A szabadság ököljoga

Bakancslistához adom
Faustrecht der Freiheit
német dráma, 123 perc, 1974

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

A munkanélküli Franz Biberkopf félmillió márkát nyer a lottón. Bekerül az annyira vágyott "jobb körökbe". Beleszeret Eugenba, egy csőd szélén álló nagyvállalkozó fiába, készségesen pénzeli barátja nagystílű életvitelét. Minden erejével hasonulni kíván új környezetéhez. Amikor aztán elfogy a pénze, megtagadják és visszataszítják abba a világba, ahonnan jött.
"Fassbinder keserű realitást tár elénk: a műveltebbek, a tájékozottabbak, a rafináltabbak arra törekszenek, hogy az egyszerű embereket durván és otrombán terrorizálják. A történés miliőjét nem szeretettel mutatja be a rendező, hanem érzékelhető távolságtartással. Feledtetni kívánja a nézővel, hogy férfiszerelemről van szó, viszont sokkal közvetlenebbül veti őt alá a terrorizálás sokkjának és a szerelem köntöse alatt megbújó kizsákmányolás vadságának. Stílusa direkt, plakátszerű. A felvázolt kontrasztokból egy megdöbbentő, új valóság tárul elénk."
(Megyeri Lili)

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Anonym 2021 2021 ápr. 24. - 22:59:39 10/10
Nem lehet, hogy egy ilyen kultikus filmnél egy hozzászólás sem legyen. Ezt a filmet sok embernek látnia kéne még. A mai napig érvényes és sokat elmond arról, hogy milyenek az emberek. Sajnos az ilyen jóhiszemű, naiv embereket sokszor kihasználják az életben és akiben a legjobban bízik az ember, az rúg bele a legnagyobbat. Bár már majdnem 50 éves film, de az emberek pont ilyenek ma is, csak a rendszer változott azóta.