Agatha és a gyilkosság igazsága

Bakancslistához adom
Agatha & the Truth of Murder
angol krimi-dráma, misztikus film, 90 perc, 2018

Értékelés:

31 szavazatból
Szerinted?

Amikor Florence Nightingale keresztlányát és névrokonát bevert fejjel találják meg egy Hastingsbe tartó vonaton, az ezt követő nyomozás és közfelháborodás sem segít elkapni a gyilkost.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
1/10
ef 2023 szept. 10. - 08:11:55 1/10
Kötelezően beépített LMBTQP érzékenyítés.
Ezért kár volt az erőltetni.
1/10
offtopic
Xxy92 2023 szept. 07. - 23:29:25 1/10
Szeptember 8. - Péntek
22:35 DUNA Televízió
Szeptember 9. - Szombat
23:15 DUNA Televízió

Június végén játszotta a Duna tévé, és most megismétli. Nem egyszer, hanem két egymást követő napon! Egészen elkeserítő, hogy ennyire igénytelenek és érdektelenek legyenek a korlátlan büdzsével rendelkező állami tévécsatorna műsorszerkesztői! És aztán őszintén meglepődnek, hogy harmadrangú csatornák nagyobb nézettséggel bírnak. Még akinek nincsen, csak alap-tévécsomagja, az sem fogja három hónapon belül háromszor megnézni ugyanazt a -ráadásul igencsak közhelyes, másodrangú- filmecskét. Még az sem!
2/10
olahmiki1959 2021 dec. 30. - 03:12:48 2/10
Régi, nagy igazság, hogy Agatha Christie történetei csak olvasva jók, megfilmesítve unalmasak, zagyvák, kibogozhatatlanok - néhány kivételtől eltekintve.
Most is ez történt.
Kár...:)
riverside61 2021 dec. 20. - 19:54:33
Agatha Christie élete több szempontból is válságban van: a regényei ugyan fogynak, de az olvasók hamar kitalálják, ki a gyilkos. Már az írónőhöz is visszajutottak az elégedetlen hangok, és keresi a megoldást. Hogy írjon
jobb krimiket? Ennél komolyabb gond, hogy szeretett férje válni akar. Elhagyná, mert már egy más nő mellett találta meg a boldogságot – egy 24 éves csinibaba mellett. Ebben a helyzetben keresi fel egy egykori ápolónő, aki egy évekkel korábbi bűneset megoldását várja az írónőtől. Florence, aki egy önfeláldozó ápolónő volt a világháború idején, gyilkosság áldozata lett pár éve. Halálra verték egy utazása alatt a vonaton. A rendőrség szerint rosszul sikerült rablás volt, de Mabel szerint egy ismerős kellett, hogy legyen a tettes. Agatha végül rászánja magát a nyomozásra: álruhát ölt, a gyanúsítottakat egy trükkel egy helyre csalja, és miközben újabb haláleset is történik, lassan megfejti a jelen és a múlt bűnügyeit is, döntve a karrierjéről és a magánéletéről is
Ez a film nem arra vállalkozott, hogy erre a kérdésre informatív és színes választ tudjunk adni. A ma divatos módszerrel egy kitalált történetet írtak egy ismert figura köré, bővítve ezzel a legendáját. A magja viszont igazi: Agatha Christie valóban eltűnt pár napra a világ szeme elől, és soha nem fedte fel, merre járt és mi történt vele a közel 2 hét alatt, amíg keresték. Ahogy a filmen is utaltak rá, komoly erőkkel keresték, nemzeti felzúdulást keltett, de a válaszok nem érkeztek meg.
Ez egy szórakoztató film, olyan krimi helyzetet teremtve, amely egy Christie-regényben is játszódhatna. Egy rejtélyes gyilkosság, egy házba összeterelt gyanúsítottak, akikkel sorra elbeszélget a nyomozó. Történik újabb haláleset is, de nem a nyomok vagy a törvényszéki tudományok lesznek, melyek elvezetnek a megoldáshoz. Hanem a beszélgetések, az emberi motivációk.
Ismerős lesz a környezet és a társadalmi osztály is, melyet a film megidéz. Egy előkelő vidéki kúria, ahol a gazdagok és a felső középosztály karakterei tűnnek fel. Még, aki lejjebb van a társadalmi ranglétrán, ők is azzal az angol felsőbbrendűséggel vannak ábrázolva, hogy abszolút nem tűnnek közembernek. Talán nem véletlen, hogy a Downton Abbey nem egyszer eszembe jutott a film nézése közben: azt a világot idézi meg ez a film is. https://mindennapmozi.blog.hu/2019/10/23/agatha_es_a_gyilkossag_igazsaga