A vadnyugat hőskora

Bakancslistához adom
How the West was Won
amerikai western, 146 perc, 1962

Értékelés:

47 szavazatból
Szerinted?

A monumentális történelmi film a Prescott család nemzedékeinek sorsán keresztül regéli el a vadnyugat történetének főbb fordulópontjait. Zebulon Prescott és családja az 1830-as években indul nyugatnak a nemrég megnyitott Erie-csatornán egy jobb élet, dús termőföldek és határtalan lehetőségek reményében. A család idősebb leánygyermeke, Lilith egyáltalán nem vágyik a telepesek életének vadromantikájára, őt a finom ruhák és a fényűző lokálok vonzzák, így amint teheti, a zenés-táncos színpadon keresi boldogulását, ahol egy jóképű szerencsejátékosnak hamar megakad rajta a szeme. Lilith húga, Eve egy prémvadász felesége lesz, akivel farmot épít, és gazdálkodni kezdenek. Az ő egyik fiúk, Zeb viszi tovább a történet fonalát, aki az északi seregben harcol a polgárháborúban, majd a nagy nyugati vasútépítésnél igyekszik fenntartani a békét az indiánokkal, később pedig egy határvidéki városban a banditák elleni harcból is kiveszi a részét.

Stáblista:

Szereplők

Eve Prescott
Lou Ramsey marsall
Jethro Stuart
Julie Rawlings
Zebulon Prescott
Cleve Van Valen
Zeb Rawlings
Roger Morgan
Lillith Prescott
Linus Rawlings
Charlie Gant
William Tecumseh Sherman tábornok
Dora Hawkins
Jeb Hawkins ezredes
Abraham Lincoln
Rebecca Prescott
Agatha Clegg
narrátor hangja

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
toto25 ápr. 15. 01:06:17 10/10
10/10 látni kell
Cleo. 2016 okt. 05. - 18:22:34 Előzmény castlereagh
Pont fordítva van minden, mint ahogy írtad.
coloneldan 2015 okt. 31. - 19:57:33 Előzmény castlereagh
Azért John Wayne-re ezt mondani.... Lehet, hogy neked nem a szíved csücske, de attól még nem kéne így leszólni.
castlereagh 2015 ápr. 17. - 16:10:39
John Wayne egy hiteltelen gané volt, több tucat filmet néztem meg vele, de alig van köztük értékelhetõ, túl modern, vagány, nagypofájú stb. Ha valaki igazi, 100%-ig hiteles filmeket akar megnézni a VALÓDI Vadnyugatról, akkor 1990 utáni filmeket nézzen meg, mert azok tökéletesen visszaadják a kor és a hely hangulatát, eseményeit, embereit, érzéseit, fájdalmait
(csak néhány: Nincs bocsánat, Jesse James meggyilkolása...., True Gift, Börtönvonat Yumaba, Open Range, The Homesman, A megváltás, Seraphim Falls, Az ajánlat (ez ausztrál), Wyatt Earp, tombstone .......)
proklima 2015 febr. 26. - 16:16:57
Ez egy nagy ívû történet.Sajnos, még a 146 perc is kevés volt a jellemrajzok, a történet kidolgozásához. mindazonáltal élvezhetõ fil. 9/10.
Patreides 2014 nov. 23. - 17:29:52 Előzmény breeder
Nyilván nem egy pörgõs, izgalmas akciófilm. Nem is annak készült, viszont szépen hoz egy hangulatot, bemutatja az a korszakot, a vadnyugat hõskorát. És aztán azt is, amikor a hõskor egyre gyorsabban átadja a helyét az egyre kevésbé romantikus modernebb, üzleti kornak.
Minden esetre a filmzene fõ motívuma, az a dal benne marad az ember fülében (elõször a Prescott család és a többiek éneklik röviden, még a folyóra szállás elõtt, késõbb Lillith Prescott adja elõ):
Debbie Reynolds - A Home In The Meadow: http://youtu.be/4AzRhoZh-Jk
A dal igazából egy régi népdal átirata:
Olivia Newton John - Greensleeves: http://youtu.be/sYrUYQYeJCk
Én a filmet elõször a Corvin mozi régi panoráma vetítõvásznán láttam, és eléggé ott volt az egész hangulata, zenés, színes tabló a régi vadnyugat meghódításáról, egy család történetén át elbeszélve, érzékeltetve.
5/10
breeder 2014 jún. 06. - 00:13:44 5/10 Előzmény csabaga
"Ebbõl a forgatókönyvbõl nem is lehetett jó filmet forgatni."

Sajnos én is ugyanezt érzem! Ebbõl a forgatókönyvbõl valóban nem lehetett volna jobb filmet készíteni.
Így lett belõle egy elsõ osztályú színészekkel eljátszott, szépen fényképezett, gyenge film.
Egyébként ez nem western, hanem egy vadnyugaton játszódó kalandfilm. Úgyhogy aki sok piff-puffot vár, annak nem javaslom, hogy megnézze! :)

5/10
8/10
Dalmát 2013 okt. 31. - 12:24:21 8/10
Szerintem is az a baj a filmmel, hogy kicsit túl sok. Az elsõ rész 81 perce úgy elrepült, mint a pinty. Mindkét epizód nagyon tetszett, és mindkettõt szívesen láttam volna egy külön filmmé duzzasztva. Három kedvenc színészem is játszott bennük (James Stewart, Gregory Peck és Lee Van Cleef), de Karl Malden alakítása is bejött.
Sajnos a polgárháborús résztõl kezdve már nem tudott annyira lekötni a film. Mindhárom epizódban George Peppard a fõszereplõ, aki szerintem nyomába sem ér Stewartnak és Peppernek, és az epizódok is összecsapottabbak lettek. Azt is sajnáltam, hogy John Wayne és Henry Fonda csak kis szerepet kapott.
Nyilvánvaló, hogy a három rendezõ közül Henry Hathawaynek sikerült a legkreatívabban alkalmaznia a Cinerama technikát, megnéztem volna az eredeti formátumban a zúgón sodródó tutajt, a szekeres üldözést vagy a banditákkal való harcot a vonaton.
Én összességében egy nagyon szépen fényképezett, profin megcsinált filmnek tartom, kiemelkedõen jó kaszkadõrmunkával. (Mai szemmel nézve is igazi csemege a belülrõl filmezett boruló szekér, és nagy kedvencem, amikor a vonatról lezuhanó bandita nekizúg egy kaktusznak.)
csabaga 2013 okt. 30. - 17:08:20 Előzmény babrafax
John Wayne alig szerepel benne,és nagyrészt hátulról.Itt a film nem miatta rossz.
Ebbõl a forgatókönyvbõl nem is lehetett jó filmet forgatni.
szevacica 2013 okt. 30. - 16:49:24
Ezt találtam: A Greensleeves egy közismert angol dal, ami már a 16. század végén és a 17. század elején keletkezett forrásokban is elõfordul. A cím jelentése „zöld ruhaujjak”, egy ilyen öltözéket viselõ hölgyre utal.

A legenda szerint VIII. Henrik angol király írta a dalt leendõ feleségének, Boleyn Annának, aki nem hagyta magát elcsábítani, amíg a király feleségül nem veszi. A dalban, úgy tûnik, errõl a visszautasításról van szó. Valójában azonban Henrik nem lehetett a dal szerzõje, mert olyan olasz kompozíciós stíluson alapul, ami csak Henrik halála után ért el az országba.[1]
szevacica 2013 okt. 30. - 16:47:25 Előzmény Óvadóc
Nem mondod, hogy ezt a gyönyörû dalt VIII. Henrik írta? Én úgy tudtam eddig, hogy ez egy népdal. Sürgõsen utána kell néznem a wikin, mert ez a dal a kedvencem!
Óvadóc 2013 júl. 06. - 22:01:07 Előzmény mekis
Annyival kiegészítenélek, hogy az a dal, amit Te említesz, az már egy feldolgozás...az eredeti dal a Greensleeves, amit Tudor Henrik írt Boleyn Annának.
babrafax 2013 júl. 06. - 16:37:46 Előzmény myatom
Nem értek veled egyet!De mivel John Wayne játszik benne nálam a film egybõl KUKA!Olvasd el róla a kortársak véleményét!Egy kivételezett kis buta senki aki
hiteltelenül játssza el a sosem létezett vadnyugati fehér embert aki százával löví agyon a "gonosz" és "buta indiánokat!És ez a Wayne úr míg színésztársai a második világháború frontjain együtt vannak a katonákkal addig õ kibulizza hogy otthon ücsörögjön!Sokan berágtak rá amikor ennek ellenére elvállalt II világháborús szerepeket!A film különben az ami és páran céloznak rá:színes cukormázba bugyolált amerikai propaganda film!
mekis 2013 febr. 15. - 00:33:47
Ja és úgy látom itt egyetlen film erejéig George Peppard helyett beugrott hasonmása, Pappard! Szegény, nem sokat kamatoztathatta eme rendkívüli tulajdonságát :D
mekis 2013 febr. 15. - 00:12:53
A film elején vannak a dalok felsorolva, ott "Home in the Meadow" címen szerepel, szövegét írta Sammy Cahn. Így már gyerekjáték megtalálni.
baviki 2013 jan. 06. - 15:24:43
A végén még amerikai propaganda-filmmé vált...
7/10
Sasha Wins 2012 ápr. 09. - 18:53:38 7/10
Nekem is az volt a bajom, hogy sok minden van benne. Igy túl sok. Jobb szeretek egy filmet azonos közegben megnézni, úgy abba beleélem magam és nem fél óránként változik minden. De azért érdemes volt megnézni.
ad mala 2011 dec. 25. - 17:22:15
Nem az baj ezzel hogy túl sok minden és túl sokféle dolog van benne, szerintem élvezetes, izgalmas, humoros, nagy kedvencekkel, hanem hogy azért (bármennyire is úgy tesz hogy nem akar az lenni) kicsit mégiscsak propaganda. Ez az amerikai kertvárosiak filmje, nem azoké akik még a lobogót is kitûzik a szépen locsolt gyep mellé, de nekünk itt túl amerikai. És túl gyorsan váltakoznak a generációk, mintha egy többkötetes családregénybõl száz oldalakat ugranánk át. De, ha ezzel nem törõdünk, akkor jó kis kalandfilm az egész családnak, indiánokkal meg minden...
7/10
tyrichie 2011 febr. 12. - 10:34:10 7/10
Az biztos, hogy nem ez mindenidõk legjobb westernje, egy kicsivel többet vártam ettõl a filmtõl.
6/10
Tenebra Mors 2009 nov. 16. - 21:52:57 6/10 Előzmény myatom
"Mondjon bármelyik filmesztéta bármilyen rosszat errõl a filmrõl, nekem westernben ez a csúcs. Gyönyrûen fényképezett, rendezett, és megírt történet. Óriási apparátussal, óriási nevekkel. A Metro Goldwin Mayer láthatóan mindent beleadott."

Az a baj ezzel, hogy alapvetõen ugyebár a kolbász is nagyon finom, a rántott hús is, meg a pörkölt is, mégsem ad annyira jó ízt, ha mindezt összekeverjük, vagy egymás után kell fogyasztani, szünet nélkül. :D (Természetesen nekem is volt már hasonló élményben részem egy szülinapi partyn, s gondolom, sokaknak még, de elég is volt... :D) Legalábbis nekem ilyen érzésem volt: nagy nevek, hatalmas arcok, monumentalitás. Ám hiába jó John Ford, vagy George Marshall külön, illetve hiába van a filmben James Stewart (egyik kedvenc /western/színészem), John Wayne (másik), Henry Fonda (harmadik), Gregory Peck (szintén szeretem), egyszerûen valahogy nem áll össze a kép. Legalábbis számomra. Kicsit meg is fekszi az ember "gyomrát" ez a rengeteg összetevõ.
Ahogy a sztorinál is: hiába szeretem külön a hõskor történetét (pl. Iron Horse - kiváló film a Nyugat meghódításáról), a polgárháborút (most hirtelen A jó, a rossz és a csúf, illetve a Birth of a Nation ugrik be), na, meg a westernek 90%-át kitevõ 1870-1910 közti idõszakot, egyszerûen ez így, ebben a filmben nem áll össze, illetve sok.

S nem idõben: én imádom a 3-4(-5 :D) órás filmeket, mert szeretek hosszan szórakozni egy kiváló atmoszférában. Itt sem ez a baj: élvezném én, mert western, s imádom a Vadnyugat atmoszféráját, de valahogy túl epizodikusra sikeredett a film egésze. Tulajdonképpen ezek "sorozatok", egy filmmé összevágva. Ráadásul többségük kliséhegy, illetõleg azért csak fel lettek áldozva az egész "oltárán". Legalábbis akármilyen monumentális filmet akartak is alkotni, egyszerûen nem volt idõ a részleteket kidolgozni. Sablon, pedig igaz: az Ördög meg ugye a részletekben rejlik. Így itt is ezekben rejlett volna. Ha sikerül az epizódokat "élettel" megtölteni, nemcsak tüchtig történelmi tablót kapnánk, akkor azt mondanám, hogy "na, ezért megérte".

Viszont így, ebben a formában inkább kelti egy oktatófilm... Illetve bocsánat, rosszul fogalmazok: egy legendárium hatását (mert azért erõsen "átrajzolt" Vadnyugattal van dolgunk, ez közel sem az, amit történetírásokban olvashatunk). Annak kiváló, de filmnek nem annyira.

S bár én sem vagyok az, aki hajlong a filmesztéták elõtt (habár magam is annak tanultam eddig :D), de valahogy ennél igazat tudok adni nekik, ha nem tartják a legjobb filmnek. Kultusz - az amerikaiaknak. De én, mint magyar, valahogy nem tudom átérezni ezt. Ha amerikai lennék, valószínûleg a hideg rázna az egész film során, s még könnycseppeket is elejtenék, mert olyan gyönyörûen elevenedik meg a szemünk elõtt, hogy lett szedett-vedett pionírokból és kalandvágyó hegyiemberekbõl / trapperekbõl egy nemzet. A mítosz, a "nemzetteremtés", az identitás konstruálása - ezek nagyon ott vannak a filmben, s ilyen szempontból tökéletesen kielégítik az igényeket.

De, minthogy nem vagyok amerikai, ezért inkább a sztorira próbáltam volna figyelni, illetve a karakterekre - minthogy "kívülállóként" én ezeket nézem ebben az általam nagyon kedvelt mûfaj alkotásaiban. Ám James Stewart trapperkaraktere fájóan átlagos, John Wayne nekem elsõre fel sem tûnt (ami persze abból a bakiból is adódik, hogy nem szélesvásznon néztem, hanem monitoron, így a fõleg totálokkal operáló jelenetekbõl nehezebb volt felismerni a karaktereket), Gregory Peck pedig úgyszintén elég átlagos "szerencsétlen, de fegyvert ragadó" farmert alakított.

Ami viszont nekem is nagyon tetszett, az a zenéje és a fényképezés: ezek tényleg hibátlanok és tökéletesek. Na, meg az a jelenet is kiváló, mikor a rengeteg szekér megindul, hogy meghódítsák a Nyugatot. Az a dinamika, párosítva a zenével: katartikus!
S visszatérve a zenére még: szívesen hallgatom a fõcímet én is, nagyon megtetszett :D. Igazi westernes, amilyennek lennie kell. Kár, hogy igazán jó szüzsé nem párosult hozzá.

Nálam ez így összességében nem üti meg azt a szintet, amire azt mondom, hogy "kiváló", legendás (az a Hang 'em High, vagy a Little Big Man pl.). Azért azt sem, hogy nem nézném újra, mert a legenda, a mítosz miatt mindenképp érdemes feleleveníteni, "milyen is a western". De az üdvösséghez attól még kevés.

6.5/10 (Mert azért a 6/10 már egy "nézhetetlenebb" kategória, a 7/10 meg azért már kicsit több ahhoz képest, mint amennyire nekem ez a film bejött. )
Összes hozzászólás