Ahol a folyami rákok énekelnek

Bakancslistához adom
Where the Crawdads Sing
16 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai filmdráma, 125 perc, 2022

Értékelés:

235 szavazatból
Szerinted?

Kya Clark (Daisy Edgar-Jones), a családja által elhagyott lány, akit Barkley Cove városlakói csak mocsári lányként ismernek, titokzatos és vad. A mocsár az otthona, és nem szívesen megy be a városba. Ám a szerelem egy nap őt is utoléri. A boldogság azonban nem tart sokáig, a fiút váratlanul holtan találják. A lakók biztosak abban, hogy a mocsári lány a tettes, és vadászatot indítanak utána. Kya a mocsárba menekül, ahol ő van előnyben.
Bemutató dátuma: 2022. augusztus 18. Forgalmazó: InterCom

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
6/10
buncow okt. 28. 00:20:10 6/10
Megnéztem, mert láttam a pontszám az egekben, így kíváncsi voltam. Régen láttam már jó filmet, így gondoltam adok neki egy esélyt, bár a címadás, már sejtette velem, hogy itt valamit nagyon túl fognak tolni. Amikor elkezdtem nézni, elég gyorsan elfogott az érzés, hogy ezt a filmet valószínűleg nő rendezte, aztán egyre jobban volt egyfajta Szürke ötven árnyalata szerű gejj utánérzésem, megnéztem hát a stáblistát, és hát egy elég kemény csajfieszta az egész, a rendező, a forgatókönyvíró, producer, operatőr, stb., és ez érződik minden jeleneten, mintha valami pizsamapartis sztorizgatás közben írták volna a lányok. Egyébként, ez nem baj, a fiúk is akcióhősnek képzelik magukat, stb., a lányok pedig többek között romantikus hősöknek, vagy inkább romantikus filmek tárgyainak. Kb. minden van a filmben, ami már-már klisés jelleggel egy nővel megtörténik általában, és amiről egy nő álmodozik - bár itt elsősorban szerintem a forgatókönyvíró nő tapasztalatairól és vágyálmairól van szó -, és ezek keverednek a filmben:

egyszerű szép lány, iskolában csúfolják, nincs szüksége férfiakra, még az apjára sem, önerőből lesz valaki, egy erős, független, de kissé különc nő, aki a természetet járja, festeget, rajzolgat egy erdei kunyhóban, aki ártatlan, kissé naív lényként nő fel, első igaz szerelme cserben hagyja, így a szüzességét, az ártatlanságát és naivitását egy szívtipró gyökér veszi el, akinél ő aztán sokkal több lesz, befut, sikeres lesz a hobbijával, amit a gyökér, aki egyébként jól átkúrta a palánkon, nem bír elviselni, mindenki vissza akar menni hozzá, a volt szerelme, akinek nincs saját egyénisége és élete a csaj nélkül, a gyökér is, de a gyökér agresszív lesz, erőszakos, csak szexre kell neki, birtokolni akarja, semmi több, ő viszont nem egy áldozat típus, jól megmutatja, és kinyírja, de olyan okosan, hogy Columbo se érné tetten, az élete nagy szerelmével pedig egy női szemmel álomszerű életet élnek le a kunyhóban, teljes egyetértésben, és persze ő hal meg előbb, és a szerelme meg siránkozik utána, miközben rájön a titkára....stb..

Szóval, nem gond, hogy vannak ilyen csajos filmek, a színésznő pedig egész jó volt, csakhát olyan szirupos romantikus teleregény az egész, hogy az embernek felmegy a cukra a film végére. A főszereplőben és életében testesült meg minden, amire ez a női filmes csapat titkon vágyik, némi személyes tapasztalattal megspékelve. Szinte érződik a filmen ahogy egy illatgyertyás asztal felett fehérborozgatva pokrócsállal a nyakukban trécselnek arról, hogy mi legyen a sztori, és mit csináljon még a főszereplő. Az is annyira jellemző, hogy nem tudják lezárni a filmet, csak úgy, hogyha végigmutatják az egész életét közléskényszeresen, mondván
[spoilerÉÉÉÉRTEEED??? BOLDÓG VÓÓTAM ÉLETEM VÉGÉIG A ROHADÉKOT MEG KINYÍRTAM, GYŐZTES ALKAT VAGYOK, ÉÉÉRTED???? [/spoiler] Na mindegy. Kőgazdag eccerű lányba belezúgó perverz bizniszmen pipa, idilli környezetben verandás erdei házban

élete szerelmével élete végéig boldogan éldegélő, hobbijának élő, agresszív fasziját kinyíró független, erős, kreatív, okos, tehetséges, stb. nő

szintén pipa, ezzel szerintem a nők vágyálmainak 80%-a le is van fedve. Egyszer megnéztem, nem volt rossz, de elég is volt, a romantikus nők pedig rongyosra fogják nézni.
10/10
Timmmi68 okt. 27. 23:17:19 10/10
Imádom!
5/10
prosecutor szept. 04. 15:40:16 5/10
Dögunalmas tulhajpolt romantikus és termeszetfilm. A célközönség egyértelmű: 40+ csalódott nők... Amiatt 4 csillag mert a táj és a környezet csodálatosan szép volt, és jól bemutatta a film a csaj szemszögéből is. Igen, kis rejtett feminizmus azert befigyelt, illetve, hogy milyen okos a csaj és hogy kigondolta az egészet, emiatt látszik, hogy fikció az egész film illetve valszeg skorpió lehetett a csaj horoszkópja.
10/10
Albeart aug. 04. 11:18:17 10/10
Érzelmes, elgondolkodtató, magával ragadó történet, a környezet ahol él szintén gyönyörű.
Tetszett az is, hogy végig mutatták az életét.
Aki szereti az érzelmes filmeket annak mindenképp ajánlom.
6/10
danek87 máj. 21. 09:40:46 6/10
Második nézésre valamivel jobban elkapott mint elsőre, de vannak hiányosságai.A kritikákban is méltatott gyönyörűen fényképezett Észak-Karolinai mocsaras partvidék mint helyszín elsőosztályú, különböző kameraszögekből, olykor madártávlatból mutatva, dícséret az operatőrnek.Aztán másik pozitívumként itt van Daisy Edgar-Jones, főszereplőként nyújtott alakítása, ahogy írta is valaki együtt él-lélegzik a karakterrel, ráadásul a környezetére és annak élővilágára reflektáló belső monológjai betekintést nyújtanak egy magára hagyott lány pillanatnyi lelki világába, tehát az időnkénti belső narráció alkalmazása itt tényleg ad is a történethez, nem csak felmondja a képen látottakat.A műfajok közt váltakozó keretes szerkezetű flashback-es elbeszélésmód szintén tetszett, krimiből indulva majd abba visszacsatolva visszatekintünk egy romantikával, intrikákkal átitatott coming-of age sztori elmeséléséhez. A kezdet figyelemfelkeltő és rejtélyes, a vég megható és csavaros, viszont a kettő között megtett út néhol homlokráncolást váltott ki, innentől

Nem teljesen győzött meg a főszereplővel szembeni tömeges kiközösítés. Kaya sok megpróbáltatás közepette nő fel de mindig kedves és mindenkivel tisztelettudó, senkinek nincs oka hogy ne kedvelje, ennek ellenére a városlakók egy emberként sugározzák felé a gyűlöletüket a bíróságon. És gyakorlatilag a közeli környezetében is mindenkivel pórul jár:Az anyja otthagyja a szadista apának, úgy, hogy az azt megelőző jelenetben még a gyerek védelmére kelve pofont is kap.A pereputty se különb, egy két bátorító búcsúzó szóval hagyják hátra kiszolgáltatott testvérüket, hát minek az embernek ellenség ha ilyen családja van?!És a balszerencsesorozat az első szerelem megérkeztével is követi Őt.Milyen pasi az aki karrierista célokra vágyva otthagyja szívszerelmét, majd hosszú idő után egy magyarázat nélküli magyarázattal szeretné visszafogadtatni magát?! Ez a hezitálós tétovaság nekem abszolút kilógott a Kayaba láthatóan szerelmes karaktertől. A szemét férfiak klubjához harmadikként csatlakozó Chase-el pedig a titkolózás és erőszakolási kísérlet is kijut neki.Nem is csoda ha ennyi sérelem után valaki tényleg gyilkosságra vetemedik

Bár a soknak tűnő panasz ellenére szép a film és vált ki érzelmeket de az időnkénti megalapozatlan karaktercselekedetek miatt csak részben értek egyet a dicshimnuszokkal.A nézők többnyire szerették, a kritikusok kevésbé (rotten 35%) számomra valahol a kettő közt az igazság… 6/10
6/10
danek87 jan. 24. 21:28:58 6/10 Előzmény duddusch
Hát, azért én egy

'Hogyan-ra '?!

kiváncsi lettem volna ...Ezzel a befejezéssel pláne. Így úgy érzem, hogy csak megdöbbenteni akartak ami a lényeg megmutatásának a rovására ment.
6/10
xndpt 2023 dec. 31. - 21:28:49 6/10
Nekem lapos és kiszámítható volt a történet. Furcsa volt,hogy a félénk és óvatos lány egyből ugrik randira a nem túl szimpi, nagyképű vadidegen sráccal. A tájon kívül nem adott semmi pluszt,nem értem a hype-ot.
8/10
Ahoj poplacsek 2023 szept. 14. - 08:01:58 8/10 Előzmény capt.nemo
Hát igen, és lehet, hogy a könyv írójának, vagy legalább a belőle készült film forgatókönyvírójának a feminista vádak elkerülése érdekében bele kellett volna írnia 1-2 gonosz kvótanőt.
capt.nemo 2023 szept. 14. - 02:00:31 Előzmény Ahoj poplacsek
inkább attól hogy a férfiak a gonoszok benne.. az apa, a faképnél hagyó szerelmes, meg a durva srác.. ezért aztán töknormális, sőt teljesen helyénvaló dolog kinyírni őket felelősségre vonás nélkül..
4/10
Norhytm 2023 szept. 12. - 14:51:55 4/10
Csak annyi, hogy aki meg szeretné nézni arra számitson, hogy a mostani divatot kapja. Jó filmet semmiképp :) Ha ez a tény számodra nem baj, akkor nézd meg sokszor.
8/10
Ahoj poplacsek 2023 szept. 12. - 14:38:19 8/10 Előzmény Norhytm
Ez attól feminista (ami egyébként bajnak szamitana-e), mert ezek úgy történnek vele, hogy nincs pénisze?
4/10
Norhytm 2023 szept. 12. - 14:30:31 4/10
Csak a szokásos feminista propaganda semmi több...

A szomorú sorsú bántalmazott, elhagyott, analfabéta lány a világ egyik legszarabb helyén, teljes ellenszélben is talpra áll , legyőz mindenkit és megmutatja,hogy bárkinél többet ér ...


2/10
offtopic
makitasunrise 2023 aug. 31. - 00:05:28 2/10 Előzmény luciasz
Hát persze, kezdj el személyeskedni egy idegennel, mert nem tetszett neki a film, amire te 10 pontot adtál... Szánalmas.
10/10
luciasz 2023 aug. 30. - 22:55:11 10/10 Előzmény makitasunrise
Szerintem elég erősen el kellene gondolkodnod azon, hogy te vagy az üres nem a film! :)
10/10
showme79 2023 júl. 26. - 22:59:12 10/10 Előzmény nefefe
"miért nem nyomoztak tovább?" - talán, mert a balesetnek is pont akkora valószínűsége volt, mint a gyilkosságnak???
2/10
makitasunrise 2023 júl. 25. - 23:16:21 2/10
Borzalmasan üres, szépelgő egy film. Hiteltelen karakterek és díszletek, nulla hangulat. A mocsári ház úgy néz ki, mintha egy mesekönyvből mintázták volna, mindenki a legjobb ruhájában végzi a házi munkát. A lányt nem tudni, miért utálja mindenki csuklóból, de az ügyvéd persze azonnal együttérző... Ez egy nyáltenger, nem mocsár.
10/10
juditkecskemet 2023 júl. 24. - 10:29:26 10/10
A könyv nagyon jó volt a filmhez képest. Ott mindenre választ kapunk. Az anya viselkedésére, Tate gondolkodasára stb. Sokkal sokkal jobban átadja az érzéseket.
10/10
Paradiselost02 2023 jún. 04. - 18:56:13 10/10
Varázslatos, csodálatos, érzelmes, izgalmas és bámulatos!Csak jót és csak szépen tudok erről a filmről írni. Nem éreztem sem sablonosnak, sem hatásvadásznak, egyszerűen csak magávalragadónak! Ez olyan film, amire sokáig emlékeznek majd, gyönyörű 😌❤️
7/10
InteriorLulu 2023 máj. 23. - 13:47:02 7/10
A tartalomismertető teljesen félrevezető, és ez a tény egyébként összhangban is van a filmet illető, szerintem teljesen jogos kritikákkal.
Mindjárt az első két mondat: "Egy kislány él egyedül a mocsárban. A családja elhagyta, ő kitanulja, hogyan maradhat életben, és nagy nehezen egyedül is boldogul."
Egyedül él ugyan, ám nem "a mocsárban", hanem egy - amúgy tisztán skanzennek, idilli szépségű, bármiféle veszélytől mentes nemzeti parknak láttatott - lápvidéken álló, viszonylag nagy, és mindvégig teljesen karbantartottnak tűnő, otthonosan berendezett, a korhoz és a helyszínhez képest abszolút rendben lévő házban. És igen, minden bizonnyal kitanulta az évek során, hogyan maradhat életben, ám ezt gyakorlatilag bemondásra kell elhinnünk, ugyanis a folyamatból, pláne a vélelmezhető nehézségekből, nélkülözésekből, kínkeservekből semmit nem látunk.
Továbbá: "...mindenki egyértelműnek tartja, hogy ő lehet a gyilkos. Mi tehet a magányos lápi lány? Azt amit mindig csinált a mocsárban: beleolvad a természetbe, menekül, bujkál és berendezkedik a túlélésre." Hát nem, nem ezt teszi, hanem pont ellenkezőleg, végigüli az egész büntetőtárgyalást - mert hogy ez a tárgyalás adja a film gerincét.

A regény alapján is, és eleve vászonra íródva is lehetett volna belőle igazán jó film, de sajnos nem lett az: mert sok pontján - részben mert egyszerűen nincs megalapozva és megmagyarázva - életszerűtlen, hiteltelen, valamint abszolút találó a portos kritika jellemzése: szépelgő - és egyúttal (szerintem csupán kicsit) giccses is.
Viszont a természet valóban gyönyörűen fényképezett, a sztori mindvégig érdekes marad, és az alakítások is rendben vannak.
7/10
Richmond_KHO 2023 máj. 22. - 16:28:08 7/10
Szépen fényképezett film, egyszer abszolút nézhető, de...


1. Egy nyolc-kilenc éves kislány hogyan vág magának pl tüzelőt, hogyan javítja ki a tetőt (hiszen egy alap nélküli faházban él a mocsár közepén), hogyan javítja meg a vízpumpát, motorcsónakot, stb? Az egész kvázi le volt tudva annyival, hogy kagylót szed, megkapja a pénzt és eléldegél felnőttkoráig.
2. A láp olyannak volt beállítva, mint valami tanösvény, vagy állatkert/botanikus kert. Ennél még egy magyar kisváros melletti horgásztó is veszélyesebb helynek tűnt.
3. Az anyja mellett a testvérei is igen jó fejek voltak, hogy szó nélkül otthagyták.
4. Az egész bírósági eljárás, vagy egyáltalán a vádemelés egy vicc volt.
5. Én elhiszem, hogy a természettel való együttélés erőssé tesz, de ő azért mégiscsak a civilizációtól távol élt a múlt század közepén. Nagyon nem így képzelném el.


Tudom, ízlés kérdése, de nálam a 10 pont egy olyan film, amit gyakorlatilag akárhányszor meg tudok nézni. Itt azért a "lassú folyás" egy teljesen kiszámítható történetet sodort magával.
Összes hozzászólás