A Szépség és a Szörnyeteg

Bakancslistához adom
La belle et la bete
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott francia-német romantikus kalandfilm, 112 perc, 2014

Értékelés:

96 szavazatból
Szerinted?

A tizenkilencedik század elején a csődbe jutott kereskedő vidékre kénytelen költözni hat gyermekével. Egy nap, az erdőben hazafelé tartva titokzatos kertbe téved, ahol letép egy rózsát a legkedvesebb gyermeke, a kis Belle szármára. Ezzel azonban magára haragítja a kert urát, aki az életét követeli cserébe. Mindezt hallva Belle megszökik otthonról, és magát kínálja az apjáért cserébe. A Szörnyeteg azonban nem öli meg, sőt idővel összebarátkoznak. Belle rájön, hogy a zord külső egy elátkozott herceget takar.
Bemutató dátuma: 2014. június 5. Forgalmazó: MTVA

Évadok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
5/10
cinemad okt. 10. 00:30:39 5/10
Egyszer nézhető, de annál semmi több. Úgy elvan vele az ember. A látvány engem nem dobott fel, főleg a szörny szerintem elég bénán néz ki. Mondjuk Cassel sem az a szépfiú típus. Viszont nekem Seydoux nagyon tetszik ebben a filmben, igazán szépnek találom. A film problémája, hogy főleg a második felében elég bugyuta irányt vesz a történet az óriásokkal, támadó indákkal, stb. Teljesen összecsapott, semennyire nincs kibontva, hogy miért is lett itt bárki bárkibe szerelmes, de számos egyéb dologra sincs magyarázat (lehet a vágás áldozatául esett sok jelenet). Nagy baj nincs vele, de igazán nincs miért újra elindítani.
ukotaf 2018 dec. 28. - 05:15:53 Előzmény Lyanos1
Mert hiánycikk volt....
Lyanos1 2018 aug. 26. - 16:10:02
A rend kedvéért el kell mondani, hogy a sztori több ponton eltér az eredeti mese történetétől.
**** SPOILER ****
Az eredetiben nincs erdei nimfa meg aranyszőrű őz. Van viszont egy gonosz tündér, aki egy sikertelen csábítás után farag szörnyeteget a hercegből.
A film végén a szépség úgy menti meg az arany nyíllal átdöfött mellkasú szörny/herceget, hogy - testvérei segítségével - az élet vízének medencéjébe meríti. Vajon azt az élet vizét miért nem használta a herceg nyíllal átdöfött mellkasú őz/erdei nimfa haldoklásakor?
**** SPOILER ****
1/10
Lyra01 2017 máj. 02. - 17:25:55 1/10
Brutálisan gyenge! Tipikusan az a film, amit azért néz végig az ember - vagyis én, mert nem hiszi el, hogy ennyire. D tényleg ennyire...!
6/10
Jagerus 2015 nov. 01. - 22:03:54 6/10
A történet abszolút nem volt felépítve. A karakterekrõl semmit nem tudtunk meg. Mire voltak jók a kutyaizék, a jóscsaj, a sebhelyes, az óriásszobrok? A csaj is szinte az egyik pillanatról a másikra szeret a szörnybe. A szörny elõélete is kész homály. Nagy csalódás volt,
7/10
Kis-bogar 2015 ápr. 04. - 23:47:05 7/10
Soha nem voltam az a fajta, aki ne tudna elvonatkoztatni a könyvek vagy mesék alapján készült filmektõl. De itt ez a hozzá állás egyáltalán nem ment. Gyerekkoromtól kezdve rongyosra nézett Disney mese után, amit felnõtt fejjel is imádok bármikor megnézni... azután ez a film egy hatalmas csalódás volt.Hiányzott az az érzés, amit akkor érzek, mikor a mesét nézem. Egyáltalán nem hittem el, hogy a Bell igazán beleszeretett a Szörnyetegbe. Ellenben Disney szörnyetegébe nincs olyan, aki ne szeretne bele. Nem beszélve a végén a kék szemû fiatal hercegrõl...
Na és, hol van a mi barna hajú Bellünk?!
Végignéztem...de én inkább maradok az én kedvenc Disney változatomnál, és várok türelmesen, míg végre készítenek egyszer legalább ebbõl a történetbõl egy hiteles és szép filmváltozatot.
Tinv 2015 ápr. 01. - 09:09:30
Van egy Benedek Elek mese, Minden jó ha a vége jó a címe...szerintem káprázatos mesefilmet lehetne készíteni belõle...világsiker lenne, ha hozzáértõ kezekbe kerülne. Ott is egy elátkozott, csúf "Bûbájos" a fõszereplõ, aki a még meg nem született királylányt kéri cserébe az apjától, akit aztán születésétõl fogva figyel és szeret...
8/10
Eva89 2015 márc. 30. - 13:51:12 8/10
Ja igen, Vincent Cassel helyére mást is beválaszthattak volna. Tragédia ahogy kinéz és ahogy játszik...
8/10
Eva89 2015 márc. 30. - 13:48:47 8/10
A látványvilág nagyon tetszett, már ezért érdemes volt megnézni. Viszont hiányzott a szerelem kibontakozása, mert nem igazán jött le, hogy azért mert kétszer leordította a szörny Belle fejét, az miért szeretett bele... Na meg a kutymókokkal be lehetett volna tenni egy-két cuki és vicces jelenetet is. De összességében nem rossz film, nekem tetszett. (Mondjuk Belle szerepére nem valami szöszit választottam volna, bár lehet, hogy már túlságosan ragaszkodom a Disney világhoz...) :)
3/10
e.aniko 2015 febr. 21. - 05:49:28 3/10
Eléggé féltem elkezdeni ezt a filmet, mert ez egy szerelmi szálra épülõ mese és én nagyrészt úgy tudom csak élvezni az ilyen témájú alkotásokat, ha dekoratív a két szereplõ, akik egymásra találnak. Nálam Léa Seydoux nem tartozik a legszebb színésznõk közé (sõt, kifejezetten irritálónak találom). Ennek ellenére mégis úgy voltam vele, hogy adok neki egy esélyt, hátha mégis megtetszik a film.
Hát nem így lett.
Az elején minden szép és jó volt, gyönyörû látványvilág, tökéletesen ötvözve a valóság a mesével, a kosztümök csodásak és még a fõhõsnõnk sem vette el a kedvem a filmtõl, egész jól állt neki a visszafogott, szerény legkisebb lányka szerepe.
Azt hiszem, írhatom, hogy SPOILER következik, bár a film kimenetét nem igazán befolyásolja a jelenet, amin kiakadtam.
Egészen pontosan a 48. percig jutottam el. Itt ugyanis elég nagy fordulatot vett mindkét karakter. Belle "Majd meglátjuk, hogy mindenhez joga van-e" megszólalása nem igazán illik az eddigi, életét féltõ szerény teremtéshez, a "szeretem, ha felületes gyereknek tartanak" beszólás meg végképp nem (Ne is említsem az "azt hiszi, hogy kielégíthet egy ilyen nõt, mint én" részt...) A szörnyeteg meg eddigi udvarias, visszafogott stílusát levetve ordítja le megalázóan vendégét, majd ugrál az asztalon mindent felborítva.
Ezután a jelenet után állítottam le a filmet és jöttem fel ide megnézni, hogy másoknak mi a véleménye. (A film nézése elõtt nem olvasok sem kommenteket, sem fõszereplõk neveit, Léa Seydoux fõszereplésével is csak a borító miatt voltam tisztában.) Itt az egyik kommentben lévõ "Vicent Cassel élõben rosszabb, mint oroszlán cicusként" célzás után kellett rádöbbennem a szörnyû tényre, hogy valóban õ a mi hercegünk fehér lovon, akibe "beleszeret" Belle. Mondanom sem kell, hogy meglehetõsen rosszul érintett ez a felfedezés, ennyi erõvel Danny DeVitot is szívesebben láttam volna fõszereplõként, õ legalább vicces is.
Bevallom ezután nem bírtam végignézni az egész filmet, csak a végét, ahol olyan rémes színészi játékkal találtam szemben magam (Léa Seydoux ennél unottabban nem is játszhatott volna, igaz, néha vett egy nagy levegõt, mintha érdekelné a dolog), hogy nem is vagyok hajlandó végignézni az egészet.
offtopic
Cintia Éva Bindl 2014 nov. 17. - 13:33:02
Nekem maga a film látványilag tetszett. Nem mondom azt hogy az hiányzott a legjobban hogy lássam " kanna mamát" de a film beli "szerelem"tõl agyfrászt kaptam. Onnantol hogy a szépségnek nevezett Belle, aki szerintem nem annyira "szépség, beleszeret egy olyan szörnybe akit álmàban emberi alakban lát... Hát ez aztan tényleg azért szerette meg amilyen.. Pedig tudtommal pont ez lenne a lényeg, hogy továbblát Belle a szörny kinézetén és megszereti benne a jót, amikor még nem is tudja hogy ember. A másik hogy azt én is észrevettem
Hogy az elejen Belle meg az apja ugy néznek egymásra mint valami szerelmes kamaszpár.. De ami talán a legjobban kiábránditó hogy a hercegnek/szörnybek volt egy igazi szerelme, és ahogy az elõttem íróknak is feltûnt, Belle nagyon hasonlit a hercegnéra, szoval ha nincs ló... :/ látvány miatt 10/5
lenccs 2014 nov. 13. - 22:17:30
eez egy aranyos kis mese lehetett volna, ha fiatalabb a herceg. nem tudtam elvonatkoztatni attól, hogy a 40es szõrös, megkeseredett ürge nyomulna egy 20as naivára...
pihes 2014 nov. 08. - 15:22:00
Egészen jó, aranyos kis film. Csodálatosan szép látványvilággal, jó hanghatásokkal.
Az ilyen filmmel, kicsit, el lehet szakadni, a többi filmstílustól.

7/10
2/10
slew 2014 nov. 08. - 08:31:50 2/10
Szerintem nagyon laposra sikerült. Ha a mesére gondolok, akkor sértõ lenne összehasonlítani. Nagyon vontatott végig, még a pörgõsebb részekben is unalmas volt. Fontos elemek hiányoztak belõle, amik sokkal jobbá tehették volna a filmet. Ha ez lenne az eredeti, akkor csak egy széljegyzet lenne róla, talán...
A színészek: a színészi játék nem volt valami egetrengetõ és leosztás is siralmas volt szerintem. A szépség, messze nem volt az. A szörnyeteg pedig nagyon eröltetett és nem egy szõke herceg feeling. Az Ocean's twelve-ben nem volt rossz, de ide nem illett. Az pedig különösen nem tetszett, hogy Belle és az apja úgy méregetik egymást végig, mint egy szerelmes pár. Belle végig az apja száját nézi, mintha meg akarná csókolni. Az apja pedig nagyon sokszor a mellét nézi. Nekem ez beteges volt nagyon. 2 csillag, nem több.
gladiolus 2014 aug. 05. - 12:53:23
Nem volt rossz a film, a csodálatos látvány miatt mindenképpen megéri megnézni.Nekem az is tetszett, hogy a realitás talaján maradtak, mind érzelmileg, mind a cselkemény vezetés tekintetében, ezért kellemesen elviselhetõ volt minden. Perzse van róla negatív kritika is, mely szerint p. Léa Seydoux elsõsorban a szép ruhák viselésére korlátozta filmbéli tevékenységét, s mást nem nagyon nyújtott, ez részben igaz is. Másik meg, hogy Vicent Cassel élõben rosszabb, mint oroszlán cicusként. Ez azért kicsit erõs. :-)

És szerintem a végén is szépen lejöttek a földre, ami még elfogadhatóbbá, életszerûbbé tette a sztorit. Szóval akkora baj azért nincs. :-)
Mivel azonban nálam 10-et csak a tartalmilag, színészileg, látványtervileg egyaránt kimagasló filmek kapnak, ebbõl a ksi történetbõl meg annyit szerintem nem lehet kihozni, mert nincs benne több, legyen egy 8-as. Az reális.
7/10
Lizus-ka 2014 júl. 20. - 21:58:57 7/10
Összességében tetszett a filmben. Remek, csodálatos képek, nagyon jó zene, kitûnõ képtechnika, bár kicsit soknak találtam a számítógépes megoldásokat.A film hosszabb lett a szükségesnél, többször voltak benne üres percek. Ezeket kihagytam volna. Mindent egybevetve jól szórakoztam, nem bántam meg, hogy megnéztem a filmet, még akkor sem, ha nem kerül be a kedvenceim közé.
1/10
whitehill 2014 júl. 09. - 21:14:02 1/10
örülök, hogy csak letöltöttem és nem adtam ki rá pénzt, hogy moziban nézzem meg :) látványos volt, szép volt, de amúgy még dolgozhattak volna a karaktereken. nem gyõzött meg a film.
egy pozitívuma, hogy tényleg nem egy hollywoodi sablon film. talán azért se tetszett, mert azon szocializálódtunk. ha ez a filmstílus lenne a sablon, akkor biztos bejött volna :P
offtopic
robicsek2 2014 jún. 17. - 20:13:35
Hát a Disney verzióban valóban van sz*rva :)Amúgy ez meg biztos az antikrisztus születésének lesz az elõzmény filmje. "Így jártam apáddal a sátánnal" Bocsi ez már tényleg kicsit durva volt.
Marcipáncica_ 2014 jún. 13. - 11:27:11
Két dolog ami tetszett a filmben:
- varázslatosan gyönyörû látvány
- valóban MESE-ként sikerült megfogniuk a mesét, nem pedig horroizált akcióként, mint az manapság annyira divatos.
Ezen felül viszont semmi extra. Délutáni felüdülésnek tökéletes.
Amiket lentebb írtatok azokkal (kutymákok meg érzelmek...) sajnos egyet kell értsek.
Kicsit ezek miatt olyan érzésem is van, mintha egészen egyszerûen kivágtak volna egy fél órát a filmbõl.
jelekk 2014 jún. 10. - 21:11:20
Ania teljesen egyetértek veled! A szerelmi szál kibontakozása nekem is nagyon hiányzott.A kutymákok fontossága sem volt kidolgozva. Pedig , ha rendesen kidolgozták volna a legjobb ilyen stílusú film lehetne . Mert szerintem a mostani mese feldolgozások(Demónát még nem láttam , de állítólag jó) borzalmasak. Kezdve a Hófehér és a vadásztól a Tükröm tükrömig. Örülök ,hogy itt megmaradtak az eredeti történetnél és nem vittek bele semmi borzalmat.
Összes hozzászólás