A komikus

Bakancslistához adom
The Comedian
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai vígjáték, 119 perc, 2016

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Szereplők

Jackie Burke
Harmony Schiltz
James Berkowitz
Mac Schiltz
Billy Crystal
Florie Berkowitz
Dick D'Angelo
Brittany Berkowitz

Hozzászólások

Szerinted?
4/10
etikett1 2023 márc. 05. - 09:59:00 4/10
Kár volt három ember szavazatára adni. Kár volt megnézni, csalódás, pedig Niro miatt néztem.
8/10
InteriorLulu 2022 dec. 26. - 00:07:58 8/10
Jackie Burke fénykorában hosszú évekig játszotta Eddie-t, a családos rendőrt, egy olyan tévés szitkomos karaktert, amely sikerében is leginkább talán Al Bundy figurájához hasonlít. Most kiöregedve továbbra is azt csinálja, amihez ért, stand-uposként lép fel kis közönség előtt, és bár mindenhol Eddie jól ismert manírjait és poénjait várják tőle, ő van még annyira vicces, és van annyira rutinos, hogy az általa már gyűlölt karaktert teljesen mellőzve is sikeres legyen.
Miután összeverekedik az egyik vendéggel, egy hónap közmunkára ítélik, ahol megismerkedik a jóval fiatalabb Harmonyval, és innen indul be az egyébként szinte egész végig New Yorkban játszódó történet.

Ami szerintem igazán izgalmas, az Jackie, a komukus humora, és annak fogadtatása. A nagyrészt rögtönzött poénok ugyanis gyakorlatilag abszolút nonpíszík, szinte senkire és semmire nincsenek tekintettel: szexisták, rasszisták, homofóbok, adott esetben simán undorkeltők, adott közönség előtt amolyan legalja fingós-szarósok... Ez persze Amerika, pontosabban New York, nem Európa, és bár a közönség így is nagyjából fele Jackie minden fellépésekor - legyen az bárban, lagzin, ünnepi díjátadón, vagy épp öregek otthonában - jól láthatóan teljesen kiakad (a másik fele pedig sírva röhög), azzal mindenki mindenütt tisztában van, hogy nem maga Jackie ilyen, hanem csupán a poénok ilyenek; hogy ezek a viccek semmi mást nem akarnak, mint szórakoztatni, kizárólag ezért ordenárék és megbotránkoztatók, és akinek nem tetszik, az ne vegye magára, vagy legközelebb egyszerűen menjen arrébb, ha meglátja a komikust... Magyarán képesek helyén kezelni a dolgot.

Kifejezetten jólsikerült vígjáték, nem kis részben mert De Niro végig elemében van, és érezhetően élvezi a dolgot. Jól is áll neki a szerep, minimum A komédia királyából rutinja is van már a figurából, és nagyon jó az összhang közte és minden kollégája között. Hihető a Harmonyval kialakuló vonzalom, jól működnek a testvérét alakító DeVitóval, és tök jó újra együtt látni De Nirót Harvey Keitellel, Billy Crystallel és Charles Grodinnal (utóbbi: Éjszakai rohanás). A Harmony apját alakító Keitellel ráadásul kifejezetten sok közös jelenetük van.

Még annyi, hogy szerintem nem véletlen De Niro filmbeli kinézete. Ezzel a fajta körszakállal és frizurával pont olyan, mint a Szemtől szemben McCauley-je húsz évvel idősebben. Márpedig abban a filmben kifejezetten sármos, ami már csak azért sem hátrány, mert amúgy a karakter egy nála jóval fiatalabb nővel jön össze... pont, mint itt.