Aurora Borealis - Északi fény

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar filmdráma, 104 perc, 2017

Értékelés:

256 szavazatból
Szerinted?

Amikor idős anyja váratlanul kómába esik, a Bécsben élő ügyvéd, Olga visszatér Magyarországra. A nő mélyen elhallgatott titokra bukkan, amik miatt megkérdőjelezi egész életét. Kutatása az 50-es évekbe vezeti vissza.
Bemutató dátuma: 2017. október 19. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Nushi jan. 01. 14:57:38
Hol tekinthető meg a film?
vuvuvu 2023 ápr. 17. - 23:07:24 Előzmény Mike088

Nekem nem az jött le, hogy nem akarta a saját gyerekét. Egyszerűen csak megígérte a barátnőjének, hogy vigyáz az ő gyerekére. Hogy a ígéretét betartsa, meg kellett hozni az áldozatot, hogy a sajátjáról lemond.

Egyébiránt nekem nagyon nem tetszettek azok a részek, ahol Tóth Ildikó karakterének a férje és fia szerepeltek. Abszolút nem illettek a filmbe. Az egész elidegenedett volt. Valaki azt írta, hogy kiszámítható volt. Nagy vonalakban én is ezt éreztem. Illetve azt mondanám, hogy nem sikerült a feszültségteremtést jól felépíteni. Az időnkénti jelenbe vágások ennél a filmnél nem működtek, inkább szétesett miattuk a film nagy nehezen felépített íve. Egyszerűen másképp kellett volna a filmet vágni, az elején indítani a jelennel, és egy idő után áttérni a múltra, végigvinni a múltat és a legvégén egy rövid jelenetre visszatérni a jelenbe. Szóval sokkal izgalmasabbnak látom a Napló-trilógiát, ami magába szippantott. Sajnos ezt ennek a filmnek nem sikerült elérnie. Olvastam egyébként hogy kompromisszumokat kellett kötni, mert koprodukcióban készült a film. Kérdés, érdemes volt-e ezekbe belemenni, mert a filmnek nem szolgáltak a javára (a felesleges és sehova nem futó történetszálakra célzok, amelyeket fent már említettem.)
10/10
offtopic
luci87 2023 márc. 03. - 05:09:48 10/10 Előzmény k11zoltan
Szia,nem tudom pontosan mar,en regen lattam .De van olyan valtozat is,ahol feliratozva vannak az idegen nyelvu reszletek.En sajnos nem beszelek nyelveket,anno 8 evig oroszt tanultunk.De ki emlekszik mar arra...En is tobb valtozatot megneztem,de csak a feliratozott utan ertettem meg belole dolgokat.Mert ugye volt benne,angol,nemet,es orosz szoveg is.
k11zoltan 2023 márc. 02. - 21:14:01
Nem rossz, de bevallom, mozgalmasabb filmre számítottam.

A német részek nem voltak feliratozva. Meg tudja valaki mondani, mit magyarázott Anton az asztalnál, amikor az üvegekkel bevilágította a falat, és a sarki fényt utánozta?
Köszi.
7/10
Dörflinger 2023 febr. 28. - 17:45:10 7/10
Már megint egy "művészieskedő"magyar film, ami helyenként annyira vontatott, hogy majd elunod az életed. A történet jó, a szereplőkre sem lehet kifogás, de egyes jelenetek feleslegesen túlnyújtottak.
Például, miért kell nézni Törőcsik Marit 1 percig, ahogy néz a semmibe stb.?
Az operatőri munka szokás szerint kiváló. 7/10
10/10
Anti-83 2023 febr. 27. - 23:42:14 10/10
Érdekes, mély érzelmeket kiváltó személyes történet a magyar történelem egyik viharvert időszakából.A két időszálon játszódó események nagyon jól kapcsolódnak egymáshoz. A cselekmény, a szereplők és a képi világ mind-mind egy 10-es osztályzatot érdemelnek nálam.
8/10
MissAmerika 2023 febr. 27. - 12:00:58 8/10
Ha az első 20-25 perc időkitöltő üresjárat kimarad, talán még jobban tetszett volna...
10/10
olahmiki1959 2023 febr. 27. - 01:31:15 10/10
Azt hiszem, az utóbbi 30 év legjobb magyar filmje.
Ami egyrészt dicsérendő, másrészt viszont elég nagy szegénységi bizonyítvány a többi magyar filmre nézve.
Olvasván a többi hozzászólást, szerencsésnek mondhatom magam, hogy a ma vetített változatban már az összes idegen nyelvű szöveget feliratozva olvashattam - talán az elmúlt évek alatt a film készítői is rájöttek, hogy ezt a hiányosságot pótolni kell.

Nagyon nagy film, kitűnő alakítások egész sorával, igazi dráma, de közben olyan, mint egy izgalmas thriller, amelyben minden pillanatban történik valami váratlan fordulat, egészen a fokozatosan közeledő végkifejletig, amit nagyjából sejteni lehet, mégis a katarzis erejével hat, amikor bekövetkezik.
Az unoka suta színészi játéka volt az egyetlen zavaró tényező a filmben, de azt úgy is fel lehet fogni, mint régi időkben egy apró szépségtapaszt, amit - ironikusan - a gyönyörű, hibátlan női arcokra tettek, mintegy jelezvén, hogy tökéletes szépség nincs.

Fájdalmasan kevés ilyen témájú film készült-készül még napjainkban is, holott már rég magunk mögött hagytuk a Kádár-korszakot, amikor ezekről a dolgokról még beszélni sem lehetett, nemhogy filmet készíteni róluk.

Lehet, hogy néha egy-egy ilyen filmet is meg kéne próbálnunk kiküldeni az Oscar-díjért folyó versenybe, mert az amerikai, vagy a nyugat-európai nézőknek fogalmuk sincs, hogy mik történtek a világnak ezen a táján évtizedekkel ezelőtt.

Egyértelműen 10 csillag!
Állatbarát 2023 febr. 27. - 00:28:37 Előzmény DUNAWÖLD
Nincs ilyen magyar szó , hogy "ballib"
btz1983 2022 dec. 24. - 22:17:11 Előzmény juci1919
Hegylakó volt az apáca :D
10/10
loserock 2022 júl. 09. - 22:59:19 10/10
Nem gondoltam, hogy 2010 utáni filmek között egyhamar látok olyat, ami megközelíti a valaha volt legjobb magyar film, az Ötödik pecsét szintjét. Ez egy hatalmas film. Hatalmas testi-lelki dráma, ami úgy ad valamiféle feloldást, hogy közben még tanítja, neveli is a nézőt. Olyan mélységek jönnek elő, a finom kis részletekből, és az ábrázolási módból, mintha egy Polcz Alaine könyvet olvasnék. Viszont Mészáros Márta líraibb. A színésznők pedig egyszerűen csodálatosak, mindezt piszok nehéz szerepekben.

Tényleg, ha nagyon szigorú akarnék lenni, akkor az olcsóság érzet az, ami néha meglátszik a filmen, különösen az első felének egy részén. A mellékszereplők közül páran kilógnak. És bár a beállítások nagyon szépek, néhol szinte tökéletesek, itt-ott a képek hatása mégis olyan "olcsós". De az északi ég szerelmére, ez egy ráma, és nem egy nagyköltségvetésű film!

A ritmusa, a felépítése, az előre utalások, ahogy közben mindig egy kicsit máshogy történnek a dolgok, mint azt gondolnánk... Ezek mind kiválóak. És lehetne még ezer és egy árnyalatról beszélni, a személyes drámáról, a nők döntéseiről, vagy akár arról, hogy igazából minden egyes tisztességes ember a filmben, jó formán a politikai idiotizmus áldozata. De mégis ők tudnak leélni egy életet. Ez a gondolkodás, hogy itt nem a "minden orosz rohadt szemét" propagandisztikus vonal, hanem egy jóval intelligensebb ábrázolás történik, már önmagában értékesség tenné a forgatókönyvet. Ja és azok a babák Mária házában...

Jó a cím is, mert ahogy Aurora istennő minden reggel kulcsaival kinyitja az ajtót a fény útja előtt, itt is a sötétből visszatérő Mária szépen feloldja végül az igazságot, a fényt. És csak megemlítem, hogy a mitológiában Boreasz (a cím második fele, az északi szél), még Aphrodité Aurórára mondott átka előtt fogant (amit ugye a háború istene miatt mondott ki).

Sejteti ez azt, hogy az apa mégis Ákos lesz. Aztán a film megkeveri a drámát, de a feloldásnál kiderül, hogy a kép mégis tökéletesen összeér. Mindez gyönyörűen hozzákapcsolódik magához aurora borealis-hoz, a sarki fényhez.


10/10
luci87 2022 júl. 06. - 20:14:02 10/10 Előzmény juci1919
Nálam 10/10 és a film, és többször megneztem a feliratos verziót, hogy megértsem.
Az apáca nekem is feltűnő, hogy nem öregedést, holott meg Törőcsik Marinal is öregebbnek kellett volna lennie... biztos nem találtak ilyen színésznőt. De akkor sminkkel, mászkál megoldhattak volna..
6/10
juci1919 2022 ápr. 12. - 23:29:15 6/10
Erőltetett, kiszámítható és hatásvadász történet. Sajnos belőlem nem váltotta ki azt a megindító hatást, amit itt többen is írtak. Számomra a csavar se volt meglepő. Az elején valahogy mást, “erőteljesebbet” vártam.

SPOILER
Senkinek nem szúrt szemet, hogy az apáca a zárdában 55-60 (?) év után egy az egyben ugyanúgy néz ki? Nem értem efelett hogy siklottak el a film készítői.
Mike088 2022 febr. 13. - 22:45:49
Megnéztem. Kissé ittas állapotban ami kellett ahhoz, hogy túllendüljek a film elején és elkezdjen érdekelni mi az amit Olga ki akar deríteni az anyja múltjával kapcsolatban. Ilyen hatást már rég gyakorolt rám egy film.

*SPOILER:

Törőcsik Mari remek színésznő, így a film első felében azért izgultam, hogy az általa megformált karakter visszanyerje az eszméletét és tudjon beszélni a lányával. Ez meg is történt, de olyan fájdalmas titkok kerültek napvilágra a film végén ami engem is sokkolt. Nem tudom elítélni az ifjú Máriát azért amit a múltban tett. A szerelmét megölték a határőrök, rajta meg végigmentek az orosz katonák, akik közül egy ázsiai rohadék nemzette a gyerekét. Ezt Mária nehezen tudta elfogadni, nem is szerette volna azt a gyereket megszülni, ezért inkább a megmentője lett barátnője gyermekének. Nem akarta, hogy árvaházba kerüljön. Bár az anyja volt annak a félázsiai gyermeknek mégis megértem a döntlését

VÉGE
10/10
fofilozofus 2021 nov. 22. - 10:53:32 10/10
Az elmúlt évtizedek legjobb magyar filmje. Ahhoz képest nem kapott akkora hírverést sajnos. Igazi FILM, jól kidolgozott forgatókönyvvel (ami a magyar filmek legnagyobb baja egyébként. Persze ha nincs mondanivaló, akkor nem csoda, hogy nincs jó forgatókönyv.) Ha a cselekményt csak szárazon felmondaná, akkor akár milyen szomorú is volt, amit a szovjet katonák tettek a magyar (és egyéb) nőkkel, nem ért volna el akkora hatást, mint így. Gratulálok, ezért megérte filmrendezőnek menni.
10/10
donmatteo11 2021 máj. 13. - 14:13:40 10/10
Fantasztikus film, nagyon mélyen hatott rám, pedig nem vagyok érzelgős. Törőcsik Mariról eddig is tudtam, hogy zseniális színésznő, viszont Törőcsik Franciska nagy meglepetés volt. Eddig csak szánalmasan gyenge szerepekben láttam, de itt kiderült, hogy ő is nagyon jó színésznő, hihetően alakította a drámai jeleneteket, és lehet mondani, hogy nem volt gyengébb, mint Törőcsik Mari fiatalon. Drukkolok neki, hogy sok hasonló szerepben láthassuk még!
10/10
DUNAWÖLD 2021 ápr. 30. - 23:06:22 10/10 Előzmény dejodejo
Mint egy chatbot. Lehet, az is. Egyenesen a ballib digitãlis trollfarmon kitenyésztve.
10/10
Záporeső9 2021 ápr. 30. - 23:05:50 10/10
Amikor először néztem, még nem volt feliratozás. Megindító, megrázó film. Nyomot hagy a nézőben. nem csak elgondolkodtatja , hanem meg is ríkatja. Egyszerre hat a tudatra és az érzelmekre. Nagyon jók a szereplők, de Törőcsik Mari mindent visz. Fiatalon is nagyot alakított, és idősen is maradandót tudott nyújtani. Csodálatos művészünk, aki sokat adott nekünk, nézőknek! Nem csak filmekben, de színházi művészetében is. Amikor írom e sorokat, már az égben lakik. Nyugodjék békében!
10/10
DUNAWÖLD 2021 ápr. 30. - 23:05:00 10/10
Szegēnyebb lenne a magyarság Mészáros Márta filmje nélkül.
De boldogabb is lennék, ha nem tudnék ilyenekről.
Miközben tudni KELL.
10/10
dejodejo 2021 ápr. 30. - 09:18:23 10/10 Előzmény György Kádár
El sem hiszem, hogy valaki ennyire ostoba, üres és bunkó lehet.
Összes hozzászólás