A törzs

Bakancslistához adom
Tribe / Going Tribal
angol dokumentumfilm sorozat, 2005

Értékelés:

12 szavazatból
Szerinted?

Bruce Parry, volt királyi tengerésztiszt és az expedíció vezetője felhagy a nyugati lét eszközeivel, és együtt él olyan törzsekkel, mint például Közép-Gabon erdei embereivel, átvéve módszereiket és praktikáikat. Hogy ebbe az új világba még több kalandot vigyen, Parry veszi magának a bátorságot, és belemegy olyan dolgokba, melyeket más előadók féltek megtenni: úgy vadászik, főz és étkezik, ahogy a bennszülöttek is, valamint kipróbálja a helyi pihentető és rituális mérgeket. Ezen felül megvizsgálja az utat, amelyen keresztül a nyugati befolyás hogyan avatkozik bele ezen távoli helyek életébe, és felteszi a kérdést, hogy ez jó-e.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Lyl 2009 szept. 13. - 13:00:49 10/10
Olyan dolgokról vitáztok, amelyek meglehetõsen ambivalensek.
Ez a sorozat nem arról szól, hogy ítélkezzünk, melyik a jobb, vagy rosszabb. Mi a fene nagy civilizációnkkal totálisan tönkretettük a természetet, a bolygót és saját magunkat. Õk meg ott felejtették magunkat, jónéhány évszázaddal ezelõtt.
A film nem ítélkezik, csak bemutat. Bemutatja, milyen különleges módon élnek még népcsoportok ezen a földön. Elzárva a világtól minden megreked egy bizonyos szinten, semmi csoda nincs ebben. Abban sokkal több már a csoda, hogy sikerült összemberiségileg ennyire kifordulnunk magunkból, hogy már semmi sem szent, képesek vagyunk a végsõkig is elmenni agresszióban, ha épp rossz napunk van. Ezeken gondolkodni, a saját civilizációnkat jobbá tenni, szerintem erre figyelmeztet a film azzal, hogy bemutatja, milyen más értékeket, szokásokat találunk sosem hallott elszigetelt törzsi kultúráknál.
Igenis kultúra, mert a hiedelemvilág is ebbe tartozik.
Nekem nagyon tetszik: 10/10.
Narin 2008 dec. 12. - 16:06:16
Asszem a hunok fölhagytak a koponyatorzítással. :)

A hangsúly a fejlõdésen van. Valaha egész Európa hemzsegett a borzalmasan primitív és haszontalan rituálékat ûzõ népektõl. De mára már elhagytuk ezeket.

Az pedig, hogy ezeknek a hagyományoknak kulturális értéke van, csak antropológiai mítosz.

A legtöbb rituálé a félelembõl táplálkozik, értsd: "Ha ezt vagy azt nem teszem meg, borzalmas balszerencse ér" vagy "nem leszek teljes értékû tagja a társadalomnak". Néhány rituálé jól kifejlett fóbiákkal párosul, pl. "ha nem metszegetjük be a baba bõrét egy pengével, késõbb nagyon beteg lesz." Ez irreális és veszélyes.

Az ember csak akkor fejlõdik, ha el tudja engedni az irreális félelmeket. Ha tanulmányozni tudja a környezetét: mi az, ami valóban veszélyforrás, és mi az a "rituálé" (pl. higénia fenntartása) ami valóban szükséges.
10/10
druidani 2008 aug. 25. - 22:05:02 10/10
jah, igazad bocs. Csád, és Niger is egy kies paradicsom. És Szomáliában is élelmiszer túltermelés van. Másrészt, akik így leszoktak nézni más népeket, mint te, nagy nacionalisták, és fejlett hazatudattal rendelkeznek. Ha elítéled az öncsonkítást és ajaktányért, akkor mit szólsz a hunok koponyatorzításához?
Atish 2008 aug. 23. - 18:59:23
hát hogyha ti kultúrának nevezitek azt hogy nõket csonkítanak meg, kivágják a csiklójuk, ajaktányért hordanak és stb, akkor gratulálok. Milyen nehéz körülményekrõl beszélsz, afrika tele van ásványkincsekkel, fákkal, erdõvel. Gazdagon élhetne az összes ország ott, ha nem egymást gyilkolnák halomra. Amúgy meg én bitos nem vagyok a négerek leszármazottja, esetleg***moderálva***
10/10
druidani 2008 aug. 22. - 18:58:07 10/10 Előzmény Atish
***moderálva*** civilizáció? egyrészt sokkal nehezebbeb az ottani körülmények, így természetesen nehezebb fejlett és kiváló kúltúrát kiépíteni. másrészt miért bezsélsz te cicilázióról, mikro nem tudsz élni vele, és nem tudod értékelni? mert aki ilyen gondolatokat fogalmaz meg, az nem tudja, hogy azért mert én elõnyösebb helyzetben vagyok enm kell lenéznem másokat. megnézném, hogy te mikor vágnád le öt disznódból az egyiket egy vadidegennek, akivel három-négy hétig éltél, kiszolgáltál, és még vadászatban is akadályozott. soha többé nem si látod. a civilizáció az emberi szellemre építkezik, ha nincs ilyen (te vagy az élõ példa) akkor az olyan mintha nem lenne. ergó mi még hátrább vagyunk, mint õk, mert nekik legalább helyesek az értékrendjeik......
7szünyü 2008 aug. 22. - 05:38:14 Előzmény Atish
Undorító állatok ezek a pirmitív tapló fejérek, akik így beszélnek, ilyen surmó véleménnyel, és az intellektus teljes hiányával. Ha kicsit mûveltebb lennél, tudhatnád, hogy mindnyájan négerek leszármazottai vagyunk, tehát a te "fennkölt" civilizációd nem létezne nélkülük. Amúgy az õ törzsi társadalmuk nagyon sok tekintetben veri a mi úgynevezett civilizációnkat. ("Minél jobban megismerem az embereket, annál inkább szeretem az állatokat.") Bízom benne, hogy a te 'fajtád' génjei is kihalnak elõbb-utóbb.
Me Lós 2008 aug. 07. - 20:32:08
Azért voltak ott civilizációk.
Atish 2008 aug. 07. - 18:45:26
undorító állatok ezek a négerek, ajaktányér, öncsonkítás. Érdekes hogy 10000 év nem volt nekik elég egy saját civilizáció kialakításához...
Anke 2008 febr. 11. - 03:12:27
Megdöbbentõ a sorozat, nemcsak azért mert hihetetlennek tûnik, hogy még léteznek ilyen törzsek, de azért is, mert a dok.film idõnként felvillantja a keresztény hittérítõk mai napig tartó agresszív törekvését, hogy eltûntesse a föld színérõl ezeket a kultúrákat.