A Nibelungok I.: Siegfried

Bakancslistához adom
Die Nibelungen: Siegfried
német fantasztikus kalandfilm, 77 perc, 1924

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

A film hőse, Siegfried elindul a burgundi udvarba, hogy elnyerje Gunther király húgának, Kriemhildának a kezét. Közben megküzd a sárkánnyal, amelynek vérében megfürödve, egy falevélnyi folt kivételével, sebezhetetlenné válik. Legyőzi a kincset őrző Alberichet, a gnómok királyát, aki láthatatlanná tévő hálót ad neki. Így tud aztán segíteni Gunthernek kiállni a feleségül kért Brunhilda által előírt erőpróbákat, s végül a nő asszonnyá tétele is reá hárul. Mikor Brunhilda rájön erre, Siegfried megölését követeli...
Forgalmazó: Örökmozgó

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
kgyuri0 2009 máj. 19. - 19:20:00 Előzmény pozsizsuzsi
Nem csak Brünnhildére gondoltam, de a Siegfried pl. ha jól emlékszem úgy kezdõdik, hogy Mime nagy igyekezettel vacsorát fõz a teakonyhában a gyereknk is, aki Siegfried.
Szóval én jókat derültem.
Aztán meg a kopasz vállalatigazgató kinézetû Guntheren is.
Meg a Gunther álmában elõkisértõ apján a hosszúujjú Alberichen is az utolsó részben.
offtopic
pozsizsuzsi 2009 máj. 19. - 15:16:44
:)
Nem a vicceset értettem alatta. :)

Nálam is újkeletû a mánia, régi kokettálásomat végre tettekre váltottam.

Az a háziasszonyos dolog nem a stuttgartiak találmánya, Wotan erre a sorsra ítéli szegény, büszke, harcos lányát büntetésképpen.
kgyuri0 2009 máj. 19. - 15:10:47 Előzmény pozsizsuzsi
Hát, én nem vagyok egy zeneértõ fazon, Wagner-imádatom viszonylag újkeletû, gyakorlatilag a Ringet most ismertem meg a Mezzo mûsorából.
Nem tudom más elõadásokhoz hasonlítani.
De a ”szellemesség” jelentése mögött óhatatlanul olyasmit érzek, hogy „vicces”, „találó”.
Ilyen szempontból pedeig a Siegfried általam dicsért stuttgarti változatát szellemesnek kell elfogadnom. Különösen figyelembe véve a Wagner-zene és wagneri mû politikus konnotációit.
A stuttgarti Ring mind a négy darabjában háziasszonyos, háztartásbelis megoldások tették groteszkké az eredeti hõsileges wagneri gondolatot. Nekem bizony bejött, a zene tényleg olyan fenséges, hogy áttörte ezt a háztáji hangulatot, ráadásul új lehetõségei nyíltak a tragikumnak.

Az a pár perc, amit az általad hivatkozott felvételen a Youtube-on megnéztem, mindenesetre érdekes volt, lehet, azon az elõadáson is tudtam volna nevetni, azaz én is szellemesnek találtam volna.
pozsizsuzsi 2009 máj. 18. - 19:18:41
off off off, de nem bírom megállni, elnézést.
http://www.youtube.com/watch?v=Gz3Cc7wlfkI&feature=related
pozsizsuzsi 2009 máj. 18. - 19:05:10
Itt a Rajna kincse eleje ebben a verzióban:
http://www.youtube.com/watch?v=lVdO2R3A2hc
offtopic
pozsizsuzsi 2009 máj. 18. - 18:51:36
A stuttgarti? Mert olyan szellemtelen rendezés volt, még szellemtelenebb tévés felvétellel. Én amelyiket magamnak választottam, azt a BBC nyomta, 2005/2006-ban a Covent Gardenban, (Pappano), a teljes ciklus + introkat volt olyan kedves egy magát wagnerianmannak nevezõ egyén feltenni, az egy döfi elõadás.
kgyuri0 2009 máj. 18. - 18:28:25 Előzmény pozsizsuzsi
Hoppá!

Na, ez nem jött be!
Különben miért nem tetszett?
bourne 2009 máj. 18. - 18:13:35 Előzmény pozsizsuzsi
hát ha nem is az összes, de a híresebbek mindenképpen ...

én megnéztem a filmet és bár egy kicsit vontatottnak hatott néhol / oké, kb a fele az volt / mindenképpen élmény volt :))) a zenével sem volt semmi bajom, bizonyos részeknél kellõképpen egybe fonódott a történettel ...
tetszett és kész :)))
kgyuri0 2009 máj. 18. - 15:57:17
Alighanem tévedek, Siegfried az általam citált jelenetben nem Minnét öli meg (aki különben Mime), hanem Faffnert azt a bizonyos sárkányt.
pozsizsuzsi 2009 máj. 18. - 15:47:31
Láttam, nem tetszett a stuttgarti Ring.
kgyuri0 2009 máj. 18. - 15:14:03
Helló Pozszsuzsi!

Reménykedtél egy-két instrumentális részben, ezek stzerint, ha jól csalóom, zereted atz eredeti Wagner féle zenét, én ezt a Lang filmet nemláttam,. Csak mindenre ugrok, ami Wagner, lassan már hülyébb leszek, mint Farkasházy.
Még azt ajánlanám figyrlmedbe, hogy a MEZZO tévén nem rég ment a teljes Ring a Stuttgarti opera elõadásában, négyegymás utáni szombaton. Remek volt.
A Siegfriedben azt élveztem, hogy a hatalmas szõke szuperember és hõs úgy volt megoldva, hogy egy bámulatos, gyönyörû érces hanggal megáldott ürge hatalmas egyenes vastag nyakkal és vállát verõ aranyszõk hajjal jön megy. Különben hatalmas valaga, pocakja és cicii vannak, rá is játszik, amikor egy kis jelképes kelléket(fegyvert, hangszert, nem is tudom) "bennfelejt" a szinpadon(éppen megölte Minnét az egyik Niebelungot), visszarohan érte, aztán fölkapja és kirongyol a képbõl, miközben rajzfilmfigurákra(Pie et Cie) emlékeztetõ módon éles kanyarral irányt változtat, az egész pasas Okira emlékztet, aki a BigBrother házban nyomult a TV2 elsõ valóságshowjában(akkor még néhányat megnhjéztem, új volt, kíváncsi voltam.
A zene gyönyörû.
Gondoltad már, milyen nehéz lehet Wagnert elõadni, hogy ne legyen nevetséges?
Sztem ez egy igen bíztató kezdeményezés volt.
aMezzo tévén különben, azt hiszm minden mûsor 10-szer vaga 12-szer kerül adásra(Ahogy pl a Spektrumon is), ezt a Ringet egyíszer már ismételték.
pozsizsuzsi 2009 máj. 18. - 12:43:48
Jut eszembe, valószínû akkor, hogy az összes Lang film fenn van, méghozzá HQ-ban. Hmmmm.
pozsizsuzsi 2009 máj. 18. - 12:40:48
Igen, Wagner a jó oldala a romantikának, emmeg sajnos eléggé nyalóka....
De nem baj, tényleg alákavarok egy ring-mixet valahogyan magamnak, ha ráérek. :)
pozsizsuzsi 2009 máj. 18. - 12:38:47
Nem, nem, ott szerepel a stáblistán a zeneszerzõk neve, szóval ez már szalagon van ezek szerint, különben is W zenéjét csak összeabriktolva, és az áriákat kiszedve lehetett volna beleapplikáli, de azért 1-2 instrumentális részben azért reménykedtem...
bourne 2009 máj. 18. - 12:36:01
hát jó, azzal sajnos nincs mit tenni, max, mivel némafilmrõl van szó, lehalkítod vagy élbõl másik zenét kapcsolsz be és azt hallgatod közben ...

részemrõl is így van, de nem ez lesz az elsõ film, amit végignézek és közben fogat csikorgatok a zene miatt ... úgy lesz teljes az élmény ...

én le is falcolok, mert iziben nekiveselkedem ... :))))
pozsizsuzsi 2009 máj. 18. - 12:32:30
Azt is a jútyúbról, kinéztem a legjobb elõadást, olvasgatom a szövegkönyvet, elvagyok, mint a befõtt. A párom már kis hiján elzavart a Teddyhez. :)
pozsizsuzsi 2009 máj. 18. - 12:29:43
Most gyorsban belepislogtam, és kissé fájó pont nekem a zene. Hónapok óta Ring lázban égek, by R.W. :)
bourne 2009 máj. 18. - 12:23:50
na jó hát gondolj bele, h 80 évvel ezelõtt meglátták a sárkányt és mad maguk alá csináltak a nézõk ... hátha úgy könnyebb lesz ...

arról meg nem is beszélve, h amint elnézegettem a rucikat, lesz itt még min sokkolódni ... :))) de nem akarom kinevetni a mûvet ... évek óta hajtom és biztosan nagyon jó lesz, csak hát mai szemmel nézve elég komikus is ...
pozsizsuzsi 2009 máj. 18. - 12:20:38
Nagyon nagyon várom, képeket már láttam belõle, és/de remélem, túl fogok tudni lendülni a sárkány látványa okozta sokkon. :)
bourne 2009 máj. 18. - 12:17:31
itt a linkje:


http://www.youtube.com/watch?v=o7Ah2MNqeoU

ha jól láttam, akkor 18 részre van felosztva ... és örvendek, h vannak mások is, akiket érdekel egy ilyen film :))) jó szórakozást :)))
Összes hozzászólás