A lányom nélkül soha

Bakancslistához adom
Not Without My Daughter
amerikai filmdráma, 111 perc, 1991

Értékelés:

144 szavazatból
Szerinted?

1984-ben Betty Mahmoody férje elvitte feleségét és lányát Iránba, hogy együtt legyen a család. Előtte megesküszik feleségének, hogy nem lesz semmi bántódásuk, ha úgy döntenek, bármikor nyugodtan visszatérhetnek Amerikába. Hazudott. Az asszony eget-földet megmozgat, hogy kiszabadulhasson a szigorú iszlám törvények szerint élő család rabságából.

Stáblista:

Szereplők

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
sadrok 2023 márc. 21. - 23:07:02 9/10
Tegnap fejeztem be a könyvet, ma megnéztem a filmet, amiből szerintem 2 -t kellett volna csinálni a történtek alaposabb megismeréséhez. Persze így is érdekes és izgalmas a film, de olyan érzésem volt, mintha igencsak összecsapták volna. Sok apró részlet kimaradt belőle, ami teljesebbé tehette volna a történetet.
LajtaJ 2019 máj. 22. - 21:04:35 Előzmény tortura
Miért, a magyarok kiktől várják el, hogy alanyi jogon befogadjanak minket?
tortura 2019 máj. 22. - 19:42:01 Előzmény LajtaJ
Így van, nem kell senkit befogadni sehova. Kivéve minket magyarokat, mert nekünk az jár - alanyi jogon. Ne jöjjön ide senki, láttuk, hogy a pirézekkel is csak a baj volt.
pappulisszesz 2019 máj. 21. - 15:26:38
Kontinensfoglaló szándék :))) 1000 pont
LajtaJ 2019 máj. 21. - 15:21:50
Az EU-n belül valóban lehet költözni, de az EU-ba idegen országból, kultúrából beköltözni azért csak nagyon szigorú feltételek esetén legyen lehetséges.
Tömegesen, kontinensfoglaló szándékkal meg senkinek se!
offtopic
ildimix 2016 jan. 30. - 09:57:13
Ezt a filmet mindenkinek csak ajánlani tudom.

Könyvben is olvastam ajánlom mindenki figyelmébe.
Zsuzsanna Kassai-Korotki 2016 jan. 29. - 21:24:59
Elköltöznek a férj testvérétõl egy másik családhoz és az õ gyerekük a kisfiú. Az ilyen népeknél szokás, hogy egymás gyermekeit dajkálják.
10/10
enikomasszazs 2016 jan. 29. - 20:54:56 10/10
Lehet, hogy spoiler:
*
*
A nõnek lett egy másik gyereke is a pasitól? Mert kb az ottléte felétõl tutujgat 1 kisbabát. Ha igen, azt ott tudta hagyni, csak a lánya érdekelte? A könyvben vajon hogy van? Még nem olvastam, de tervezem.
*
*
*
LajtaJ 2015 dec. 25. - 05:39:20 Előzmény veszelka
Miért is kellene könyörögnöm, hogy Magyarországon fogadjanak be?
Tudtommal jelenleg egyetlen Magyarországgal szomszédos országban sincs háború, sehol sem üldöznek senkit sem. Akkor miért kellene nekünk bárkit is befogadnunk?
offtopic
veszelka 2015 nov. 21. - 00:18:15 Előzmény LajtaJ
Az,hogy ki hova, milyen környezetbe,körülmények közé (ország, vallás,gazdag, szegény.férfi, nõ, stb)születik az illetõtõl függ a legkevésbé. Te is lehetnél az a muzulmán, akit most a pokolba kívánsz, és lehet, hogy onnan is jön. Mert te is születhettél volna azon a tájon.És most te könyörögnél, hogy fogadjanak be. Az empátia biztos hiányzik belõled. Igaz, a mindennapok életét szabályozó iszlám kultúra teljesen idegen az európai kultúrkörtõl, de itt mi birtokon belül vagyunk, erõsebbek vagyunk, de aki segítségre szorul annak mi nem fordíthatunk hátat, ha csak egy kicsit is komolyan gondolunk a kereszténység értékeire.Ezt mondja neked egy "hithû" ateista,aki ebben a kúlturkörben nõtt fel.
LajtaJ 2015 aug. 04. - 21:33:08
Ez a film napjainkban sajnos nagyon aktuális, amikor az illegális muzulmán bevándorlók megtámadták az európai keresztény nemzetállamokat (a háttérben az USA, illetve az USA-t is irányító nemzetközi háttérhatalom ügyködései eredményeként), hogy ide is kiterjesszék fellazító, felbomlasztó tevékenységüket.

Azoknak a kótyagos agyú SZDSZ-es aktivistáknak, akik pátyolgatják ezeket az illegális bevándorlókat elõtte meg kellene nézniük ezt a filmet, hogy tisztában legyenek kiket is segítenek õk a valóságban.
tortura 2015 jún. 30. - 17:39:06 Előzmény napraforgó
1984 augusztusától indul az ottlétük és tart másfél évig. Miután hazament, egy-két éven belül, tehát nagyon hamar megírta a könyvet, amit pár éven belül meg is filmesítettek. A forgatás alatt is végig ott volt, kikérték a tanácsát.
Lilko03 2015 ápr. 14. - 22:38:13
A film megtörtént eseményt dolgoz fel. Nagyon bátor volt Betty, hogy el mert szökni ebbõl a borzalomból, ráadásul gyerekkel. Szerencséje volt, hogy rátalált arra a normális arab boltosra, aki nélkül nem sikerült volna elszöknie. Nagyon izgalmas a film, felkeltette az érdeklõdésemet a könyvre.
Lilko03 2015 ápr. 14. - 22:22:58 Előzmény fürmender
Nem tudom, hogy mi köze van a filmben bemutatott történetnek a "multikultihoz", szerintem semmi. Lehet szeretni az arab, latin stb. zenét, mûvészetet stb. anélkül, hogy elfogadjuk, vagy egyetértsünk akár az iszlámmal, vagy bármilyen más eszmével, vallással stb. Azzal nincs semmi baj, ha meg akarunk ismerni valamilyen idegen országot, világot, annál jobban tudunk védekezni pl. a filmben történtek ellen. Ha pl. ez a nõ ismerte volna a férje országát, annak szokásait, kultúráját mielõtt hozzáment, lehet, hogy nem ment volna hozzá.
napraforgó 2014 júl. 27. - 14:31:54
Azt nem tudom, hogy az írónõ mikor írta a könyvét, illetve mikor is történt vele ez a dolog. A filmet 1991-ben mutatták be, és azóta sajnos csak jobbra tolódik az iszlám szinte minden muszlim országban! Tehát nem javul, hanem romlik a helyzet...
fürmender 2014 júl. 27. - 12:47:09
Ajánlom ezt a filmet a multikulti feltétlen híveinek. Kitûnõ tanmese meggondolatlan kalandkeresõknek, de semmi több.
tortura 2013 dec. 16. - 11:08:12
Azóta, hogy utoljára hozzászóltam, elolvastam mindkét könyvét Bettynek. Nagyon jók, izgalmasak, ugyanakkor néha nagyon nyomasztóak voltak. De realisták, és ez a lényeg. A legdurvább az, hogy mindez a közelmúltban történt. Aki teheti, feltétlenül olvassa el, én is csak ajánlani tudom mindenkinek. A film még nagyon light-os volt a könyvhöz képest. Az igazi brutál dolgokat a könyv tartalmazza. A menekülést már nagyon összecsapták a filmben, de erre is megvolt a magyarázat.
Betty M. második könyve pedig már a történet megfilmesítésével foglalkozik, illetve a hasonló történetû nõk ügyével. Ugyanis a menekülése után õ erre tette fel az életét, hogy a hasonló sorsú nõkön próbál segíteni. A mai napig álnéven, új személyazonossággal élnek (a lánya is) valahol Amerikában.
Cordelia 2013 máj. 13. - 09:42:21 Előzmény Stephen King
elhiszem, hogy a perzsák kedvesek, õk is emberek, gazdag a kultúrájuk.
Betty Mahmoody ugyan hogy sejthette volna, hogy a férje fanatikus, amikor volt néhány jó évük és az állat akkor bújt ki belõle, amikor hazamentek a férj országába. Ráadásul a férj azt hitte, hogy így kell bánni egy feleséggel.
Egy házasságban az ember azt hiszi, hogy a másik gondolatait is ismeri. Nagy tévedés. Nem tudhatjuk mi lakik a másikban ...
idrimbe 2013 máj. 13. - 08:48:43 Előzmény Stephen King
Jó ez a film, minden tekintetben.
Az biztos, hogy csak a dolgok rossz oldalát mutatja be, valószínûleg azért, mert az író azt élte meg, másrészt ez így lett tanmese azoknak, akik közelkeleti párt szeretnének választani.
De én például néhány éve angol tanfolyamon találkoztam perzsa fiúkkal, és õk is azért jöttek ide, mert az országuk politikáját túl primitívnek találják, és nyilván itt jobban is lehet tanulni.
Tehát igaz, hogy kedvesek, de az is, hogy a vallás nagyon fanatikussá tud tenni jó néhányukat. Azt nem tudom, hogy mostanában inzultálják-e a nõket, ha kilóg a hajuk, de tíz éve még magyarokat öltek meg azért, mert más asszonyára néztek az utcán. Szóval nagyon óvatosnak kell lenni.
Stephen King 2013 márc. 13. - 21:04:17
Szeretnék úgy hozzászolni ehhez a filmhez mint valamennyire érintett egyén( a férjem iráni)

Elõször is az Irániak NEM arabok hanem perzsák. Perzsia egy szabad ország volt 80 évvel ezelõttig. Annyira szabad hogy náluk engedték meg hogy a nõk is mehetnek katonának ha szeretnének. Aztán bejött a vallás.
A férjemmel együtt néztük meg. Mondta hogy tényleg vannak ennyire elvakult emberek, de azért a lánynak sejtenie kellett volna.
Minimum le kellett volna szürnie vagy lehet hogy tudta hogy a fiú családja mennyire elvakult. Nem kell a perzsáktól megijedni nagyon kedves emberek, csak annyit tudok ajánlani az magyar lányoknak. Ismerjétek meg a szülõket. Õk mindent elárulnak a gyerekrõl. Ha elvakultak, akkor 90% hogy a fiúk is az, csak itt európában nem mutatja. Ha a család nyitott az európai kultúrára, nem baj ha a fiúk egy más vallású európai lánnyal van akkor jó eséllyel a fiú is ilyen, és nincs tervben semmilyen rablás, hitmegváltoztatás stb.

Egyébként életetekben csak egyszer menjetek el iránba és teljesen megváltozik az a véleményetek amiket az amerikai filmekbõl le lehet szûrni. A perzsák 80% ,a világ legkedvesebb, legbarátságosabb népe.
Az ismerõseim akik jártak már Iránban egytõl egyik visszamennék mégegyszer, mert olyat egy országban sem tapasztaltak hogy az utcán menve odamennek hozzájuk az emberek köszönnek, megkérdezik honnan jöttek és még ha van náluk épp valamilyen sütemény akkor odaadják a Vendégnek és rettenetesen boldogok hogy ez a Vendég meglátogatta az õ országukat.


Itt most a perzsákról volt szó, nem az arabokról.
Összes hozzászólás