A Rózsa énekei

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar-olasz filmdráma, 98 perc, 2003

Értékelés:

30 szavazatból
Szerinted?

1944 ősze. Sárgacsillag, gettósítás, nyilasterror. A magyar főváros zsidó lakossága tehetetlen beletörődéssel várja sorsa tragikus beteljesülését. Az utcákon tapasztalható szörnyűségek ellenére azonban a város egyik villájának kertje fölött - ha csak rövid időre is - kiderül az ég. Ez a néhány perc friss erőt jelent az itt bujkálók szívének, és az elgyötört lelkekben napról napra ismét tovább élteti a reményt. A titokzatos erő egy csodálatos ének: minden este felcsendül a villa toronyszobájában. Halász Géza, a villa vendége szerint egyetlen zsidónak sincs oka félelemre, amíg a hang tulajdonosa, a maga is zsidó Rózsa Imre, a világhírű operaénekes Budapesten marad, és amerikai, brit, svájci, svéd, vatikáni kapcsolatai ellenére sem menekül el az országból. Halász minden este hétkor, ételhordóval a kezében meglátogatja az énekest, együtt vacsorázik vele. És rendre felcsendül a csodás ének.
Nem gondolkoztat el senkit, hogy a különc énekes soha sem keresi a kapcsolatot a házban menedéket találó hitsorsosaival. Egyedül a tizennégy éves Tomi, Halászék fia hallgatja gyanakvással vegyes kíváncsisággal az esti éneket, és próbálja kilesni a toronyszoba titkát. A kiskamasz kitartó és elszánt nyomozással megfejti az opera-énekes különös rejtélyét. Közben a vészterhes napok pergő eseményei igazi felnőtt férfivá érlelik a fiút, számára szinte észrevétlenül.
A történet alapjául egy budapesti családdal megtörtént események szolgáltak.
Bemutató dátuma: 2003. március 20. Forgalmazó: Budapest Film

Stáblista:

Díjak és jelölések

Játszási időpontok

Hozzászólások

Szerinted?
tortura 2014 dec. 02. - 19:59:56 Előzmény zenyatta
És te kit, ha szabad kérdeznem?
Edmond Dantes 2014 jan. 23. - 15:32:06
Adatlapja szerint az illetõ 103 éves...ennyi elég is tán :o)
perry 2014 jan. 22. - 16:44:19
Kedves Dantes köszönöm amit írtál lefordítva yokas mondatát : nem tartozol közénk, nem vagy magyar, és egy követ fújsz a zsidókkal anno 2014.
Edmond Dantes 2014 jan. 22. - 09:40:37
Tetszett l á t n i a f i l m e t? Mert ez itt egy filmes portál filmes topikja. A topik indítója (perry) például az alkotásról írt. Kb. 1 éve láttam, nagyon érdekes, egyéni hangvételû és kivitelezésû alkotás. Vélemény?
perry 2014 jan. 22. - 08:43:45
Úgy gondolod, hogy ugyan ez rólad nem állapítható meg?
1/10
zenyatta 2014 jan. 22. - 01:52:00 1/10 Előzmény perry
Elég elolvasni a hozzászólásaid..., látni hova tartozol,kit és mit képviselsz!
Attila G. 2013 jún. 26. - 04:13:28
Furcsa ezt kimondani, de... A stáblista alatt hallható szám, úgy érzem, kissé illúzióromboló. Tetszik, csak szerintem pont hogy nem illik a filmhez.
Attila G. 2013 jún. 26. - 04:07:34
Sajnos csak a film végére sikerült rákapcsolnom a csatornára; de felkeltette az érdeklõdésem a film; így ha megint lesz, megnézem.
Viszont bár valóban némileg offtopic; az a furcsa, hogy nekem felkeltette az érdeklõdésem a vita. Talán azért is, mert bár nyilván tanultam történelmet; az már régen volt, s viszonylag kevés ismeretem van a 2. világháborúról.
Amúgy azt azért vegyétek figyelembe; hogy az a vita, amit kritizáltatok; már 4-5 éve zajlott; tehát nem mai. Tehát sok értelme nincs belekötni például abba, hogy miért nem használták az offtopicot.
Edmond Dantes 2013 jún. 25. - 14:02:37 Előzmény bohrman
Jogos a kérdés. Nekem tetszett, pár hónapja láttam. Ma éjjel TV2 leadja a "szokásos" éjjeli sávban, 02:30-tól. Aki egy mûvészfilm (tehát nem pl.dok.film) ürügyén egy kulturális portálon politizál (és úgy, ahogy az itt kommentelõ), azzal sztem nem érdemes vitázni, valódi célja: quaerens quem devoret...
bohrman 2013 febr. 12. - 10:17:16
Egyébként milyen a film, vagy ez senkit nem érdekel?
offtopic
majoranna 2012 nov. 06. - 11:03:02
Könyörgöm , írjátok be, hogy off topic, ne pazaroljátok a film iránt érdeklõdõk drága idejét.
perry 2008 júl. 31. - 19:01:28
Ezt írtam volna, hogy nem vállalok a másik táborral semmilyen közösséget? Akkor ezek szerint nálad van értelmezési probláma.
Cardew 2008 júl. 31. - 18:11:09
Kérlek, ha te nem vállasz semmiféle emociot a "másik" szenvedõ táborral, tõlem miért követeled meg, hogy egyetértsek? Ha jól emlékszem, részemrõl azt merészeltem jelezni, hogy az e témában fogant alkotások diszkriminálják az általad úgylátszik egyéb kategóriába sorolt földlakókat. Tessék szíves lenni mérlegelni kissé. Én ugyanis ezt kifogásoltam. Nem elfogult vagyok, hanem az igazságérzetem berzenkedik a megkülönböztetés ellen.
perry 2008 júl. 31. - 16:19:32 Előzmény Cardew
Azért elég nagy tévedés ezt tõlem számon kérni akinek édesapját elvitték málenkij robotra.
Miután haza jött bcsületesen töltve családi körében hátralevõ életét.
Valamint egyáltalán nem zavar ha zsidó témájú filmet nézek és nem alkotok különleges mérlegelési itélkezést, hogy ez sok vagy kevés.
Meglepõen sokat tudok Drezda bombázásról, és Kassa bombázásáról, valamint a II.Világháború történelmi tényeirõl.
Egyben értünk egyet, hogy sok mindenrõl nincs játék vagy dokumentum filmes dokumentáció.
Cardew 2008 júl. 31. - 13:34:52 Előzmény perry
Megítélésemben évedsz. Nem a filmalkotás témája irritál. Az a tény igen, hogy a háború, (majd az azt követõ) események ártatlan, nem a sárga csillag jegye alatt szenvedõ alanyairól egyáltalán nem, vagy érintõlegesen szól a média fáma. Kérnék hasonló mérvû megemlékezést a gulág áldozatairól is. Az elviselt szenvedések tényét nem vitatom, mértékét nem vagyok hajlandó mérlegelni. Ugyanezt várom el mindenkitõl. Ugyanakkor a szenvedõk osztályozását elítélem. (Kérdésem: mit tudsz pl. Drezda bombázásáról, áldozatairól? Nézz utána: Hány embert hurcoltak el keletre? Ukrajnában 6 millió embert ítélt a "rend" éhhalálra...)Ezek is tények. Hol a hasonló mérvû tényfeltárás?
perry 2008 júl. 30. - 19:22:09
Az tényleg tiszteletre méltó, hogy szüleid ön erejükbõl építették újjá magukat.Állításodban viszont azt vélem felfedezni, hogy idegesít a
tény, hogy ilyen filmalkotások születnek.Bár nem tudom miért állítod, hogy kizárólagosan " A 2. nagy világégésnek kizárólagos szenvedõ alanyairól szól". Veled ellentétben én képes vagyok a szüleid tragédiáját is átérezni.
Ráadásul borzalmas , hogy kárpótlást is kapnak.
Cardew 2008 júl. 30. - 12:08:16 Előzmény hné
Ellentmondást vélek felfedezni az állításodban. Ugyanis a túlélõk rendszeres kárpótlásban észesülnek, tehát voltak, vannak. Ellentétben nagyszüleimmel, kik túlélõk, ám házuk helyén egy jólsziuált bombatölcsér foglalt helyet, mivel
véletlenül-készakarva "kissé" célt téveszthetett a bomba. Semmijük sem maradt. Viszont soha, senkitõl egy árva fillért nem kaptak. Önerejükbõl, emberfeletti munkával építettek újjá mindent. Ezért lettem szkeptikus.
hné 2008 júl. 28. - 13:27:58
Hát, tudod, más is szenvedett, de a legtöbbet és a legborzalmasabbakat õk. Örülj, hogy te akkor nem éltél. Akiket elvittek, esélyük nem volt a túlélésre.
Cardew 2008 júl. 28. - 11:27:12
Egy igazán lerágott csont, igen unalmas köntösben. Amit igazán leszûrhettem ebbõl, és a hasonló filmalkotásokból: A 2. nagy világégésnek kizárólagos szenvedõ alanyairól szól. A többi nemzet, ill. közösség úgy látszik kizárólag élvezte, valamint áldozat nélkül, mosolygós, pirospozsgás arccal zárta a fent nevezett mintegy 7 éves (kb. 2300 napos)eseményt. (a nyilas terror 142 napig tartott)
kisGabi 2007 nov. 08. - 12:59:53
Alig hiszem :) de köszönöm! Figyelni fogok.
Összes hozzászólás