A prágai tavasz (Prágai tavasz '68)

Bakancslistához adom
Der Prager Frühling (Prague Spring)
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott osztrák dokumentumfilm, 2008

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

1968. augusztus 21-én a Varsói Szerződés csapatai 460000 katonával és 7000 harckocsival megszállták Csehszlovákiát. Ez volt a legnagyobb katonai hadművelet a II. világháború óta, amely kegyetlen megálljt parancsolt a Csehszlovákiában kibontakozó lázas reformok rövid időszakának és az új társadalmi és politikai szabadságnak. Az utóbbi években számos állami archívum nyitotta meg kapuit a történészek előtt, hozzáférhetővé téve ezzel nagyon sok háttérinformációt a megszállásról, a politikai érdekekről és a kulcsszereplőkről. A film az 1968 januárja és augusztusa közötti politikai eseményekre koncentrál, a reformokat meghirdető Alexander Dubček pártvezető és a Kreml közötti konfliktus fokozódására. Hansúlyt kap az a különleges szerep, amelyet az NDK játszott a reformista Csehszlovákia elleni agitátorként, valamint az Egyesült Államok, a Szovjetunió és Kína közötti törékeny hatalmi egyensúly. A film archív anyagokon, dramatizált jeleneteken és szemtanúkkal készült riportokon alapul, akik arról beszélnek, hogy mit jelentett számukra a prágai tavasz, és hogyan élték át annak összeomlását.

A komoly múltra visszatekintő ORF archívuma és történész stábja '68 archív dokumentumait január és augusztus hónap között mély, felkészült szakértelemmel és tudással vizsgálta, kutatta. Máig nem látott dokumentum- és híradófelvételek kerültek elő különböző nagy archívumokból, melyeket egy szakértőkből létrejött stáb állított össze és értelmezte '68 eseményeit. A kutatás hangsúlyozott tárgya volt többek között pl. az egyre fokozódó konfliktus Alexander Dubcek reformtörekvései és a Kreml között, valamint nagy hangsúlyt fektettek Kelet-Németország, az Egyesült Államok, Szovjetunió és Kína szerepére is. Miközben a történelmi háttérben a hétköznapi emberi drámák zajlottak, addigra létrejött Európa-szerte és Ázsiában egy '68-as fiatalos forradalmi csoportosulás, közösség. A rádió és a televízió világszerte folyamatosan tudósított az underground mozgalomról. Akiket abban az időben nem tartóztattak le, azoknak egyetlen kapcsolatuk volt a Nyugattal, s ez az ORF volt. Nem véletlen, hogy ma, 40 év távlatában az ORF történész- és filmstábja készítette el ezt a komoly kordokumentációt.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
feketevipera 2009 dec. 02. - 11:35:51
Szeretem azokat a dokumentumfilmeket, amelyek eddig ismeretlen tényeket hoznak napvilágra. Tényleg köszönetet mondhatunk az alkotóknak, hogy árnyalták a képet '68-ról.
kovacsbogi 2009 aug. 18. - 13:28:10
Tegnap óta nem bírom abbahagyni a Prágai Tavasz híres dalának hallgatását, ami a film fõ zenei motívuma is volt. Olyan fennkölt és emelkedett!

http://www.youtube.com/watch?v=S3UaBQSYQCU&feature=related
fredi60 2009 aug. 18. - 12:19:57
És ne vitassuk el Reagen érdemét a változásokban, aki belehejszolta a szovjeteket egy újabb fegyverkezési versenybe, amit azok már nem bírtak ki. És 1987-es híres beszéde Berlinben :General Secretary Gorbachev, if you seek peace, if you seek prosperity for the Soviet Union and Eastern Europe, if you seek liberalization: Come here to this gate! Mr. Gorbachev, open this gate! Mr. Gorbachev, tear down this wall!
fredi60 2009 aug. 18. - 12:15:00
Utolsó megjegyzésednél fontosabbnak tartom azt, hogy Gorbacsov más úton járt, mint Brezsnyev. Mert enélkül ugyanúgy eltapoosták volna a "mozgalmakat".
Mint ahogy 1981-ben még Lengyelországban is megtehették.
AvatáR Gil Maerth 2009 aug. 18. - 11:57:10
megdöbbentõen érdekes doksi.
10/8

(újra szeretem a törit :DDDDDDDDDDDD
KÖSZÖNÖM ISTENEM !!!!!! )


szóval az eseményeknek 5 oka van:
- az események radikalizálodnak
- a CSZKP elveszti a kontrollt.
- az öt testvéri párt megrémül a változásoktól
- Dubcek nem tartja be a megegyezést, ragaszkodik embereihez.
- Brezsnyev jobboldali és imperialista ellenes.
jellegzetes neosztálinista irányvonala.


ezek után az események egész gyorsan bekövetkeznek:
- megszállás
- bábkormány alakul
- megtorlás

az egész kiválóan rávilágit arra, hogy az egész keleti blokkot csak Moszkva hatalmas katonai ereje és a testvérpártok mindent átszövõ politikai ereje tartotta össze.


máskülönben a centrifugális erõk szétvetetteék volna õket és egyik KP se tiszta úton került hatalomra. Hanem rákényszeritették õket az államokra.

De 68-ban derült ki az is hogy a rendszer megváltoztathatalan.
ez tényleg tragikusan járt a SZU szempontjából
Dubceknek igaza volt. a történelem õt igazolta.

figyelemreméltó volt az idealizmus, a teljesen máshogy elképzelt szocialista modell.
56-ra is lehet itt asszociálni.

ugyanis a 89-es generáció már teljesen más úton és elképzelésen járt, mikor rendszert váltott (Havel,Antall J., Walesa, stb)
10/10
adamgyorgy 2008 dec. 20. - 13:00:31 10/10
Ebben a filmben sok új információs és a téma érdekes megközelítése volt a figyelemreméltó!