Az ember a Fellegvárban

Bakancslistához adom
The Man in the High Castle
amerikai filmsorozat, 60 perc, 2015

Értékelés:

36 szavazatból
Szerinted?

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
parduc100 jan. 09. 15:43:56 10/10
Képzeljük el, hogy az atombombát Németország dobta le Amerikára.
Képzeljük el, hogy a világháborút a náci Németország nyerte.
A helyzet pontosan olyan, amire következtetünk: mindenkit szigorúan ellenőriznek, a rendszerelleneseknek nincsen menekvés, a diktatúra virágzik és élni csak a hatalom árnyékában lehetséges, már ha azt egyáltalán lehet életnek nevezni.

A világ egyensúlyi helyzete most ingatag kötéltáncot jár a gátlástalanul hódítani kívánó német politikusok, a békéért bármire képes japánok, a gazdasági érdekek vezérelte jakuza és az amerikai fanatikus ellenállók huzavonájában.

Hőseink a hatalmi harcok kereszttüzében próbálnak életben maradni, sőt formálni a történelmet, miközben kézről kézre jár egy filmtekercs, majd mind több és több, és megkezdődik a tekercsek utáni hajsza.....

Hogy mi van a tekercseken? Híradó, tudósítások, amelyek szerint mégsem a németek nyerték a világháborút....

A történet dinamikájához sokat hozzátesz a szereplők összetett karaktere, a színészek rendkívül meggyőző játéka. Kedvencem John Smith, Rufus Sewell zseniálisak alakítja az amerikai katonából lett náci tisztet, aki folyamatosan lépdel felfelé a ranglétrán.. és minél magasabbra jut, annál inkább elveszíti önmagát és mindent, ami fontos a számára...
Van-e a számára kiút? Visszatalálhat-e önmagához?

A történetben neki jut a kulcsszerep: ő látja meg, hogy sem a náci világ, sem az amerikai győztes világ nem ér annyit, hogy az ember a családját, az életét adja érte. Ő látja meg, hogy az, hogy melyik állam dob le atombombát, felfegyverkezés kérdése, és a megtámadott állam is ledobta volna - ha lett volna rá lehetősége.

Rendkívül szemléletes John gyermekeinek története: ahogyan a gyermekek gondolkodását az állam irányítani tudja. Teljesen mindegy, hogy náci vagy amerikai szellemben nevelkednek, az átprogramozás megtörténik: a náci gondolkodásúvá nevelt és az amerikai gondolkodásúvá nevelt gyermek is életét adja a hazáért.

A befolyásolhatóság a két lánytestvér között is akadályokat emel: a náci gyermek gondolkodás nélkül felnyomja nővérét, ha nem követi a náci eszméket.

Az emberség és az életbenmaradás között egyensúlyoz Smith házassága, a Helen Smith-t alakító színésznő is fantasztikusan megjeleníti a nőben keletkező töréseket.

Szerettem Julianát is, különleges kisugárzásával végig fenntartja a figyelmet, és megszerettem Childant és Edet, akik folyton kalamajkába keverednek :)

Engem az alaptörténet indított el, hogy el akarjam olvasni a könyvet, majd megnézzem a sorozatot. Furcsa és szokatlan, hogy a sorozat sokkal inkább magához szegezett, mint a könyv, miközben alapvetően nem szeretek sorozatot nézni - nem is szoktam.

Megmondom őszintén a könyvvel küzdöttem: olyan sok szálon fut és hiába izgalmas az alapfelállás, a cselekmények egyszerűen nem vittek magukkal, ahogy egy kritikus írta: "zseniális az alap, még téglák is vannak hozzá, de a maltert kispórolták, és hát a végére ez az ingatag építmény, ha nem is dől össze…nem tudjuk mi lesz vele"

Miközben a könyvben folyton csak vártam, hogy valami történjen, a sorozat maga volt a folyamatos tüzijáték, minden rész tartogat újat és meglepőt 🌠

Nem kell megijedni, 4 éved és csak 5-6 rész van egy évadban :)

Az első sorozat, aminek sajnálta, hogy a végére értem.

Az első évad előzetese: https://www.youtube.com/watch?v=zzayf9GpXCI

7.5. a port.hu-n: https://port.hu/adatlap/film/tv/az-ember-a-fellegvarban-the-man-in-the-high-castle/movie-183757
részletek: https://hu.wikipedia.org/wiki/Az_ember_a_Fellegv%C3%A1rban_(telev%C3%ADzi%C3%B3s_sorozat)

kritika: https://hetediksor.hu/2016/02/25/az-ember-a-fellegvarban-1-evad-kritika/
A képen John Smith
kybuck jan. 01. 06:29:07
Előrebocsátom nem olvastam a könyvet, így minden szempontból ismeretlenül ültem neki a sorozatnak, tehát azzal nem tudom összehasonlítani. Persze az alaptörténet megvolt és tudtam, hogy készül belőle sorozat, amiről aztán évekig semmi közelebbit nem tudtam meg. Később aztán eszembe jutott és láttam, hogy azóta be is fejeződött, így adta magát, hogy tessék, álljak neki.

A cselekmény nem hazudtolja meg magát, a sorozat módfelett deprimáló és lehangoló, a képmutató náciknál nemcsak egy zsidó, hanem bárki ellenséggé válhat, a japánoknál meg mindenki mádosrendűen megtűrt senki, aki nem japán, és éppúgy könnyen megölhetik. A Semleges zónában még a legszabadabb az élet, de ott is mindenféle útonállók és fejvadászok garázdálkodnak. Persze ez nem meglepő, két ilyen agresszor csak ilyen élhetetlen rémálomvilágot tud(ott volna) teremteni, akik aztán a történetben egymással is rivalizálnak, ami megint csak forró helyzeteket teremt...

A sorozat igazából Obergruppenführer John Smith, Kido főfelügyelő, Juliana Crain és Nobusuke Tagomi miniszter karakterei miatt működik – úgy ahogy. Mint megtudtam a sorozat keszítése nem ment zökkenőmentesen, és ez a négy évad hullámzó színvonalú cselekményén is látszott. Fontos karakterekkel bántak mostohán, míg jelentéktelenebbek kerültek előtérbe, és a dramaturgia is döcögött; számos megismert karakter későbbi sorsát is megnéztem volna, helyette kaptunk logikátlanul, erővel odacitáltakat. Logikátlan az is, hogy a nácik (volt) amerikaiakat engednének be a berkeikbe, pláne katonának. Az is kár volt, hogy sok dialógus németül/japánul zajlott, mert ha valahol nem volt felirat ezek az eszmecserék kimaradtak a történetből, veszélyeztetve az érthetőséget, hacsak a néző nem ismeri ezeket a nyelveket – speciel én felirat nélkül voltam kénytelen a sorozatot megnézni, németül értek, japánul nem, úgyhogy nálam ez utóbbi esett ki. A későbbi portálos sci-fis vonal sem volt rendesen kidolgozva, számos kérdés megválaszolatlan maradt. Összességében nem volt rossz – minden benne lévő borzalommal együtt sem, mert ez így hiteles –, de hiányérzettel csuktam be az utolsó rész után a lejátszót. Ha tehát esetleg más is így érzett, az nem az ő hibája, ez is egy max egyszer nézős dolog.
3/10
zizitop 2021 dec. 23. - 10:10:23 3/10
Sajnos egyet kell értsek az előttem szólókkal. Csak azért szólok hozzá, hogy ha valaki meg akarná nézni, több véleményt lásson. A sorozat első 2-3 évada kiváló, helyenként zseniális (megjegyzem, részenként más a forgatókönyvíró és a rendező), a befejezés annyira csapnivaló, hogy értelmetlenné tette az egész végignézését. Ahogy az angol nyelvű kritikákat olvasom, a könyvnek is misztikus, filozofikus befejezése van, de ami egy könyvben visszaadható, az egy filmben nem.
1/10
pixma1 2021 okt. 23. - 10:44:12 1/10
Igen, minden igaz, amit írtak előttem. Több száll és lehetőség nyílt meg mint a Lost-ban, szinte. És persze a végén, mint szinta akármelyik sorozatnál elmarad a lezárás a katarzis. Annyi szálat és színészt hoztak fel, hogy nem is lehetet nagyon követni, ki ki. Szépen lassan elvarhatták volna a szálakat, és "szép" végét csinálhattak volna. Így olyan, mintha az utolsó 10 percben akarták volna lezárni. De miért???? Volt elég idő rá, hogy az újabb szállak helyett befejeztessék. Miért kell minden sorozatot elb***ni?!?
A többi mind igaz, néha alig mozog a történet, néha meg pörög, és igen; a régi (fő)szereplők - többnyire eltűnnek...

Ezért inkább aki nem kezdte el nézni, én konkrétan, nem is javaslom elkezdeni.
Zahire 2021 okt. 10. - 20:23:19 Előzmény DrumWednesday
Sajnos nem, a történet eléggé átgondolatlan, bár maga a film nézeti magát egy darabig, de azután már számomra csak annyira, hogy mit tudnak ebből a sztoriból egyáltalán kihozni.
DrumWednesday 2021 okt. 08. - 22:10:33 Előzmény Zahire
Még akár igazad is lehet, nem igazán értek hozzá (bár kicsit még kételkedem) de azt hiszem kijelenthetjük, hogy nem ez az az egy dolog, ami élvezhetetlenné teszi a sorozatot ;) :D
Zahire 2021 okt. 07. - 10:02:33 Előzmény DrumWednesday
Szerintem ez inkább egy olyan műholdás, direkt jeltovábbítás, ami kódolt csatornán működik.Mivel 1958-ban már létezett a SCORE / az első távközlési műhold /, ez akár még el is képzelhető.
Zahire 2021 okt. 07. - 09:58:09
"Parturiunt Montes nascetur / ridiculus Mus." Ez jutott eszembe a film végéről, bonyolítják, bonyolítják, azután születik egy semmitmondó primitív megoldás.Az elején tényleg jól indult, de ha tudom, hogy ilyen, biztos bele sem kezdek.
DrumWednesday 2021 szept. 20. - 22:28:05
Húh, de lassan értem a végére... Borzalmas.
Lehet, hogy spoileres lesz...
Tényleg nagyon jól elkapták az első 2 évadban a hangulatot, a nyomorultságot, a kiszolgáltatottságot, aztán egyszer csak... az egész beleállt a földbe.
Néha azt éreztem, túl gyors, követhetetlen, utána meg, hogy csak üresjárat, értelmetlen töltelék. Hol összecsapott, hol szájbarágós. Eltűnt a kiegyensúlyozott dinamikája. Ez egy elrontott sorozat egy nagyon jó alapsztoriból (a könyvet nem olvastam, nem tudom, mennyire követi le). A vége írdatlan nagy baromság.
Volt egy hasonló elgondolású film - kb. '90-es évek közepe, ami hasonló alapon készült, A Harmadik Birodalom - ott is a nácik győztek... De az más típusú - már amennyire emlékszem rá.
Szóval kár volt megnéznem. Tudnám még kritizálni, de nem teszem.
A "Skype-olás" kiverte a biztosítékot nálam. Ezt a dolgot nem értem. '60-as évek... Volt akkor "videóhívás"?!
4/10
andraszoltan 2021 szept. 20. - 20:06:33 4/10
az első két évad nagyon jó, érdekes, jól kidolgozott, egyedi hangulatú, izgalmas és kerek történet az eredeti sztori alapján. érdemes megnézni.
a 3. és 4. évadot kár volt megcsinálni. borzasztó gyenge. nem sok minden történik, de az lapos, fantáziátlan, erőltetett, sok gagyi helyzettel és párbeszéddel, lmbt- és blm-propagandával. a régi szereplőkkel nem tudnak mit kezdeni, ezért el is tűnnek. az újak meg inkább ne lennének...
Zahire 2021 szept. 16. - 19:01:49
Azért az eléggé kiakasztó, hogy Julia annak ellenére, hogy a japánok és a németek égre-földre keresik, folyamatosan olyan hamisított okmánnyal utazik, ahol csak a neve más, a fényképe azonos ....nem lett volna logikusabb, ha egy kicsit megváltoztatja a külsejét is ?
kettyo 2021 jún. 29. - 22:50:39 Előzmény sorozatneked.hu
Jogos, valami párhuzamos univerzumok közti utazás volt, de ez sem jobb semmivel realizmus szempontjából. Tudom a könyvben is így van, de ettől még komolytalan az egész.
8/10
sorozatneked.hu 2021 jún. 29. - 22:27:22 8/10
8/10

Végig izgalmas volt és lekötött. Talán két rész lehetett benne, ami leült és nem tetszett annyira. Érdekes volt végre látni egy hosszú és igényes sorozatban, hogy milyen lenne most a világ, ha a németek és a japánok nyerik meg a 2. VH-t. Viszont a vége nem tetszett, pár kérdésre nem válaszolt. Lehet vártak egy 5. évadra, de így sajnos az értelmetlensége lehúzta kicsit ezt az amúgy jó sorozatot.
1/10
cseking 2021 jún. 29. - 22:26:34 1/10 Előzmény sorozatneked.hu
Köszönöm az intelligens választ.
8/10
sorozatneked.hu 2021 jún. 29. - 22:24:07 8/10 Előzmény kettyo
Neked is csak azt tudom írni, amit lentebb. Időutazás meg nem is volt benne.
8/10
sorozatneked.hu 2021 jún. 29. - 22:23:18 8/10 Előzmény cseking
Ehhez a sorozathoz még fel kell nőnöd...meg úgy mindenhez az életben. :) Maradj a Cartoon Networknél még egy jó darabig.
10/10
csereember 2021 jún. 13. - 23:15:13 10/10
11/10 és nem ragoznám.
1/10
cseking 2021 jún. 05. - 15:36:49 1/10
Olyan, mintha rajzolva lennének a hátterek, fura színek, fura megvilágítások, fura elképzelések. Idegesített. Nagyon.
cellasto 2020 jún. 23. - 07:49:00 Előzmény jani-wan
Meg is talaltam, de a feliratidozites nem jo par reszhez.Majd el kell meg szorakoznom vele.
kettyo 2020 ápr. 01. - 14:32:40
Nagyon látványos, de mikor először megláttam, hogy "Greater Nazi Reich", azonnal kikapcsoltam, ennyire komolytalan és értelmetlen baromságot beletenni a filmbe lehúzza az egészet. Na meg az időutazások...minek?
Összes hozzászólás
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu