Az amerikai birodalom bukása

Bakancslistához adom
La chute de l'empire américain
16 éven aluliak számára nem ajánlott kanadai krimi vígjáték, 127 perc, 2018

Értékelés:

11 szavazatból
Szerinted?

A harmincas éveiben járó, szégyenlős és szorongós Pierre-Paul a filozófia doktora, de futárként dolgozik. Egy nap hirtelen egy fegyveres rablás közepébe csöppen, és hirtelen ötlettől vezérelve felkap két pénzeszsákot. Hamar rájön, hogy inkább szabadulna a pénztől, de nem tudja, hogyan. Miközben a rendőrség és a maffia is a nyomában van, egy prostituált és egy börtönviselt motoros siet a segítségére…

A rangos valladolidi filmfesztiválon FIPRESCI-díjat nyert, a torontói filmfesztiválon is vetítették.
Bemutató dátuma: 2019. augusztus 29. Forgalmazó: Cirko Film

Stáblista:

Szereplők

Carla McDuff
L'enquêteur Plamondon
Aspasie / Camille Lafontaine
Jean-Claude
Pierre-Paul Daoust
Sylvain 'The Brain' Bigras

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
picipc 2019 okt. 10. - 15:37:13 10/10
Az amerikai birodalom bukása kanadai filmet a szentendrei P'Art moziban láttam (ami sajnos nem szerepelt a PORT.HU ajánlójában).
Nos, a filmről annyit mondok - spoilerezés nélkül -, hogy egy modern krimibe igyekszik becsomagolni az eszmei mondanivalót, és ezt elég ügyesen teszi - helyenként, mert sok helyütt azt érteztem, hogy vagy nem volt dramaturgjuk, vagy csabadságra küldték. Na de nem is ezért megy moziba, aki ezt a filmet akarja megnézni. Hanem a film tényleges mondanivalójáért, hogy a kapitalizmusban mennyi minden lett mára működésképtelen. Amit a film szivárványos sokféleségben képes is megmutatni. (Itt legszívesebben pár spoileres karaktert és szitut írtam volna, de helyette annyit mondok, hogy akinek sok pénze vagy sok hatalma van, valószínűleg benne van ebben a filmben.)
Ajánlom neked, ha tetszenek pl. Michael Moore filmjei vagy épp Fritjof Capra írásai.
Nem ajánlom, ha a Mátrix 2-ben a francia gengszter ok-okozati előadására már nem is emlékszel.