A piros bugyelláris

Bakancslistához adom
magyar romantikus vígjáték , 83 perc, 1938

Értékelés:

22 szavazatból
Szerinted?

Csillag Pali őrmester búcsúzik Mencikétől, s közben elveszíti bugyellárisát. Egy másik faluban Zsófi várja - immár hat esztendeje. Csakhogy időközben férjhez ment Török bíróhoz, aki azonban visszaengedné Csillag Palihoz. Csapatával meg is érkezik a legény. Elveszett bugyellárisában volt a huszárok zsoldja. Török ravaszul felajánl neki 500 forintot, ha vigyáz a ház becsületére, ám a bíróné láttán Pali nem kér a segítségből. Török közben elutazott, és titokban hazatér. Zsófi vacsorára hívja Palit, ahol semmi sem történik, a visszatérő bíró mégis elkergeti feleségét, és feljelenti Csillag Palit az 500 forint miatt. Végül a bugyelláris és a bíró pénze is megkerül, a bíró kibékül Zsófival és Pali is megtalálja a párját Mencike személyében.

Stáblista:

Szereplők

Török Zsófi
Török Mihály, bíró
Csillag Pali
kikiáltó
Pennás, jegyző

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
Senta febr. 27. 16:51:14 Előzmény Texas Bill
Nem olyan, hanem az, márnint népszínmű, a XIX. század második feléből. A maga korában nagyon népszerű volt. Némafilm viszonylag sok készült az e1920-as évek népszínmű-reneszánszában. Hangosfilm kevés, pláne olyan, amiben az eredeti dalok szerepelnek. Ilyen a Piros bugyeláris, és ilyenként kuriózum.
Texas Bill 2013 dec. 28. - 18:13:24
Hát, igen, olyan mint egy népszínmû, népoperett - ha van ilyen.
adamnagysweetmovie 2013 márc. 01. - 13:56:03
elírás: SZINHÁZ- és mozijelenetek, sorry.
adamnagysweetmovie 2013 márc. 01. - 13:53:48
Ha a román színházi hagyomány az abszurd, a csehé az önironikus groteszk - a magyaré a könnyed, szórakoztató népszínmû:)

1917-ben már megfilmesítették, sõt 21-ben egy moziszkeccs-verzió (film és mozijelenetek felváltva) is készült belõle.