A védelemé a szó

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar tévéfilmsorozat, 55 perc, 1988

Értékelés:

19 szavazatból
Szerinted?

Riskó Bálint ügyvéd magánélete nehéz szakaszát éli. Felesége válni akar tőle, barátnőjével szakítani kényszerül, és egyetlen fia nevelése is egyedül az ő nyakába szakad. A hivatalból ráosztott védői teendőkben sincs öröm, kisstílű ügyek.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Dr. Riskó Bálint
Koszorús Gábor
Kosár Béla

Hozzászólások

Szerinted?
csedit007@gmail.com 2019 febr. 11. - 09:30:20 Előzmény Blaire-Tóth Linda
Köszi :)
Blaire-Tóth Linda 2019 febr. 06. - 00:17:25 Előzmény csedit007@gmail.com
Nagy Zoltán.
csedit007@gmail.com 2019 febr. 05. - 20:22:35
Tudja valaki, ki játszotta kicsi Bálintot?
Kuttyánszki 2016 szept. 12. - 18:23:47
A magyar Petrocelli! :D De jó, legalábbis nekem minden jöhet, ami magyar, régebbi. Vagy majdnem minden. :) A kicsi Bálintot nem cserélték közben?
peva 2012 dec. 17. - 22:07:04 Előzmény CtrlAltDel
Az is sorozat volt és sorozat címE volt emlékeim szerint az Ítélet elõtt és az elsõ rész , amit Gothár rendezett az volt a Baleset.
És hol tudod megnézni?
CtrlAltDel 2012 dec. 05. - 17:22:10 Előzmény peva
[QUOTE=peva;6/8]
Zimre Péter munkáit kiemelve, volt ennek a sorozatnak egy sokkal nívósabb (tán kevésbé didaktikus) elõzménye az "Ítélet elõtt" - amely szintén megtörtént ügyeket dolgozott fel olyan rendezõkkel, mint az akkor még kezdõ Gothár Péter.
Pl. a Baleset - író: Zimre Péter, operatõr: Márk Iván,
szereplõk: Tarján Györgyi, Takács Kati, Hernádi Judit, Szabó Ildikó, 1978.
Ezt pl. szívesen újranézném - akár a tbbivel együtt is.[/QUOTE]

Érdekes amit írtál, ennek hatására gyorsan meg is nézem az említett "Baleset" c filmet. Az "ítélet elõtt" a film munkacíme lehetett, a végleges film a "Baleset" címet kapta.
Dudlicsek 2012 dec. 04. - 16:52:44
Alapvetõen jópofa, aranyos sorozat a már valamelyest lazuló szocreál érából. :-)
Vinogradov 2012 dec. 03. - 22:22:39 Előzmény peva
Köszönöm a kiegészítést!

Bevallom, egy ideje behatóan tanulmányozom Zimre Péter munkáit (is), de az említett alkotás még nem került a látóterembe. Viszont az általad írtak nagyon felkeltették az érdeklõdésemet, így, ha lehetõségem lesz rá, mindenképpen megragadom a pótlásra.

Bevallom, jelen sorozat didaxisa egyáltalán nem zavar - igaz, tompít kicsit a szociografikus élen, de ezt nem érzem igazán problematikusnak. Sõt, még ad hozzá némi retrospektív bájt, ami egyáltalán nem árt a végeredménynek.
peva 2012 dec. 03. - 11:00:26 Előzmény Vinogradov
Zimre Péter munkáit kiemelve, volt ennek a sorozatnak egy sokkal nívósabb (tán kevésbé didaktikus) elõzménye az "Ítélet elõtt" - amely szintén megtörtént ügyeket dolgozott fel olyan rendezõkkel, mint az akkor még kezdõ Gothár Péter.
Pl. a Baleset - író: Zimre Péter, operatõr: Márk Iván,
szereplõk: Tarján Györgyi, Takács Kati, Hernádi Judit, Szabó Ildikó, 1978.
Ezt pl. szívesen újranézném - akár a tbbivel együtt is.
Vinogradov 2012 nov. 22. - 20:05:47 Előzmény mr.zsolti71
Kedves mr.zsolti71!

Örömmel látom, hogy, bár én fiatalabb vagyok nálad, ebben a dologban nem csak az ízlésünk és a gondolkodásunk egyezik, de a hetvenes-nyolcvanas évekbeli tévéjátékok irányába mutatott osztatlan lelkesedésünk is :)

Én is hasonlóképpen látom a kérdést - sok minden miatt lehet méltán kárhoztatni az 1990 elõtti rendszert, de tény, hogy társadalmi kérdéseket boncolgató irodalom és film - de úgy általában is irodalom és film - terén eléggé, úgymond, a toppon voltak az akkoriak. Különös helyzet, de éppen ebben az (igaz, puha) diktatúrában születtek meg talán a leginkább egyedülálló formái az ezt a fajta társadalmi érzékenységet képviselõ mûfajoknak.

Ez a "tárgyalótermi drámákat" (meglehtõsen életaszagú drámákat, teszem hozzá) boncolgató széria pedig ezt elég ékesen bizonyítja.
mr.zsolti71 2012 nov. 20. - 10:05:52 Előzmény Vinogradov
szia

te pont azt fogalmaztad meg amit én éreztem .gondoltam miután megtekintettem a filmet.
te jól írsz én meg jól látok ...haha a színészek meg tették a dolgukat de még hogyan : madarast még sosem láttam ilyen súlyosnak....
véletlenül bukkantam rá erre a filmre -sõt a retró stílusu m2 -re is - de igazi élmény volt nézni...fõleg a az ügyvéd végsõ elmélkedése volt ütõs...na jó kicsit népnevelõ is ,de ez miért lenne rossz ?

mindig is vadászni fogom a 80 as évekbeli tv játékokat és filmeket mert ez volt az a korszak -számomra legalább is - ami jelentett is valamit.

köszi a kommentedet,sok jó élményt neked is !

zsolt
Vinogradov 2012 nov. 19. - 23:01:03
Hihetetlen a magyar filmgyártás - beleérve a tévéfilmgyártást is - államszocializmusbeli elképesztõ és látványos produktivitása. Errõl a sorozatról sem hallottam soha, pedig már az elsõ részben is Bács Ferenc, Madaras József, Kránitz Lajos (utóbbi mérhetetlenül alulértékelt) és hasonló jelentõsségû színészek játszottak.

A hangnem ugyan néhol kicsit zavaróan volt irodalmias, ugyanakkor mégis sajátos és érdekes az anyag realizmus-igénye. Sõt, néhol (legalábbis verbálisan) melghehetõsen naturális.

Egy hanyatló káeurópai államszocializmus piszkos, gondozatlan kulisszái között realizmus és naturalizmus egyként indokolt.

Indokolt lenne ma is - ugyanakkor azonban hiányoznak az akkor központi jelentõségû szociográfiák, az irodalmi mélyréteg-tanulmányok. Retteneesen hiányzik, hogy valaki "megírja" a társadalom egy-egy aspektusát, egy nagy egészbe ágyazva, hogy pontosan megragadja annak legfontosabb problémáit, olyan módon, hogy az egyszerre legyen szociológiai és irodalmi szempontból is releváns.

Hol vannak az irodalomból a Fekete Gyulák, a Csák Gyulák, a Tar Sándorok vagy a Bertha Bulcsúk? És hol vannak a filmgyártásból az Erdõs Pálok, a Rózsás Jánosok vagy a Böszörményi Gyulák?

A kérdés részben lehet költõi, hiszen jelenleg is lépnek fel komoly társadalmi feltáró igénnyel alkotók e mûfajokban, ugyanakkor azonban nem tudnak olyan mélyre menni, s ezáltal olyan magasra jutni, mint ezek a darabok.

Azért persze ez a filmes produktum sem nem elég irodalmias, sem nem elég erõs vizualitású ahhoz, hogy ezekhez hasonlítsuk (igaz a közelijei sokatmondóak, a monológjai pedig élesek, mint a pengefény), de írója mégiscsak Zimre Péter, és õ nagy mestere a szociografikus látásmódnak.

Vicces egyébként, hogy az a Zimre Péter volt aztán késõbb a Szomszédok elsõ korszakának (!) egyik írója (ami minden volt, csak társadalmi feltáró igényû nem - soha), aki a "Forró vizet a kopaszra" vagy az "Ereszd el a szakállamat..." zseniálisan szikár szövegkönyvét írta.

Nem úgy tûnik azonban, hogy ez a sorozat amannak a sorsára fog jutni - fõleg annak tükrében, hogy ez az elsõ rész milyen keményen és kérlelhetetlenül érzékeltette a Kádár-kori kilátástalanság hátborzongató térélményét, s azt a sötéttónusú kortárs életérzést, amelyet mostanában divat elfelejteni, és negédesen a retrót emlegetve negligálni a tudatunkból.

Már csak ezért is, illetve a fentebbiekbõl kifolyólag, meglehetõsen nagy érdeklõdéssel várom a következõ epizódokat.
adamnagysweetmovie 2012 nov. 17. - 23:03:19 Előzmény tibor0723
Kell a krimi, hassa át a közérzetet:)
tibor0723 2012 nov. 07. - 19:14:23
...na végre! :)
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu