Aranylány korlátok között

Bakancslistához adom
magyar portréfilm, 26 perc, 2015

Még nincs szavazat!

Légy te az első!

"A három anyaérem? Hát, másfél óra alatt..."
Egy 16 éves magyar lány volt az 1984-es olimpia legeredményesebb sportolója - holott küldöttségünk bojkottálta a Los Angeles-i játékokat. Szabó Katalin azonban román színekben utazott, s a tornacsarnokban szerzett négy aranyérmével és egy ezüstjével még Carl Lewist is megelőzte! A hírhedt Ceausescu-rendszer viszont őt sem kímélte.
Egy lány, akinek nevét és születési dátumát is megváltoztatták. Egy lány, akit olimpiai sikerei után nem engedtek elindulni versenyeken. Egy lány, akinek egyszerre három hazája is van, mégsem tudja megmondani, milyen nemzetiségű.
A magyar anyanyelvű, a '70-es és '80-as években román színekben versenyző, ma Franciaországban élő tornászt erdélyi szülőfalujában, Zágonban látogatta meg az 1984 - A kettétört olimpia című könyv szerzője. A Los Angeles-i játékok bojkottjáról és hatásáról szóló könyvben olvasható interjú egészült ki a filmforgatással, amelynek nemcsak a beszélgetés a része: Szabó Kati bemutatja éremkollekcióját és más relikviáit, babagyűjteményét, felidézi világ- és olimpiai bajnoki győzelmeket jelentő gyakorlatait, elvezet a róla elnevezett zágoni óvodához és a sepsiszentgyörgyi sportcsarnokhoz, valamint ellátogatnak dévai szobrához.
Közreműködők: a Budapesti Honvéd torna szakosztálya (edző: Nagy Mariann)

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?