Az ellenség köztünk van

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 54 perc, 2010

Értékelés:

3 szavazatból
Szerinted?

A film három kémkedésért elítélt ember története. Atkáry Arisztid egy olasz diplomata ismerőse tanácsára 1950-től jelentéseket küldött a müncheni Szabad Európa Rádiónak a magyarországi állapotokról. Tóth Károly 1948-ban Franciaországba disszidált, ahol hírszerzői kiképzést kapott, majd 1954-ben visszaküldték Magyarországra, hogy szervezzen fegyveres ellenálló csoportokat. Csóka Ferenc 17 éves volt, amikor 1965-ben egy gimnáziumi osztálykiránduláson barátaival lerajzolta a Szolnoki Katonai Repülőteret. Egyik osztálytársuk azonban feljelentette őket.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
perry 2013 dec. 04. - 01:23:54
Azok a reflexek,
Virtusok és fegyverek,
Jó Bercsényi, Bezerédi,
Ocskay, ki õt sem kíméli,
Így peregnek századok,
"Lemossuk a gyalázatot?"

Mily jobbak az utódok,
A holnap tisztán ragyog,
Kedv, s öröm repkednek,
A költök csak zengenek,
Elysiumnak partján,
Ott lészen honunk.
perry 2013 dec. 03. - 14:43:26
Nem kérem , ez az 50-60s éves szûk levegõjérõl szól, ahogy azt Bereményi Géza és Cseh Tamás volt szíves olyan jól megénekelni.:)
LajtaJ 2013 dec. 03. - 13:01:51
Atkáry Arisztid: Kém voltam, lebuktam, megszöktem (Auktor könyvkiadó, Budapest 2006)

http://moly.hu/konyvek/atkary-arisztid-kem-voltam-lebuktam-megszoktem
perry 2013 dec. 03. - 10:18:02
Heroizmusról ellenállásról már rengeteg fimet sikerült látnom, Orosz partizánokat, "tût a szénakazalban" vagy, hogy a legújabbat mondjam a Becstelen brigantik.
Az viszont tény, hogy az ami a saját történelmünkben történt és akár valamelyikünk családját is érintheti sokkal inkább releváns olyan filmekkel szemben amelyek valljuk be némi tartás mellett hatnak ránk.
Papp Gábor Zsigmondnál kitûnõ dokumentumfilmes, és az Az ellenség köztünk van pedig a Kémek a porfészekben munkájának második részének tekinthetõ.
Míg az elsõnél klasszikus kém történetet kapunk addig az utóbbiban az ellenállás témakörét járja körbe a rendezõ.
A film igazi érdekessége, hogy nagyon élõen ábrázolja azt a hitet amit ezek az emberek éreztek elhivatottságukban, hogy képesek lesznek egy új társadalmi vagy eszmei világot felépíteni.
A "vasfüggöny" zártsága miatt nem rendelkeztek háttér információkkal és az eljutottak is hiányosak voltak, így neki csak a hit maradt a jobbításra.
A történetek korfestése és szikár mesélése menti meg a filmet attól, hogy átcsússzon a patetikus megváltós hangulat útvesztõjébe.
Az egyéni tragédiák azok melyek élõvé teszik a filmet, hiszen a benne elhangzó információk semmi újat nem jelentettek a nyugati hatalmaknak, talán csak az újságíróé aki látja a Jugoszláv eseményeket jóval a történtek elõtt.
Ezek az emberek közöttünk éltek és talán még a mai napig is élnek, ezért olyan élõ és mementó jellegû ez az alkotás.