Aranycsapat

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 132 perc, 1982

Értékelés:

14 szavazatból
Szerinted?

A film az úgynevezett Aranycsapatról szól, arról a labdarúgó gárdáról, amely az ötvenes évek elején vitathatatlanul a világ legjobb együttese volt és sok dicsőséget szerzett a magyar sportnak. A film a csapat kialakulásának, felfelé ívelésének, világra szóló sikereinek, világbajnoki kudarcának, majd széthullásának történetét meséli el. A film záróeseménye Puskács Öcsi 25 év múltán való hazatérése, az öregfiúk mérkőzés, amelyen újra telt ház előtt játszottak a Népstadionban.
Forgalmazó: Mokép

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Larrylurex 2022 aug. 20. - 21:57:29
Most megy a hír TV-n. Kiváló mozi!
10/10
nandelecki 2015 márc. 23. - 14:23:43 Előzmény dralizs78
Valóban nem nyerték meg a világbajnokságot a németek ellen, bár még az ezüst is szép. Miért is kellett volna megnyerniük a tornát, anélkül nem érdemelhetnék ki az Aranycsapat becenevet? De egyébként kétszer nyert aranyat az Európa-kupa néven rendezett tornán is, ahogy írtad Olimpiát is nyert, és mindemellett 1950 és 1954 között (több mint 4 éven keresztül) nem talált legyõzõre ez a csapat, amely rekordot csak 40 évvel késõbb tudta Brazília megdönteni, majd 60 évvel késõbb Spanyolország döntötte meg ezt az európai csúcsot 2010 körül. A hihetetlen tehetségû labdarúgókat meg sem említettem idáig, akik közül sokan az 56-os forradalom idején az üldöztetések miatti menekülés után a világ legnagyobb csapatainál kaptak helyet, mint például a Real Madrid vagy a Barcelona. Egy sportlegenda vezette ezt a csapatot, akirõl díjat neveztek el, és akit a valaha élt legnagyobb labdarúgók között tartanak számon. Nemzetközileg elismert csapat volt ez, sõt a mai napig is az. Mindezek után szerinted volt/van/lesz még egyszer egy ilyen magyar válogatott, amelyre inkább lehetne mondani az Aranycsapat jelzõt mint erre ? Nem csak magyar, hanem világszinten is nagyon könnyen meg lehet számolni hány ilyen kvalitású, eredményességû válogatott létezett. Van képed egy ilyen csapatot ledegradálni (feltételezem) magyar származásod mellett ? Ezek számodra nem elegendõek, hogy Aranycsapatnak nevezd ezt a csapatot? Szégyelld magad, szégyelld a tudatlanságod és a hazafiatlanságod. Én is szégyellem, hogy ilyen emberek, mint te a honfitársaim. Remélem nagyon kevés van a magadfajtából.
dralizs78 2015 jan. 16. - 07:25:48
Tulajdonképpen soha sem értettem,hogy õket miért nevezték aranycsapatnak?Hivatalosan semmilyen tornát nem nyertek amit a FIFA elismerne(olimpiai gyõzelem a labdarúgásban nem számít)Ez is tökéletes példája a magyar mentalitásnak,a nagy semmibõl kihozni a tökéletest.
4427 2015 jan. 11. - 22:47:32
https://www.youtube.com/watch?v=C1GI6DCb6XY
Buzánszky Jenõ emlékére!
RIP!
balumalu68 2013 okt. 21. - 16:32:46 Előzmény talec
Üdvözlöm!

nekem megvan az Aranycsapat címû film mûsoros VHS kazettán.
ha érdekel eladom!
e-mail: balumalu68@gmail.com
üdv
balumalu68
talec 2012 okt. 24. - 00:19:51
Két Aranycsapat film is fut a neten. Az egyik ez, amit topic ír. Nem láttam. Ez könyvben is fellelhetõ, még a szoci éra alatt készült. De, már enyhülés volt, mert legalább hazajöhetett látogatóba egy magyar világsztár. Puskás Öcsi. Furcsa, pár évtizeddel azelõtt, ha tehették volna be is börtönözték volna õt az elvtársak, mert elhagyta az országot. Nem kért belõlük Puskás Öcsi.

A másik Aranycsapat film, egy francia dok. film. Jean-Christophe Rosé filmje.

Ebben van pár kritikus mondat a kommunistákról, gondolom, a magyar dok. film néma ezen vonalon.

És az elsõ részben rögtön beszélnek arról a rettenetes dologról, amikor még olyan idõket éltünk, hogy válogatott focistákat végeztek ki itthon, Szûcs Sándort.

A linkben 6.30-nál beszélnek róla.

http://www.youtube.com/watch?v=rv6PFeYKNEE&feature=autoplay&list=PL815F96A3B0625F92&playnext=1