Az emberrablás

Bakancslistához adom
The Clearing
amerikai-német thriller, 95 perc, 2004

Értékelés:

44 szavazatból
Szerinted?

Wayne és Eileen Hayes jómódú házaspár, békés, boldog házasságban élnek, felneveltek két gyereket. Egyik nap azonban Wayne-t elrabolják és életéért cserébe váltságdíjat kérnek. A Hayes család békés otthonába FBI-ügynökök költöznek. Eközben a várostól távol, egy kietlen, erdős területen Wayne Hayes élete legfontosabb tárgyalását folytatja. Arnold Mack tegnap még tisztességes polgárként élte az életét, ma pedig arra készül, hogy megöljön valakit a pénzéért. Wayne tudja, hogy óráról órára kevesebb a remény arra, hogy valaha visszakapja régi életét, de úgy dönt: nem adja fel.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Tibag05 2015 szept. 08. - 14:47:46 Előzmény kozmamonika
teljes egyetértésem!
2/10
Rahar 2013 ápr. 16. - 22:40:34 2/10
Nekem nem tetszik a film. A színészek nagyon jók, számomra hitelesek. A karakterek furcsák, de legalább egyediek. Az alaptörténet felkeltette az érdeklõdésemet. A cselekményvezetés viszont, mely számomra az alkotás lelke, nagyon gyenge. Röviden megfogalmazva egyszerûen unalmasnak, semmitmondónak találtam.
offtopic
Ford Mustang 2011 júl. 06. - 13:33:05 Előzmény pozsizsuzsi
Az biztos.
kozmamonika 2011 jún. 16. - 16:04:19 Előzmény Manda
Szerintem nincs szükség itt a fórumon arra, hogy leírjuk, mirõl szól a film. Aki még nem látta, nos annak lelõjük a szórakozását (ahogy itt is az történt, hisz volt aki Spoiler-ért kiáltott). Aki pedig látta, annak felesleges. Kedvcsinálásként esetleg egy-két rövid mondat, de semmiképp sem kell tartalmi részletezés.
A feleség viselkedése szerintem egyáltalán nem olyan nagyon meglepõ. Esetleg egyesek számára. Különbözõek vagyunk. Azért mert valaki fegyelmezett, nem egy hisztis tyúk, még lehetnek érzelmei. Sõt, talán mélyebb érzelmei lehetnek, mint egyeseknek, akik hangos kirohanásokkal nyomatékosítják lelki életüket. Arról nem is beszélve, hogy abban a helyzetben a legjobb megoldás, ha józanul, okosan, hideg fejjel gondolkodunk. Sosem értettem pl. azt sem, ha valaki gyászol, miért várják tõle, hogy õrjöngve boruljon a koporsóra és évekig feketében járjon? Én is vesztettem már el közeli hozzátartozót, de sosem viselkedtem így, még nagyon fiatalon sem. A gyász magánügy, úgy gondolom, csak rám tartozik, hogyan gyászolok. Ahogy a megcsalásoknál sem értem, hogy miért csak az lehet a szuper feleség, aki rögtön tíz körömmel ugrik neki a szeretõnek. Lehet, hogy hihetetlen, de léteznek még fegyelmezett, kulturált emberek, akik nem mennek le bizonyos szintre.
A film egyébként jó, a befejezés nem volt annyira szimpatikus.
offtopic
pozsizsuzsi 2011 jan. 21. - 14:47:56 Előzmény dilaram
68 évesen? Ritka, hogy valaki így meg tudja õrizni az arcát.
2/10
bigcroker 2010 okt. 21. - 22:10:57 2/10
zavaros, értelmetlen, igesítõen elvarratlan szálak
offtopic
zotyo04 2010 okt. 19. - 07:56:32
SPOILEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEEER!
dilaram 2010 okt. 19. - 07:46:48
De most eszembejutott egy másik értelme is a "clearing" szónak. A pénzügyekkel kapcsolatban szokták említeni. Talán olyasmit jelenthet, hogy "egyenleg" vagy "kiegyenlítés".
Lehet, hogy a filmcímet evvel a francia szóval lehetne magyarra fordítani, hogy "revans"?
(Elnézést kérek az ifjúságtól, mely azonnal a wikipédiához fordul, amint valamire bizonytalanul emlékszik. Én viszont elõször mindig az emlékezetembõl szedem elõ az adatokat, az internetes reflexeim még nem alakultak ki. -- Lehet, hogy nem is fognak?)
dilaram 2010 okt. 19. - 06:55:05
Érdekes, hogy a film angol címe "The clearing", magyarul viszont Emberrablás címet adtak neki. Szerintem azokat, akik cselekményt vártak, ez tévesztette meg. Az angol cím mit jelent? clearing=tisztázás
Tehát a címadók - szerintem - evvel arra utaltak, hogy az emberrabló és az elrabolt üzletember közötti beszélgetés valamint a feleség vizsgálódása az igazsághoz visz közelebb, és nem maga a durva bûncselekmény, hanem az igazságkeresés áll a középpontban.
dilaram 2010 okt. 19. - 06:47:44
Alig ismertem fel Redfordot. Nagyon megváltozott az arca.
Gobó 2010 júl. 07. - 20:13:20
Bocs, valaki elmagyarázná, hogy akkor mi is volt a vége? Mire jött rá a nõ az erdõben?
realcowboy 2008 jan. 18. - 00:58:36 Előzmény Manda
egyfilmes rendezõ... kíváncsian nézem.
6/10
Manda 2007 nov. 09. - 18:10:31 6/10
Ez a film nagy csalódás volt nekem. Én kifejezetten a szeperosztás miatt néztem meg. Jó, jó, a színészekben persze nem csalódtam, hogy is csalódhattam volna, arról sem õk tehetnek, hogy a karakterek meglehetõsen furcsára sikeredtek.

***SPOILER***
Mirren nõalakja teljesen érthetetlenül viselkedik; szép csendesen tudomásul veszi férje eltûnését, nuku könny, az is totálisan hidegen hagyja, hogy a nyomozás idejére beköltözött a házukba(!) a fél FBI, és legnagyobb gondja az egyéves unokája szülinapi tortájának beszerzése. Vannak ám ilyen emberek is, csak akkor ne derüljön ki közben, hogy tulajdonképpen mennyire szereti a férjét... A gyilkos is kissé fura. Felhurcolja szegény Redfordot egy hegyre az erdõ kellõs közepén, közben szépen eltrécselgetnek, szendvicseket feleznek jó barátokhozz illõen, aztán meg szépen lepuffantja.
A cselekmény fájdalmasan ötletszegény. Tulajdonképpen nincs is nagyon cselekmény. A címbõl meg abból a röhejes ténybõl, hogy az HBO többször is 18as karikával adta, arra számítottam, hogy valami jó kis thriller lesz fordulatos sztorival és remek jellemrajzokkal. Nos, hát nem az. Az egyetlen véres jelenet pedig, amikor Redford elesik egy kõben.
A rendezés is kifejezetten idegesítõ; rövid és tulajdonképpen teljesen értlmetlen snittek egymásutánjára épül az egész film. Még jó, hogy ezekbõl jó párat kivágtak... a film végén már kezdtem megörülni, azt hittem, végr történik valami, mikor Mirren az erdõbe indult átadni a váltságdíjat. Még valami izgalomfélét is véltem érezni, de hamar elmúlt. Sikerült az egyetlen jó részt is elrontani azzal, hogy félbehagyták; egyik pillanatról a másikra az erdõben magára hagyott, kétségbeesett nõ szépen hazakerült.
jajj, nagyon nem bírom, ha iylen jó alaptémákat ennyire nem képesek kihasználni!!! Pedig minden lehetõség adott volt!!!!!!!!!!!
azért a szereplõknek gratula.
7/10
real_madrid 2007 márc. 16. - 23:26:49 7/10
hm, érdekes film. igazából meglehetõsen kevés benne az esemény, mindenképp mást - elsõsorban mozgalmasabb történetet - vártam, de a befejezés nagyon tetszett, az kiváló volt. a szereposztás is remek (redford, mirren és dafoe).