Alice

Bakancslistához adom
Něco z Alenky
csehszlovák-svájci-angol-NSZK animációs film, 86 perc, 1988

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

Švankmajer első nagyjátékfilmjében egy gyermek sötét és vad fantáziavilágába pillanthatunk be. A groteszk-szürreális történet irodalmi alapját Lewis Carol Alice csodaországban című világhírű regénye szolgáltatja. A film főszereplője, Alíz, Kristýna Kohoutová az egyetlen emberi alak a filmben. Alíz vándorlásai során egy kitömött nyulat követve belép a csodavilágba, ahol agyagfigurákkal, bábokkal, különös groteszk-kinézetű lényekkel találkozik, többek között saját baba-formájú lényével is.

Stáblista:

Szereplők

Alice hangja - Angol változat

Hozzászólások

Szerinted?
Coleman 2011 jan. 12. - 23:49:40
Milyen csodálatosan bizarr film! Menyi kreativitás, mennyi lelemény szorult ebbe a mûbe! Tim Burton borzalmasra sikeredett, fájóan ötlettelen, unalmas adaptációja után különösen üdítõ ez az alkotás. Egyébként a cseh zseni szinte minden filmjét érdemes megnézni, különleges világba nyerhet bepillantást a szerencsés nézõ.
Redfield 2010 máj. 05. - 14:08:48 Előzmény Neszfor
Van abban valami bájos, ha koszos tárgyak és kis ruhákba öltöztetett döglött állatok, stop-motion animációval üldöznek egy hús-vér kislányt egy romos házban. Legalábbis Jan Svankmajer szerint, aki az Alice Csodaországban sajátos és szürreális értelmezésével egy olyan filmet alkotott, ami lekõrözi Tim Burtont a saját pályáján. Azért a "Dark, Lightness, Dark" c. rövidfilmje elnyerte a 10/10-et, pedig ez is erõs, csak épp egy gyereknek sok egy felnõttnek meg kevés lehet.

8/10
9/10
Neszfor 2010 febr. 16. - 14:27:20 9/10
Kellemesen szürreális, fantáziadús és elgondolkodtató alkotás, amely nem pusztán Carrol regényének szabad adaptációja, hanem humoros panoráma is egyben a 80-anas évek végi, közép-európai háztartásról (az olló szinte minden célra hasznosítható, az összes fiókról leesnek a gombok, stb.)

Fantasztikus, õrült ötletek, remek animáció, a Neco z Alenky minden filmínyencnek ajánlott... Az más kérdés, hogy kissé problémás a megtekintése, mivel se DVD-n, se VHS-en nem forgalmazzák Magyarországon. Maradt a százévente egyszeri alkalom, amikor Talán vetítik a televízióban és valamint a net sötétebb, videómegosztós zugai, ahol ezt a remek cseh filmet angol szinkronnal és spanyol felirattal lehet megtekinteni. Nosza hát!
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu