Anyák sztrájkja

Bakancslistához adom
Moms on Strike
amerikai családi vígjáték, 93 perc, 2002

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

Pam Harris (Faith Ford) napjai a monotonitás és az egyhangúság jegyében telnek: minden reggel 6 órakor kel, hogy szorgosan reggelit készítsen, becsomagolja a gyerekeknek az ebédet, s hogy még a munkahelyi herce-hurca előtt gyorsan elvigye a kocsit az autómosóba.
Egy nap gyerekeivel együtt a kocsiban ülve azonban meglátnak egy demonstráló házvezetőkből álló tömeget, mire Pam elmagyarázza csemetéinek, hogy a sztrájk nem csupán a fizetésemelésért folyhat, hanem a tisztelet és az elismerés, a megbecsülés kivívásáért is.
Aznap Pam végre eljut a munkahelyére, ahol is barátnője, Ella meglepi őt születésnapja alkalmából egy ajándékkal. Pamben ekkor tudatosul a felismerés, miszerint nem csupán ő maga, hanem kedves családja is teljesen megfeledkezett erről a neves eseményről. De barátnője megnyugtatja őt arról, hogy ezen alkalomból férje és gyerekei estére biztosan valami nagyobb meglepetést szerveznek a számára. Pam a megszokott és mindezidáig eltűrt egyhangúságba tér haza: gyerekei egyfolytában panaszkodnak, férje, Teddy (Tim Matheson) pedig éppen valahol az esetleges előléptetését ünnepli kollégáival. Késő este, mikor már mindenki nyugovóra tért, Pam nekilátna fia rajz- házifeladatának, mire a csalódottan és kiábrándultan hirtelen gondol egyet, s a rajzolás helyett nagy betűkkel ráírja a kartonpapírra: Anyátok sztrájkol!
Másnap reggel férje és a gyerekek döbbenten veszik tudomásul, hogy Pam sztrájkja miatt határozatlan időre beszüntette a házimunkát: se reggeli, se ebéd, s még a kutyát sem vitte le senki sétálni. Nincs más választásuk, mint hogy a nagyit (Florence Henderson) hívják segítségül.
Pam egyszemélyes sztrájkja hamarosan kész nemzeti kampánnyá növi ki magát, megnyerve a hasonló helyzetben lévő, házi cselédként dolgozó anyákat országszerte. Napokkal később Pam arra ébred, hogy a házuk előtt megáll egy limuzin, miközben újságírók, TV-sek százai tülekednek. A luxusautóból az elnökasszony (a First Lady) száll ki, aki voltaképp azért jött, hogy Pamnek gratulálva az akcióért, felkérje őt a szülők elnöki biztosának posztjára. Úgy tűnik, hogy Pam egyszemélyes "keresztes hadjárata" végigsöpör az egész országon, hiszen elfogadja a megtisztelő felkérést s egy pár hónapos körútra indul, hogy további támogatókat vagy szimpatizáns anyákat toborozzon. Vajon ezen cselekedetével Pam kivívja magának családja körében a megbecsülést vagy szétesik otthon minden...?

Stáblista:

Szereplők

Pam Harris
Alan Harris
Jessica Harris
A. J. Harris
a First Lady

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?