Az ajánlat

Bakancslistához adom
The Proposition
18 éven aluliak számára nem ajánlott ausztrál-angol western, 100 perc, 2005

Értékelés:

88 szavazatból
Szerinted?

A sivár, mégis gyönyörű ausztrál táj kellő háttérként szolgál a véres és mocskos meséhez. Az ajánlat az első perctől fogva lenyűgöző alkotás. A történet klisék nélkül boncolgatja a moralitás és igazságosság kérdését, miközben minden pillanat váratlan fordulatokat rejt, és John Hillcoat rendező nem riad vissza semmitől, hogy sokkolja nézőit, miközben mindent megtesz, hogy árnyalttá tegye szereplőit. Szóval az ausztrál western kicsit karcosabb, sokkal véresebb, és talán még jobb is, mint az amerikai.
Bemutató dátuma: 2008. október 9. Forgalmazó: Odeon

Stáblista:

Szereplők

Charlie Burns
Martha Stanley
Stanley kapitány
Samuel Stoat
Eden Fletcher
Arthur Burns
Jellon Lamb
Brian O'Leary

Hozzászólások

Szerinted?
3/10
agyatlanzombi 2020 ápr. 13. - 13:43:28 3/10
Nagyon gyenge! Különösen a forgatókönyv lapos, vontatott, unalmas a cselekmény, ezért brutális erőszakkal fűszerezték a nulla sztorit. A főgenya jól játszott, a többi felejtős. Ausztrál western? Csak én érzek ebben ellentmondást? Hogy lehetne már Ausztráliában western? Akkor már inkább jöjjenek a jugoszláv apacsok, azokon legalább röhögni is lehet.
bowden1 2019 aug. 18. - 11:46:23
Kiváló film, de nem western.
AttilaG. 2018 dec. 25. - 09:46:21
Azt hiszem, itt megszületett a világ egyik legszarabb történetleírása. Nem tudunk meg szart se belőle a film történetéről. S ez az ömlengés nem hogy kedvet nem csinál a filmhez, de szabályosan eltántorít tőle. Ülj le, 1-es kategória.
olahmiki1959 2015 jan. 19. - 01:35:46
Ha a Vadnyugaton játszódó filmeket "western"-nek hívjuk, akkor az ausztrál délen játszódó film az miért nem southern?

Egyébként, ha nagyon kötözködni akarnék, akkor ennek a filmnek semmi köze a western mûfajhoz, nincs benne egy pisztolypárbaj, és egyáltalán, semmi, ami a western filmeket jellemzi.
Viszont, - ettõl függetlenül, - baromi jó film.
Van egy bizonyos hangulata, a szereplõk nem is "játszanak", hanem élnek, a táj hihetetlenül szép, vadregényes, kietlen, ijesztõ, - azt mondjuk nagy teljesítmény lett volna "elrontani"... - a történetet egy picit - de csak egy nagyon picit - feszesebbre, egyértelmûbbre, világosabbra írtam volna, de így is tetszett.

... Hogy mik mehettek alig 100-150 évvel ezelõtt a különbözõ kontinenseken, a gyarmatokon, azt mi manapság el sem tudjuk képzelni.
Amikor állatokként irtották az afrikai, ausztrál bennszülötteket, gyilkolták halomra az észak-amerikai indiánokat, nyomták el és ölték gátlástalanul Indiában a lakosságot, elegáns, úriember viselkedésû, angol, amerikai, francia, német, holland hódítók, gyarmatosítók, arisztokraták...

A film kõkemény, elgondolkodtató, és sokáig megmarad az emberben...:)
Zoltan Pinter 2015 jan. 19. - 01:08:34 Előzmény mate2003
A Valhalla Rising jó megfigyelés szerintem is, hasonlóan "költõien elvadult", monumentálisan szép és brutális világ. A Drive is komoly munka lett a skandináv rendezõnktõl, viszont jobb "western"-t az amerikaiak se tudnak csinálni, se Jesse James, se börtönvonatok akárhová meg Clint Eastwood és barátai - puha mindegyik ehhez képest, (talán) csak a legendás Dead Man kivétel itt Jim Jarmuschtól. Persze, mindenhol megbújik néhány remekmû, ami most nem ugrik be esetleg, de azért a tendencia is azt mutatja, hogy a jó westernt ne amerikaiaktól várjuk, hanem az ausztráloktól, mexikóiaktól, vagy az olaszoktól akár... (Hillcoat, Packinpach, Sergio Leone)
Zoltan Pinter 2015 jan. 19. - 00:54:49
Nem akarok akadékoskodni, és kedvelem Brad Pittet is, de, a Jesse James Nick Cave kivételével (Ott Õ is beugrik "zenélgetni") mindenben gyengébb szerintem ennél a filmnél. Ennek fõ okai, hogy a rendezés briliáns, a színészek itt is topon vannak, de a nagy elõny pont kultúránk kevés életben lévõ hiteles mûvész-zseniéjnek kéznyoma és zenéje jelenti: Nick Cave forgatókönyve és zenéje teszi igazán emlékezetessé a filmet. A karakterek valóban nem szerethetõek, de itt pont ez a lényeg. Így fér meg a "mélyfilozófia" az atavisztikus brutalitással. Ez Nick Cave világa, aki még teheti, figyelje az életmûvét, mert nem sok ilyen tehetség mûködik ma a "fõvonalon". Cave vízióját nagyon magas szakmai szinten illusztrálja maga a rendezés, ha Cave rendezné, tízbõl tíz lenne, de Õ nem filmrendezõ, ezért szerintem reális a 9/10. 8/10, ha szigorú vagyok, és azt mondom, hogy néha én is a vontatottság nyomait észleltem - de, ez az egész film dramaturgiai viszonylataiban nem biztos, hogy nem indokolt. Ez egy nagyon erõs film, ha ennél gyengébbet nem látnánk, akkor az már a Kánaán lenne:)

8,5/10
mate2003 2015 jan. 17. - 08:11:02
Szerintem nagyon szép film- abban az értelemben, ahogy a fel lett véve, a jelmezek, a díszletek kivitelezésre kerültek.

Szeretem az olyan filmeket, amelyek szerintem közelebb állnak a realitáshoz. Sokkal durvább hely lehetett az amerikai vadnyugat, mint azt sok filmben ábrázolják, de az ausztrált annál még durvábbnak, még embert próbálóbbnak gondolom.
A filmrõl a Valhalla Rising c. film jutott eszembe. Ott is hasonló tisztasággal, nyersséggel mutatják be az emberi elme megpróbáltatásait a ma már civilizált, akkor még vadon világban... aztán, hogy ehhez a civilizáltnak tartott élethez hány õslakosnak kellett meghalnia, azt szerintem nem is lehetne összeszámolni...
A film végig tele van a csendek feszültségévél, a várakozás sokszor elviselhetetlenségével. Érdemes megnézni!
7/10
Dudvarek 2013 júl. 22. - 22:24:15 7/10
Hát ez érdekes volt... 10/7
A zene zseniális. De Guy Pearce-tõl kicsit többet vártam.
Tényleg klisémentes a film. Nekem valamiért az Apokalipszis most jutott róla eszembe.
offtopic
alfonzo 2013 máj. 23. - 17:07:07
Köszi szépen! Nagyon nagy az átfedés az én "kedvenc listám" , és a tiéd közt. Úgyhogy érdemes lesz megtekinteni a többi,általam még nem látott filmet is! :) Kösz még egyszer!
5/10
offtopic
Rahar 2013 máj. 23. - 14:24:39 5/10 Előzmény alfonzo
Mindenféle kategóriában, melyekre legalább 8 pontot adtam: Rettenthetetlen, Isten városa, Elit halálosztók 1-2, Predator 1, Dilisek vacsorája, Amerikai pite 1-4, Kisiklottak, 9 (animációs film), A Cég - A CIA regénye, A csúf igazság, A dolgok állása, A Guardista, A hét szamuráj, A hullám, A jó, a rossz és a csúf, A tökéletes trükk, A megállíthatatlan, A méhek titkos élete, A paripa, A pálya csúcsán, A szív bajnokai, Ausztrália, Az elítélt, Az árva, Az utolsó skót király, Benjamin Button különös élete, Bosszúállók, Bruce Lee legandája, Shrek 1-3, Csizmás, a kandúr, Csalások hálója, Coraline é a titkos ajtó, Édes kis malackám, Egy asszony illata, Egy gésa emlékiratai, Egy maréknyi dollárért, Egyszerû szív, Dal egy agyonvert fiúért, Elemi ösztön, Elcserélt életek, Elrabolva, Emlékezz a titánokra, Eredet, Esti mesék, Fegyvernepper, Fekete hattyú, Fekete könyv, Felhõk közül a Nap, Fergeteges forgatás, Fido (Hasznos a zombi a háznál), Gettómilliomos, Gyalog galopp, Griffin és Phoenix, Hadak útján, Hancock, Holly, Húgom, nem húgom, Hotel Transylvania - Ahol a szörnyek lazulnak, Yip Man 1-2, Yip man legenda születik, Lovagok háborúja - Harc a végsõkig, Isten hozott az Isten háta mögött, Jack Bull, Jégkorszak 1-4, A jövõ kezdete, Kegyetlen faj, Képlet, Kellékfeleség, Kis vörös virágok, Köszönjük, hogy rágyújtott!, Kung fu panda 1-2, Lélektõl lélekig, Menekülés a félelembe, Moll Flanders, Nagyon vadon 1-2, Nagymenõk, Nász-ajánlat, Ondine, Oscar (mint az amerikai mint a francia változat), Ong Bak 1-2, Õstehetség, Pár dollárral többért, Paul, Perzsia hercege - Az idõ homokja, Ragadozók, Rohanás, Sivatagi cápák, Sulihuligánok, Szabad, mint a szél, Szívtiprók, Tolvajok városa, Tûzfény, Üzenet a palackban, Vad vágyak 3, Valami Amerika 1-2, Válótársak, Van az a pénz, ami megbolondít, Szigorúan bizalmas, Esti mesék, Hajó a vége, stb.
offtopic
alfonzo 2013 máj. 20. - 13:32:00
Én még egyszer sem. :) Melyek azok a filmek véleményed szerint,amelyeknek a legjobb a cselekményvezetése?
5/10
offtopic
Rahar 2013 máj. 20. - 12:22:18 5/10 Előzmény alfonzo
Legalább annyiszor ahány filmet értékeltem. Te hányszor írtad le eme fórumon a film szót?
offtopic
alfonzo 2013 máj. 19. - 12:49:22
Hányszor írtad le ezen a fórumon a cselekményvezetés szót? :DD
5/10
Rahar 2013 máj. 19. - 11:15:27 5/10 Előzmény bigo1982
A véleményem megegyezik a tiéddel. Nem szükséges, hogy akár percenként játszódjon le harci jelenet vagy annak elõkészítése, de akkor valami mást kell adnia, a táj gyönyörû és úgy is van bemutatva de abból is csak bizonyos mennyiség elegendõ, mert túlsúly esetén már akár természetfilmrõl lehetne beszélni. A jelenetek egy részét én is vontatottnak és unalmasnak éreztem. A karakterek egy része valóban egyedi, a színészek jól játszanak. A kameraállások és az egész képi megvalósítás igényes. A brutális jelenetek nekem tetszenek. A cselekményvezetés viszont egyszerûen több helyen unalmas, ergo nem történik meg semmi. Mielõtt valaki belém kötne, hogy csak az agyatlan spagetti western kedvelem, szerintem a legjobb ilyen kategóriájú alkotások: Egy maréknyi dollárért, Pár dollárral többért, A jó, a rossz és a csúf, Volt egyszer egy vadnyugat.
Kaktuszné 2013 febr. 05. - 14:48:55
Pocsék film, dögunalom.
6/10
bigo1982 2011 szept. 18. - 14:47:59 6/10
Csak ismételni tudom az elõttem szólókat. A képi világ nagyon jó, a zenék is nagyon odaillõek. A szereplõk is nagyon el vannak találva. A nyersességét kifejezetten üdítõnek találta, ha lehet így fogalmaznom. Már csak egy jobb forgatókönyv kellett volna. Nem értem, hogy miért írja valaki, hogy fordulatos volt. Szerintem egyáltalán nem. És ami a leginkább nem tetszett a filmben, hogy a legtöbb jelenet feleslegesen el volt nyújtva. Ettõl nekem nagyon vontatott volt. Ilyenkor szokott jönni az "ez nem egy párbajozós, pörgõs spagettiwestern, és te egy agyatlan akciózombi vagy" címû és kezdetû nóta. Nem errõl van szó. A Nem vénnek való vidék is egy hasonlóan lassan hömpölygõ történet, de abban nem éreztem azt, hogy de rohadt unalmas ez a jelenet, lépjünk már tovább. Az a film kifejezetten tetszett, ez nem nagyon. Egyszer nézhetõ, többször nem fogom megnézni.
10/6.
Zizu82 2011 aug. 20. - 20:22:17 Előzmény Keba
Tetszettek a képek, az operatõr kap egy nagy nagy piros pontot és a zene is jó volt ahol kellett. A történet egy szokásos western-story, de már rég láttam ebben a témában jó filmet. A Jesse James meggyilkolása c. Brad Pitt-es rettenettõl mindenképpen jobb volt, bár a Nem vénnek való vidék és a Börtönvonat Yumába már jobban rokonítható ezekkel.
7,5/10
8/10
Keba 2011 febr. 24. - 17:10:07 8/10
Nagyon jó kis ausztrál western, de volt benne egy olyan dárdás jelenet, amire azt mondtam, hogy neeeee, hogy ezt túléli, de túlélte. Azt hiszem ezzel túl nagy spoilert nem írtam le :D
De ezt leszámítva, tényleg elég jó. A vége az kemény...
8p
10/10
emii. 2011 jan. 29. - 01:23:17 10/10
Ez a film zseniális. Ahogyan tükrözi a romlottságot és az IGAZI életet az akkori világban, a nyers, szépítés nélküli, natúr létet... Igazán lenyûgözött.
6/10
sanderb 2011 jan. 18. - 13:00:49 6/10
Ha egy regénybõl készült volna a film, akkor elolvasnám a könyvet. Azért tenném, mert a gyönyörû képek és szuper zenék mellett felületes karaktereket, nehezen értelmezhetõ motivációkat láttam. Nem tudom eldönteni, hogy a rendezés, vagy a forgatókönyv volt-e harmatos. Az operatõri munka viszont kiemelkedõ volt, én Velencében is azt értékeltem volna. 10/5
Összes hozzászólás