Agatha Christie: Vacsora tizenhármasban

Bakancslistához adom
Agatha Christie's: Thirteen at Dinner
amerikai-angol krimi, 91 perc, 1985

Értékelés:

42 szavazatból
Szerinted?

Jane Wilkinson híres színésznő és egyben a dúsgazdag Lord Edgware felesége. Egy estély alkalmával különös szívességre kéri a szintén ott tartózkodó Poirot-t. Megkéri a nyomozót, hogy beszélje rá férjét a válásra. Poirot, nem tudván ellenállni a bájos hölgy kérésének, teljesíti a számára kínos feladatot, ám legnagyobb meglepetésére a dolog könnyebben megy, mint gondolná: a lordnak semmi kifogása a válás ellen. Akkor hát miért volt szükség az egész színjátékra? Poirot örömmel viszi a hírt a szeszélyes Jane-nek, ám másnap Lord Edgware-t vérbe fagyva találják saját házában.

Stáblista:

Szereplők

Hercule Poirot
Jane Wilkinson
Ronald Marsh
Bryan Martin
Sir Montague Corner

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
Trap 416 2022 febr. 28. - 14:55:43 6/10
Ezt a filmet Faye Dunaway menti, különben egy közepes alatti feldolgozás lenne. Nem rossz Ustinov Poirot-ja, de David Suchet szerintem köröket ver rá. (jót röhögtem, mikor feltűnt itt, nem csoda, hogy ezt tartja élete legrosszabb alakításának, a szinkron sem illik hozzá.)
Maga a rejtély annyira nem rejtélyes, hogy 5 perc alatt rá lehet jönni, a gyanúsítottak listája is meglehetősen szegényes, alig jöhet valaki szóba, és a nyomozás bemutatása is setesuta, nem tart sehova. Nem az alaptörténettel van baj, ugyanez a Suchet feldolgozásban teljesen jól működik.
Egyébként Faye Dunnaway karaktere is rosszul van megírva, de ez a nő egy őstehetség, ráadásul itt annyira szexi, hogy elviszi a hátán a filmet.

Jó a végén a modoros jópifizása Poirot-val, vérciki, azt még ő sem menti meg.


Edmond Dantes 2020 jún. 26. - 17:16:43 Előzmény agyatlanzombi
Sulyosan spoileres beiras!(Nem nekem, ismerem.)
1/10
agyatlanzombi 2020 jún. 26. - 10:44:25 1/10
Erőltetett, szánalmas ripacskodás. Logikátlan a történet is. Miért kellene megölni az idős férjet, aki tele van pénzzel, és mellette azt tesz a nő, amit akar? Miért kellene hozzámennie egy nagyjából ugyanolyan kaliberű férfihoz, ha a színész barátja tökéletes partner? Három gyilkosság tök értelmetlenül, és feleslegesen. Ráadásul az öreg papát késsel szúrták le az irodájában... nevetséges. Ha tóba esik, senki nem nyomoz utána. Nagyon olcsó kis suta filmecske ez.
Petrapetrus 2014 szept. 26. - 11:56:58
:)
Jó, ez igaz, viszont Philip Jackson és Suchet Jappje között nagy a különbség, nyilván elõbbi áll közelebb az Agatha által elképzelt karakterhez. :) Suchet ráadásul maga vallotta be, hogy fogalma sem volt a szereprõl és ez jutott eszébe... :D
Edmond Dantes 2014 szept. 26. - 11:50:47
"...kifejezetten ostoba, hebrencs és falánk". Hát a Suchet-s Poirot-okban nem olyan Japp? :o)
Ja és még ilyen is: "...mert maga Poirot mindent agyonbonyolít! Pedig ez egy sima ügy!" stb. Persze, kell egy untermann.
Általánosságban:Japp (ha szerepel)=tézis, Poirot=antitézis+szintézis
LexH 2014 szept. 26. - 11:40:38
Igazatok van, véletlenül Hastingset írtam. Suchet Jappot, a nyomozót játszotta, szerintem nagyon jól, de most vele történt meg az, hogy játékát összehasonlítjuk az angol sorozat szereplõjével, Philip Jacksonnal. Utóbbi áll közelebb az eredeti figurához, de mint írtam, én élveztem Suchet hebrencs, falánk nyomozóját.
Suziy 2014 szept. 26. - 11:34:05
"Vacsora a szektában."
Petrapetrus 2014 szept. 26. - 11:28:19
Így van, David Suchet Japp fõfelügyelõ szerepében tûnt fel ebben a feldolgozásban. :)

Egyébként érdekesség, hogy Suchet kifejezetten pocséknak tartja ezt az alakítását. Ekkor még egy sort sem olvasott Agatha Christie-tõl, gõze sem volt arról, hogy milyen is Japp karaktere, ezért nagyon sajátságosan formálta meg, mondhatni újraértelmezte a feladatot. :) Ezért is olyan, ahogyan LexH leírta: kifejezetten ostoba, hebrencs és falánk - teljesen más, mint a Christie által valójában kiötölt nyomozó. :) Szóval a furcsa Japp karakter innen ered. :)
Edmond Dantes 2014 szept. 26. - 11:18:38
Ezt kihagytam, nem is tudom, van-e mifelénk rtl2, asszem ott ment a minap. Érdekes kuriózum lehetett Suchet szereplése, de n e m Hastingset játszotta a színlap szt (volt egyáltalán Hastings ebben?), hanem Jappot!! Mint máshol írtam, Ustinovot nem nagyon kedvel(t)em Poirot-ként, de Dunaway biztosan nagyon jó volt, ahogyan "klasszikus" filmjeiben szinte mindig.
LexH 2014 szept. 25. - 17:04:17
Suchet remek Hastings szerepében: ostoba, hebrencs és falánk. AC ugyan nem ilyennek írta meg, de sebaj. Az viszont baj, hogy Ustinov mellett szinte eltörpül. Egy nagyszerû karakter a színészóriás árnyékában.
A Lord Edgware meghal angol tévéváltozata is a jobbak közé sorolható, ez viszont (amelynek szellemes az amerikai címe) Faye Dunaway nõ fõszereplésével szinte hibátlan.
savernake 2014 febr. 17. - 10:21:05 Előzmény Petrapetrus
:-))) Poiroték, ha találkoznak!
Petrapetrus 2013 nov. 29. - 11:46:56
:-)
Quantumleap 2013 aug. 26. - 12:00:00
Egy éve láttam ezt a mûvet, nekem egy gyenge közepes volt. Már ami alapból nem tetszett: miért nem lehetett a sztori a harmincas években? Miért kellett ez a hülyeség, hogy a nyolcvanas évekbe helyezik?
vino-et-veritas 2013 júl. 09. - 08:59:36
Valóban rosszul emlékeztem - most néztem utána -, Joan Hickson ment el 1998-ban (92 évesen!)...
Edmond Dantes 2013 júl. 09. - 08:48:06
A két Hayes-es Marple-opuszt azt hiszem, nem láttam, egy harmadik Hayes/AC-t (Murder is Easy) talán igen, benne a nagy, most 97 éves Olivia de Havillanddal, (Elfújta a szél) de abban sem emlékszem már Hayes-re, az Airport-ban persze igen, az neki Oscart is hozott, nem érdemtelenül.
Edmond Dantes 2013 júl. 09. - 08:40:35
Az ifjú :o) G.McEwan még él, alig múlt 80, J.McKenzie pedig szinte "kislány-Marple", 70-es évei elején jár, úgyhogy még készülhetnek vele újabb epizódok... de nem nagyon csápolok a dologért. A nagy elõdök, Hayes, HICKSON, Rutherford, az elõzõ generációhoz tartoztak, különösen az utóbbi kettõ igazán szép kort élt meg.
LexH 2013 júl. 08. - 11:36:08
Edmond Dantes

Korábban írtam itt, hogy számomra az ideális Miss Marple Halen Hayes, akit legtöbben az Airport potyautasalént ismernek. Õ kívül-belül Miss Marple. Legutóbb a Tükrökkel csinálják 1985-ös változatában lehetett látni Marple-ként a Film+ adón. (Egyébként ez volt egyik utolsó filmje.)
vino-et-veritas 2013 júl. 08. - 10:48:45
Persze, Poirot-történet sokkal több van, de mégis csak egy figura viszi az egészet.

Igaz, valamelyik Mrs. Marple (talán Geraldine McEwan?), ha jól emlékszem már meghalt, ezért is volt óhatatlan váltás.

Itt nemcsak az "Orient"-re gondoltam, hanem általában a Poirot-történetekre.
Edmond Dantes 2013 júl. 08. - 08:42:50
jav.a végén: a másik kettõhöz.
Edmond Dantes 2013 júl. 08. - 08:41:19 Előzmény vino-et-veritas
A Poirot-novellák és regények száma, tudjuk, sokszorosa a Marple-"esetekének". Egy teljes sorozat Poirot-feldolgozás Suchet vagy Suchet-kaliberû és fazonú színész nélkül talán össze sem jött volna. Szerencsére összejött, mert volt-jött Suchet. És tudtommal minden epizód, amit vele megcsináltak, az AC-eredetiben is szerepelteti Poirot-t. Orient: a klasszikus, 74-es Lumet-es verzión és az új, Suchet-féle feldolgozáson kívül, úgy tudom, csak egy említésre méltó (ha méltó) változat készült, 2001-ben egy TV-film, Alfred Molina játssza a "kis belgát"...nem láttam, de alig hiszem, hogy ez az adaptáció bármilyen szempontból felérne a másik kettõvel.
Összes hozzászólás