Alice Tükörországban

Bakancslistához adom
Alice Through the Looking Glass
angol családi film, 84 perc, 1998

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

Alice keresztüljut a hálószobájában lévő tükör falán és belép a fantázia világába. A Tükörország tulajdonképpen egy óriási sakktábla, s a történet egyes fordulatai megegyeznek egy sakkjátszma menetével. Alice fehér színekben halad előre és az a feladata, hogy eljusson a túloldalra és királynővé változzon. A Vörös Királynő instrukciói nyomán Alice keresztülhalad a mesebirodalmon és furcsábbnál furcsább szerzetekkel találkozik.

Stáblista:

Szereplők

Humpty Dumpty
Vörös lovag
Fehér lovag
Vörös király
Vörös királynő
Fehér király
Fehér királynő

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
far vik 2009 jún. 01. - 12:39:49 Előzmény jeffero
A bejegyzésem elismerõ volt. Legalábbis annak volt szánva (Nyuszi/Micimackó). Olvasd végig kérlek, és rájössz, nem elítélõ kritika volt! Gyermeki énem lehetõségem szerint tényleg megõrzöm... De tényleg érdemes volna egy magyar kultúrkör és az abban meghonosodott egyéb meseelemek világát felölelõ mese/eposz/álom/regény !
pozsizsuzsi 2009 jún. 01. - 12:21:21
Igen, ez a hallmarkos Alice csodaországban képanyaga...
offtopic
Elendril 2009 máj. 31. - 21:26:26
Ajánlom a Port.hu-nak, nézzen utána, ugyanis ez nem Kate BECKINSALE!
Nézzék, Kate Beckinsale verzió:
http://www.alice-in-wonderland.fsnet.co.uk/film_tv_beckinsale.htm

És a Tina Majorino verzió ez:
http://www.alice-in-wonderland.fsnet.co.uk/film_tv_majorino_01.htm
monica121 2009 jan. 24. - 20:35:17
eredetileg a történet tényleg a drogokról szól... legalábbis az alice csodaországban arra épül.. gondolom itt sem sok az eltérés.
jeffero 2009 jan. 19. - 00:49:47
Micsoda érdekesség, egy napon két Alice film volt. Megnéztem mindkettõt, és mintha majdnem ugyanaz lett volna a kettõ. Nem olvastam a könyveket, de úgy vélem, az 1999-es hosszabb filmverzióban felhasználták az Alice Tükörországban c. mû egyes elemeit is.
Pl. a következõk egyeztek: találkozás az ikerpárral, akik elmesélik a rozmár és az ács esetét, majd pedig egy elromlott kereplõ miatt összeverekszenek; beszélgetés a feltaláló lovaggal, aki mindig leesik a lováról; a virágok megjegyzése arra, hogy a legtöbb kertben túl puhák a virágágyások, és ezért ott a virágok folyton alszanak.

Mint valami abszurd álom, egy különös utazás története az Alice Tükörországban. A 7 és fél éves Alice minden apró dologra rácsodálkozik, amelyre csakis egy gyerek tud így nézni, aki még nem érti a legtöbb szó jelentését, meg hogy egyes dolgok miért vannak úgy, ahogy.
Fura, hogy egy fiatal nõ alakítja benne Alice-t (Kate Beckinsale 1998-ban 25 évesen játszotta), bár biztosan ez a történetben a kulcs, hogy Alice, akinek közben kislánya született, mialatt próbálja lányának elmondani az esti mesét, visszautazik gyermeki önmagába. De az is lehet, hogy a kettõ ugyanaz a személy, hisz a végén a záró verset együtt mondják el. Legalábbis a film szemszögébõl látom én ezt.

Szóval fedezd fel te is a gyermeki éned, ha olvasod, nézed Alice történetét, és nem csak zagyvaságot látsz benne, hanem te is elcsodálkozol egyes dolgokon, akkor még él benned a gyermek, aki egykor voltál.

További infó Lewis Carroll-ról és mûveirõl:
http://hu.wikiquote.org/wiki/Lewis_Carroll