Álom és szerelem: Inga Lindström: Az emlékezés nyara

Bakancslistához adom
Inga Lindström: Sommer der Erinnerung
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott német romantikus dráma, 89 perc, 2012

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

Anja Paerson riporter úgy érzi, elég sokfelé járt már a világban és ideje, hogy letelepedjen. Barátja, Erik nem rajong az ötletért. Anja úgy dönt, Stockholmból Trinntorpba költözik, ahol újságírói állást kap. Ott ismerkedik meg a hajózás történetét kutató professzorral, Niklas Anderssonnal. Beleszeret a férfiba. De vajon tényleg ő az egyetlen és tökéletes társ?

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
grosz_i 2023 aug. 17. - 18:33:35 9/10

Amikor Anja tetten éri barátját, Eriket egy másik nővel az ágyukban, elviharzik otthonról, elege van a férfiből, világosan megmondja neki, hogy többé semmi köze hozzá. Amikor vissza akarja adni neki a jegygyűrűt, nem tudja lehúzni az ujjáról. Anja elhagyja Stockholmot, hogy vidéken keressen új állást.

Észrevesz a kompátkelőhelyen néhány szomorú embert egy halászhajón. Trinntorpba érve a helyi újságnál állást keres, és mivel a hétvégére is maradni szeretne, Gunnar, a főszerkesztő a Maria panziót ajánlja Anjának. Ott azonnal megkedveli Mariát, aki ad neki egy biciklit, hogy felfedezhesse a környéket. Anja találkozik Alexanderrel, Maria férjével és megpróbál kideríteni valamit a halászhajón látott jelenetből. Alexander azonban hallgat.

Este Anja megismerkedik Niklasszal, az egyik hajón látott emberrel. K + N van bevésve a padba, amin ülnek. Anja tudni akarja, kit jelentenek ezek a nevek, de Niklas csak hallgat. Beszél erről Mariának is, aki elmagyarázza, hogy a K jelentése Kasja, Niklas felesége, aki két évvel ezelőtt egy mentőakcióban halt meg, mint a tengeri mentőszolgálat orvosa. Niklas most fiával, Kallével és sógornőjével, Jessicával él. Jessica mindenben segít Niklasnak a házban, ugyanis több szeretne lenni, mint a sógornő. Niklas pedig csupán jó barátnak tekinti őt. Anja az interneten kutat Kasja ügyében, hogy tájékozottabb legyen. Másnap a kikötőbe megy, és ott találkozik Magnusszal, azzal a férfival, aki a mentési műveletért volt felelős. Elmondja neki a történetet a saját szemszögéből. Ő sem akarja, hogy újra szóba kerüljön a régi történet. Cserébe Magnus meghívja őt legkisebb unokája keresztelőjére.

A városban Anja ismét találkozik Niklasszal, véletlenül mindketten majdnem ugyanazt vásárolták. Később a rákfesztiválon Anja Niklasszal táncol, Jessica azonnal féltékeny lesz rá, és elhaladva mellettük véletlenül a férfi ingére önti az italát. A konyhában Niklas megpillant egy kis szobrot, amiről Maria elmondja neki, hogy az állítólag egy termékenység istennő. Anja ezután az interneten megtalálja a szobrot a stockholmi Tengerészeti Múzeum leltárában. Úgy döntenek, hogy visszahozzák, majd odaadják Mariának. A múzeumban találkoznak két nővel, akik nem sokkal azután estek teherbe, hogy elkezdtek ott dolgozni.

Mielőtt visszatérnek Trinntorpba, Anja ki akar hozni néhány dolgot a lakásából. Ott csókolóznak, majd Niklas véletlenül nekiütközik Anja táskájának, amiből kiesik az a kép, amit Jessica csempészett bele. A férfi azzal vádolja, hogy ő lopta el azt a cikke miatt….Jessica elmegy Anjához, megkéri, hogy hagyja békén Niklast. De amikor Jessica végre egyértelmű választ követel Niklastól vele kapcsolatban, a férfi bevallja, hogy beleszeretett Anjába. Jessica elszalad, és majdnem elgázolja egy teherautó. Amikor utána együtt hazamennek, Niklas megöleli Jessicát, Anja ezt csak messziről látja, és félreérti. Ezután úgy dönt, hogy visszatér Stockholmba. Niklas utána hajt, de már nem éri utol.

Stockholmban Anja újra találkozik Erikkel, és elmondja neki a terveit, és azt, hogy már tényleg nem szereti. A gyűrű hirtelen lejön az ujjáról. Majd Anja megírja a cikkét Kasjáról, és elküldi e-mailben Gunnarnak. Ebben a pillanatban megszólal a csengő, és Niklas ott áll kinn, az ajtaja előtt. Anja ezután visszatér vele Trinntorpba, és nem sokkal ezután terhes is lesz….
9/10
grosz_i 2023 jún. 16. - 12:13:28 9/10
8/10
kifo2 2020 máj. 01. - 09:22:35 8/10
Tetszett a film. A derűs életfelfogás, a svédes rendíthetetlenség, a nem roppanunk össze a csapások súlya alatt. Amiért más filmekben már ölnek, azért itt csak elköszöntek egymástól. A szerelem mellett volt megcsalás és ármány is, de az is csodálatosan békés. A fájdalmakat pedig mindenki fel tudja dolgozni.

Hihetetlen volt, ahogy Anja és Maria már az első pillanattól fogva olyanokat humorizáltak egymással, amin más filmekben megsértődnek, ők meg éppen ennek örültek.

A mellékszál (amelynek ráadásul „oldalága” is van) is jó volt.

Még a gaz csábító, a semmihez (még a festéshez sem) értő, helytelenül gondolkodó, semmirekellő festő is tudott bölcsességeket mondani.

Denise Zich ..................................Anja Pärson
Ralf Bauer……...…………………Niklas Andersson
Julia Hartmann …………………Jessica Eklund, Niklas sógornője
Tom Hoßbach ….…………,…….Kalle Andersson, Niklas fia
Ursela Monn ……..………………Maria Löjdquist
Jürgen Heinrich …………………Alexander Löjdquist
Volker Lechtenbrink ….…………Arnulf Svensson
Gerhard Olschewski …………….Magnus Lenefors
Denis Petkovic …………………..Erik
Wolfgang Häntsch ………………Gunnar Svahnstöm
Claudia Pupeter …………………Agneta Holm
Herbst Ferencné 2020 jan. 23. - 16:17:55
Anja Paerson riporter úgy érzi, elég sokfelé járt már a világban és ideje, hogy letelepedjen. Barátja, Erik nem rajong az ötletért. Anja úgy dönt, Stockholmból Trinntorpba költözik, ahol újságírói állást kap. Ott ismerkedik meg a hajózás történetét kutató professzorral, Niklas Anderssonnal. Beleszeret a férfiba. De vajon tényleg ő az egyetlen és tökéletes társ?