A tolonc

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar némafilm, 65 perc, 1914

Értékelés:

24 szavazatból
Szerinted?

Kertész Mihály százéves - a Magyar Nemzeti Filmalap támogatásával, a Filmlaborban restaurált - filmje, A tolonc tekercsei évtizedekig a New York-i Magyar Ház pincéjében álltak, mielőtt néhány éve hazakerültek. Különösen értékes ritkaságról van szó: az alkotás a magyar színháztörténet kiemelkedő alakjának, Jászai Marinak egyetlen, Kertész Mihálynak, a Casablanca rendezőjének pedig legkorábbi fennmaradt filmje. Angyal Liszka nagybátyja temetése után otthagyja Torockót és a városba megy cselédnek a Kontra családhoz. Súlyos terhet cipel, édesanyja megölte édesapját, aki féltékenységével gyötörte feleségét. Az asszony, Ördög Sára 16 évvel ezelőtt tettéért börtönbe került, senki sem tudja él-e még. Liszka sorsa is nehézzé válik a városban. Kontráék fia beleszeret, és ezért gazdaasszonya szeretné eltávolítani a lányt a házukból. Lopással vádolja, és visszatoloncoltatja a falujába. A megszégyenült Liszka öngyilkosságra szánja el magát. A kocsmába megy, hogy italba keverve vegye be a mérget. Ott megismerkedik egy különös öregasszonnyal, akiről kiderül, ő ördög Sára, Liszka édesanyja, aki büntetése lejárta után érkezett vissza a faluba...

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
napraforgó 2021 okt. 06. - 04:31:01
1914-es némafilm, a maga túlzó gesztusaival. de láthatjuk benne Jászai Marit (!) és a fiatal Berky Lilit.
Szabó Simon 2021 okt. 05. - 15:15:14 Előzmény olahmiki1959
Ez a fim egy kuriózum, egy filmtörténeti ritkaság, értékes örökségünk! Szíven ütött a megjegyzésed: "majd meglátjuk"
10/10
Nótárius 2020 nov. 12. - 08:40:58 10/10
"Népszínmű keretben, Jászai Mari és Berky Lili meggyőző alakításában, Kertész Mihály rendezésében nagyszabású anyamelodráma bontakozik ki."

Jászai Mari egyetlen fennmaradt filmjében:

"Angyal Liszka (Berki Lili), a torockói parasztlány haldokló nagybátyjától tudja meg, hogy anyja tizenhat éve megölte apját, aki féltékenységével gyötörte. Ördög Sára (Jászai Mari), a bűnös asszony börtönbe került, s nem tudni, él-e még. Liszka a temetés után a városba megy, és beáll cselédnek Kontráékhoz. Kontráné (Simon Marcsa) fia, Miklós (Várkonyi Mihály) első látásra beleszeret, Kontráné azonban lopással vádolja és visszatoloncoltatja a falujába. Elkeseredésében öngyilkosságra szánja el magát. A kocsmába megy, hogy borba keverve vegye be a mérget. Ott találja Ördög Sárát, akinek közben letelt a büntetése. Mire megissza a méreg felét, az idős asszony szavaiból rájön, hogy ő az anyja. A nagy meglepetéstől elájul. Ördög Sára maga is rosszul lesz a megrázkódtatástól. Felhajtja a mérgezett ital maradékát és néhány perc múlva lánya karjában leheli ki lelkét. Liszka fiatal szervezete legyőzi a méreg káros hatásait, néhány hét múlva felgyógyul. Közben lelepleződik a valódi tolvaj, kiderül ártatlansága. Kibékül Kontránéval, és Miklós felesége lesz."

A fenti idézet és a további információk forrása:
https://filmarchiv.hu/hu/alapfilmek/film/a-tolonc-1

olahmiki1959 2020 nov. 12. - 06:36:46
Az ismertető alapján baromi érdekesnek tűnik, majd meglátjuk...:)