segélyszervezethez csatlakozva Afrikába utazhassanak. Nénikéje aztán szintén lelép néhány napra, és a kislány egyedül marad. Senkinek sem szól arról, hogy egyedül van, és miközben telik-múlik a nyár, egyre többet tud meg a felnőttek világáról, annak minden abszurditásáról és gondatlanságáról, végül ő lesz az, aki a legérettebb döntéseket hozza.

Stáblista:

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
picipc 2018 okt. 22. - 14:47:14 10/10
Nagyon szép film. Valóban nem siet az akciókkal, hogy te, mint néző, átélhesd az érzéseket, amiket a kislány érez. Aki egyébként rendezői telitalálat.

A film úgy indul, hogy a szülők valóban jótékonykodni mennek a távoli Afrikába. Ha valóban aggódnak is a hátrahagyott tíz éves kislányért, ezt a filmből nem igazán vettem észre. Saját céljaiknak rendelnek alá mindent. Így akár egy szinte alkalmatlan, átmeneti bébicsősz is megteszi.

Ezt a filmet olyan emberrel néztem meg, aki valóban átélte közel tíz évesen az elhagyatottságot, és őt ez a film mélyen megrázta. Tehát ha neked szól, akkor felkavar, régi traumá(ka)t felhoz és lelked mélyéig megérint. Ebben az esetben merülj bele a film csodálatos világába.

Természetesen arra is van esély, hogy nem neked szól. Talán mert nincs hasonló múltad, vagy úgy érzed, hogy az érzelmek távolabb állnak tőled. Vagy ha nem pörgős egy film, akkor untat. Ebben az esetben akár egy távoli afrikai országba is elmehetsz jótékonykodni.

Viszont ha már megnézted és megérintett, akkor valósan kapcsolódsz a saját érzelmeiddel. Nem kizárt, hogy gyermekkorodban sokszor hagytak egyedül, miközben a szüleid (és nagytesód?) éppen mással volt elfoglalva. Talán a kislányhoz hasonlóan értékelted is az egyedülléted, olyan terhes volt a felnőttek traumával és harccal és vitával telt világa.

Képajánló: http://www.filmdeculte.com/photos/1/9/2/540*337/Un-ete-suedois-29174.jpg
8/10
PlasZeb 2016 dec. 01. - 20:11:48 8/10
Mint az ilyen stílusú filmek monoton és lassú. A film elején láthatjuk a nyugati jólétben elkényelmesedett szülõk elképesztõ döntését: az izgalom miatt Afrikába mennek gyerekeken segíteni, közben Svédországban hagyják a gyermeküket úgy ráadásul, hogy idõsebbik testvére a szüleivel tart.
A film kétségtelen nem ingerbomba, de Bianca Engström ügyesen adja a kissé elgondolkodó, vidám, majd dühös, késõbb kissé kiégett, de végig eleven lányt, ami által egyedülálló módon bele tudunk látni egy kisgyerek lelkébe, akin kívülrõl nem is igazán látszik az a nyomás, amit valójában átél. Közben betekintést nyerünk a felnõtt környezetébe is, akik - talán éppen emiatt a \"vakság\" miatt nem is látják, hogy a lánynak segítségre lenne szüksége. Kell hozzá kellõ hangulat, de elgondolkodtató film.
ABG 2014 máj. 21. - 00:43:10
10/10
Kriszti996 2013 nov. 23. - 22:42:42 10/10
Nagyon szép film...
10/10
Schbence 2013 febr. 08. - 00:52:53 10/10
Csodálkozva látom, hogy eddig senki nem szólt hozzá, pedig egy ideje megvan a magyar szinkron is.

Mivel tartalom sincs leírva ismertetem, amit találtam róla máshol:

Egy kilenc éves kislányról szól, akit szülei otthonhagynak, miközben õk Afrikába mennek néhány hónapra segélyszervezethez. A felügyeletével a nagynénjét bízzák meg, aki lelép "néhány napra", egyedül hagyva õt. A kislánynak pedig meg kell tapasztalnia az egyedüllét fogalmát.


Szerintem pedig igen szép svéd gyöngyszem a film, lassú, szép képi világgal az elidegenedésrõl, a magányról, a könnyen befolyásolható gyermek lelkivilágáról. Aki akciódús mozit vár, felejtse el, aki szereti a lassú északi filmeket, annak erõsen ajánlott kategória. A családi film meghatározás se tévesszen meg senkit, nem gyerekeknek való, hanem inkább azok szüleinek, ez egy színtiszta dráma.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu