Adam és Paul

Bakancslistához adom
Adam & Paul
83 perc, 2004

Értékelés:

4 szavazatból
Szerinted?

Colette, az Amszterdamban dolgozó francia prostituált éjszaka téves hívást kap egy ismeretlen nőtől, aki aznap szabadult a börtönből és arra kéri, hogy menjen el a kisfiáért és vigye ki elé másnap a vasútállomásra. A nő rémült hangja megtöri Colette ellenállását: elmegy a fiúért, akit Billynek hívnak és egyáltalán nem olyan kicsi - sőt veszélyesen közel jár már a felnőttkorhoz. Másnap az állomáson sehol nem találja Billy anyját, és nem is sejti, hogy a fiú időközben elárvult, egy adóssági ügy zűrös fejleményei nyomán. Colette hamarosan rájön, hogy a fiú problémái mostantól az ő problémái is, életük összefonódik, mivel a fiúnak senkije sincs rajta kívül - és talán neki is csak a fiú maradt...

Az Angyalom cselekménye helyenként kicsit erőltetett, de Frydman álmokról és szerelemről szóló költői párbeszédeivel és a holland táj szépségét megfestő felvételeivel eléri, hogy inkább egyfajta tündérmeseként tekintsünk rá és erényként fogjuk fel hibáit. A gyönyörű felvételek mellett a film másik nagy kincse Vanessa Paradis: sugárzó szépsége és tekintete, amely olyan mély, akár az óceán, egyedülálló vonzerővel bír. A kamera gyakorta hosszan elidőzik egy-egy arckifejezésén, gesztusán, amelyek egyetlen szó nélkül is rengeteget árulnak el egyetemes magányáról. A film legemlékezetesebb jelenetében a két főszereplő intim közelségbe kerül egy hotelszobában; anélkül, hogy levetkőznének vagy akár csak megcsókolnák egymást, az érzéki és megindító pillanatok kivételes kifejezőerőt nyernek a színészi összjáték és a remek rendezés révén. Az Angyalom magával ragadó, melankolikus tündérmese felnőtt közönség számára.

Stáblista:

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
smileatesz 2014 aug. 19. - 07:46:01 10/10
ez a film Dublinban játszódik, és két hajléktalan férfirõl szól, az ismertetõ hülyeség, nekem nagyon tetszett a film hangulata, csak néha gyorsul fel a cselekmény, de ezt nem akciófilmként kell nézni, hanem drámai erejû alkotásként. Dühös is vagyok a két fõszereplõre, de rokonszenveseknek, szánni valóaknak is találtam õket a film végére.
1/10
tutub 2013 nov. 03. - 21:30:25 1/10
Hát ezt 10 percig se bírtam, pedig filmnézésben nagy mazochista vagyok. Beletekertem, hátha, de még részleteiben sem ment. Nekem nem szórakoztató, sem érdekes, h 2 drogos nekiáll hányni.
1/10
tutub 2013 nov. 03. - 21:21:42 1/10
This movie follows a day in the life of 2 Dublin Heroin addicts, Adam and Paul. Adam is the taller and slightly smarter of the two while Paul is his sidekick. Since they were small boys, Adam and Paul have withered into two hopeless, desperate Dublin junkies, tied together by habit and necessity. A stylized, downbeat comedy, the film follows the pair through a single day, which, like every other, is entirely devoted to the business of scrounging and robbing money for drugs.

The difference today is that Adam and Paul already near rock bottom have finally run out of luck, credit and friends.

Stylistically, Adam & Paul is a cold, contemporary take on classic, physical comedy. Thematically, it is a minimal, Beckettesque fairytale about two baffled, vulnerable children in the grip of forces too powerful for them to handle; vulnerable, lost, sometimes pathetically optimistic, but always profoundly damaged. Adam & Paul is not a film without hope; it is a tender, unsentimental and very funny testament to the persistence of the human spirit in even the most damaged and marginal of people.

Some of the sequences within the film have been beautifully captured, in particular a scene shot on the Millennium Bridge, which very aptly depicts the mood through its sluggish and dreamy chops between shots. The techniques, used wonderfully, portray one of the very rare moments in the film when Adam and Paul are oblivious to the inevitability of their fate, blissfully happy in their drug-induced state.

So what of 'Adam and Paul'? Well, it is too funny to be depressing, too bleak to be great, yet deeply touching in its handling of the subject matter, and on that account worth watching.

You'll never look at Dublin in the same light again.
1/10
tutub 2013 nov. 03. - 21:20:32 1/10
Mi ez a baromság a leírásban?
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu