A tudás irodája

Bakancslistához adom
Desk Set
amerikai vígjáték, 99 perc, 1957

Értékelés:

6 szavazatból
Szerinted?

A telefonos tudakozóban négy vérprofi kisasszony "osztja" a tudást az őket a legkülönbözőbb kérdésekkel bombázó, kétségbesett ügyfeleknek. Ám ekkor megjelenik egy mérnök, s hivatásához méltón vad méricskélésbe kezd. Az ő reszortja, hogy komputerizálja a céget, s már keresi a beépítendő kolosszális számítógép helyét. A lányok attól tartanak, hogy a masina az ő helyükre pályázik, holott csak tervezője ácsingózik az irodavezető kezére...
A hollywoodi álompár, a sokszoros Oscar-díjas Katharine Hepburn és Spencer Tracy egyik legemlékezetesebb közös produkciója.

Stáblista:

Szereplők

Richard Sumner
Mike Cutler
Peg Costello
Sylvia Blair
Ruthie Saylor

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Rojita 2022 jún. 07. - 19:04:42 9/10
Az internet, a google elődje, - a telefonos Különleges Tudakozó = volt, az ott dolgozók szellemi tudásával és persze, gyakorlatiasságával. A telefonos kisasszonyok (sokan közülük könyvtárosi végzettséggel), sok mindent fejből megválaszoltak, de tudtak profin keresni a segédeszközeikben és 1-2 percen belül az élet, a tudomány bármely ágából pontos választ adtak az érdeklődőknek. Őket söpörte el idővel a számítógép.
Azonban, az átállás nem ment máról holnapra. A kezdeti szobanagyságú, lyukkártyás computerek tudása és sebessége is erősen korlátozott volt. Ennek a technikai hőskornak állít emléket a film, (megköszönve az IBM segítségét is), az 50-es évek New Yorkjában. A kedves, romantikus történet főhősei ezek a telefonos, tudakozós kisasszonyok és "ellenségük", a számítógépes tervező mérnök.
A film "irodai alkalmazottjai" természetesen nem az átlagos, ülőmunkát végző, kényelmesen elhelyezkedő lányokat elevenítette meg (papucsban, szemüvegben, teásbögrével), hanem a napi 8 órában tűsarkon, kifutói eleganciával öltöző és tökéletes smink és frizura birtokában futkosó hollywoodi lányokat.
A forgatókönyv elfelejtkezett a folyamatos szolgálatról. A tudakozós kisasszonyok nem mehettek együtt ebédelni, vagy a hivatali bulikra,- ami itt is volt bőven. Sőt, karácsonykor se zárhattak be, vkinek mindig kellett szolgálatot tartania.
A két fsz-t játszó színésznek (Katherine Hepburn és Spencer Tracy) eddig csak a nevét hallottam, most láttam őket először játszani.
Kellemes, szórakoztató emlékfilm. Megállná a versenyt a mai tv-csatornák versengésében is.