Az embervadász

Bakancslistához adom
Manhunter
18 éven aluliak számára nem ajánlott amerikai thriller, 119 perc, 1986

Értékelés:

69 szavazatból
Szerinted?

Egy elmebeteg sorozatgyilkos kizárólag holdtöltekor öl. Áldozatain kivétel nélkül harapásnyomok találhatók, ezért a nyomozó hatóságok "Fogtündér"-nek nevezték el. Jack Crawford, a Szövetségi Nyomozóiroda munkatársa régi kollégáját, Will Grahamet keresi fel, hogy segítsen az őrült gyilkos megtalálásában, hiszen neki évekkel ezelőtt volt már egy hasonló ügye. Will - akit annyira megviselt, hogy hosszú ideig a gyilkos fejével kellett gondolkodnia - az eset után visszavonult. A "Fogtündér" rejtélyének megfejtésére indítékokat, motívumokat keres. Sőt, hogy ismét belejöjjön az őrültek sajátos logikájának megértésébe, felkeresi az előző ügy tettesét, Dr. Lecktort az elmegyógyintézetben.

Stáblista:

Szereplők

Molly Graham
Reba McClane
Dr. Hannibal Lecktor
Jack Crawford
Francis

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
tvhangya2023 szept. 11. 23:18:48 Előzmény psytrance
Úgy ám!
1/10
Stque 2022 okt. 16. - 21:23:49 1/10
Csak azért szerettem volna megnézni ezt a filmet, mert valai azt írta itt a port-on, hogy jobb, mint a Vörös Sárkány. Háááát, csak annyit röviden, hogy:a LÓF@SZT jobb! Ennél gyalázatosabb, nézhetetlenebb, vontatott, unalmas szart én már nagyon régen láttam. Ez a "mű" még önmagában is sz@r, de ha össze kell hasonlítani a Vörös Sárkánnyal, akkor tripla sz@r. Hárman néztük, de a többiek már a fele előtt feladták. Kínzás volt a javából.
newguy33 2021 nov. 28. - 18:28:40 Előzmény Salvatore Riina
A filmben is így szerepelt.
1/10
begamary 2021 nov. 21. - 22:31:34 1/10
Ennél még az új Halálos kitérő is jobb. Semmit nem tudok kiemelni belőle. A diaképvetítés tényleg jó benne meg a képek vörös fénynél való előhívása. A tizennyolcas karika minek? Hát..., figyelnem kellett, hogy a Bárányok Hallgatnakkal ellentétben itt ki kicsoda volt.
5/10
fantyoyo 2016 jan. 26. - 20:22:19 5/10
egész jó volt, bár a film egész stílusa, a fõszereplõ figurája nekem nagyon üres volt, ha a nagyon olcsó filmes paneleket, a töltelékeket ki tudták volna gyomlálni, talán maradt volna egy klasszikus 90 perces izgalmas mozi, így nagyon híg fröccs volt.

nem szoktam kekeckedni, de egy dolog bántóan ostoba volt: figyelem, izé, spoiler!
szóval sikerült megtudni, hogy az illetõ hol lakik, és hát azt is pontosan tudni lehetett, hogy éppen az adott idõpontban fog ölni, az ismereteik alapján pedig NYILVÁNVALÓAN NEM otthon, erre, hogy, hogy nem, a kivonuló hadseregnek pont akkora mázlija volt, hogy ezúttal otthon áll neki tükrös játékának. jaj.
Salvatore Riina 2014 szept. 14. - 19:13:59
A filmmel semmi baj..inkább abban találok némi kiveti valót hogy a szereplõk listában "Hannibal Lecktor" nevet véltem olvasni...katasztrófa.
10/10
offtopic
kenubita 2014 aug. 04. - 09:47:05 10/10
A sorozatgyilkos filmek egyik csúcsa. Michael Mann egyik legjobbja.
10/10
coloneldan 2014 máj. 05. - 09:15:10 10/10 Előzmény kazama90
Fura én a Vörös Sárkányról gondolom pont ugyan ezt. Nálam már ott vesztett pontot mikor kiderült, hogy Ralph Fiennes játssza a gyilkost(Tom Noonan-hez képest hatalmas csalódás). Gyenge színészek ? Na ezt elõször hallom egy Mann filmnél, köztudott, hogy Mann ügyel a színészi játékra és az itt is meg van.
6/10
kazama90 2014 ápr. 22. - 00:02:37 6/10 Előzmény coloneldan
átlagos/közepes unalmas thriller gyenge színészekkel,a 2002-es Vörös Sárkány sokkal jobb film.ez max egyszernézõs 10/6.Lecter ebbe 3 jelenetben szerepel, összesen 5 percig.
10/10
coloneldan 2014 jan. 13. - 19:59:27 10/10
Kár ezért a filmért. Nekem is meg van az eredeti szinkronnal, csak az a baj ,hogy kép rossz :( Amúgy az eredeti változat mérföldekkel veri az újat. Én úgy tudom 2 ok miatt szinkronizálták újra: 1. Az eredeti kópiák rossz állapotban vannak(tekintettel arra, hogy az MTA csinálta az elsõ szinkront ezen semmi meglepõ sincs. Ugyebár nem éppen a fantasztikus hangtechnikájukról voltak híresek.)2. A CSI láz után William Petersen-nek Forgács Péter lett az "igazi hangja"(mert hát a sorozatban õ szinkronizálta). Valahol talán olvastam, hogy a Viasat 6-nak meg van eredeti szinkronnal a film, és a csatorna kínálatára való tekintettel (akció és horrofilmek) talán egyszer azon a csatornán várható, hogy ezt a cool filmet leadják.
10/10
coloneldan 2014 jan. 13. - 19:25:34 10/10
Ezt a filmet mikor akarják végre leadni ?
offtopic
zottyo534 2013 okt. 09. - 16:17:41
Azért van benne jelentõsen eltérõ is:
http://www.youtube.com/watch?v=UIVe-rZBcm4
Mondjuk az a nintendo kazettás digitális izé, amin lejátsza...
10/10
bacsaby 2013 okt. 08. - 23:04:30 10/10
A film kiválóan tükrözi a kort amelyben forgatták. Divat, zene, stb. Le sem lehetne tagadni hogy a Miami Vice rendezõje rendezte ezt is.
10/10
offtopic
kenubita 2013 júl. 08. - 20:36:21 10/10
Michael Mann mestermûvét nem véletlenül emlegetik a mûfaj legjobbjai közt. Visszafogott filmes eszközök, lenyûgözõ arány, és stílusérzék jellemzik a rendezõ harmadik filmjét. (Melyet forgatókönyvíróként is jegyez.) A csend ordít ebben a rendhagyó alkotásban, melyben üldözõ és üldözött ugyanazon a vékony vörös vonalon egyensúlyoz.
James Uram Benson Madame 2013 márc. 27. - 21:32:04
Egymás után néztem ezt és a remake-et. A Vörös Sárkány profibb, modernebb, jó hogy van elõzmény és ***SPOILER*** más a vége, de ennek is különleges a hangulata, nagyon 80-as évek, szerethetõ, de nagyon nyomasztó is egyben. Persze vannak megmosolyogtató részek, pl. a hajak, szerelések, az utolsó "csata". Na meg a technikai bemutató, az akkori legújabb kütyük arzenálja (kiírjuk vhs-kazettára, Polaroid felvétel stb.) - mint vmi Bond filmben :)))
1/10
Rahar 2010 nov. 27. - 11:41:41 1/10
Nekem nem tetszik a film, az újrafeldolgozott változat számomra sokkal jobb. A színészek játéka kevésbé hiteles, Hannibal például ebben a filmben felejthetõ, egyszerûen egy régi thrillernek felel meg az 1980-as évekbõl. Ez az én érzésem a filmmel kapcsolatban, tehát ha valakinek ez nem tetszik az az õ baja. A gonosz figurájára is egy elég furcsa színészt választottak. Nekem az egész film egyszerûen nem tetszik, a fõszereplõ szenvedése sem jön át. Nálam ez 10 pontból 1 pont, akinek meg ez a kedvenc filmje és a földgolyó legnagyobb alkotásának tartja az meg nézz amíg csak akarja én biztosan nem fogom.
Wilde 2010 aug. 10. - 17:30:10
Michael Mann tehetséges rendezõ.
Slussz. Nem egy alapmû van neve mellé feljegyezve: ez a film viszont nem tartozik sokak kedvence közé itthon, ám ha rápislantunk az IMDB-re, sokak megdöbbenését válthatja ki, hogy majdhogynem ugyanúgy áll, mint a Vörös sárkány.
A két film sorsa ismert, ez amúgy szép lassan eltûnt a süllyesztõbe, a Vörös sárkányt korrekt darabnak tartják a Lecter univerzumban. Tehetik, az inkább átlagrendezõ Brett Ratner egyáltalán nem rossz filmet pakolt az asztalra, és színészekbõl se állt épp rosszul dolgozata.
Hannibal Lecter: talán kevesen nem ismerik Thomas Harris hõsének nevét. Borzalmas tettei ellenére észre lehet venni a nézõkben, szimpátiával fordulnak felé, egy emberevõnek drukkolnak...hiába, az emberi természet rejtelmei, persze ehhez kellett Sir Anthony Hopkins zseniális játéka, aki bár több karaktert megformált pályafutása során, szinte mindenki ezzel azonosítja.
Talán Mann rendezõi stílusán kívül ez a legalapvetõbb hibája az Embervadásznak, Brian Cox 5 perce egyszerûen súlynélküli, a Vörös Sárkányban érezhetõ a doki jelenléte. Cox amúgy jó színész, de ide egyszerûen nem való, illetve gyakorlatilag elfelejtették megírni szerepét is. Lecter ebben a moziban majdhogynem a legutolsó statiszta, kis túlzással.
Ezen kívül Mann jó szokásához híven, teleerõltette a filmet a 80-as évek zenéivel, akkor is tré muzsikák voltak azok, ma meg pláne. Rendezõnk a feszültségteremtésben se volt épp a toppon, illetve Will Graham és a felesége közti feszültségbõl semmit nem érzékeltetnek, meg talán hiba Francis Csorbafogú” Dollarhyde alakját csak a film közepétõl beleszõni. Amúgy az alkotók ott is vétkeztek, hogy a vak nõ és a killer kapcsolatát nem boncolgatták, illetve Francis motivációit se nagyon emelik ki, mindamelett finoman szólva eltér a mû és a regény, amit persze sokan nem bocsátanak meg.
Ám vannak pozitívumai is a filmnek, amik miatt nem az átlagost nyomogattam neki, mégpedig hogy Mann stílusa még így is átszövi a mozit, olykor rá is lehet fogni, szinte mûvészi munkát adott ki kezébõl, - kérdés, egy sorozatgyilkosos mozihoz ez mennyire passzol. Emelett el kell ismernem, William L. Petersen lényegesen összetettebb alakítást nyújt, mint jó pár évvel késõbb Edward Norton, természetesen nem azért, mert jobb színész. De Petersen játékában érezni a nyomottságot, félelmet, és a vívódást, többet is nyújt, mint szemlátomást a forgatókönyv elvileg engedne neki(ebben az idõben egész jól ment amúgy neki).
Francis Csorbafogú megformálása Tom Noonan alakításában csak annyira jó, amennyire azt engedték neki, igaz, nincs is annyit a vásznon, mint Ratner mozijában Fiennes, aki viszont ott maximumot nyújtott-tõle sose meglepõ ugyebár. A film lezárása bár képi világában érezhetõ a direktor stílusa, ám valahogy hiányérzetet hagy a nézõben, olyan...semmilyen, nem is szólva a fentebb említett eltérésektõl.
Mann mozija radikálisan más, mint Brett Ratner dolgozata, és igazából a regény feelingjének is mer hátat fordítani. Nem mondom hogy jól tette:de egy nagy rendezõ egyik korai zsengéjének még így is betudható, és kétségkívûl érdekes munka. Ám kellett Jonathan Demme filmje, hogy a filmuniverzum kibõvüljön minden idõk legintelligensebb, és legvonzóbb???sorozatgyilkosával, és megtudjuk, hogy akiknek rossz a modoruk-Delpiero)) - azt megeszik.
Peppo 2010 júl. 25. - 18:30:38
Tipikus Michael Mann film, a jó értelemben. A zenei aláfestés, mely filmjeinek mindig fontos része, nagyon jól sikerült, és bár a mai fülnek már szokatlan a 80-as évek stílusa, ez a film akkor is egy nagyon jól sikerült darab. A gyilkos sokkal hitelesebben van ábrázolva, mint a feldolgozásban, hiába ott többet lehet megtudni róla. Emlékszem, még nagyon fiatalon láttam elõször a filmet, a hideg kirázott tõle. De általában a többiek játékával sincs gond.

A feldolgozás sajnos elõre látható volt, mert a bárányok hallgatnak után még le kellett húzni pár bõrt Lecterrõl, és persze ennek már õ lett a központi figurája. De az eredeti jobb.

Apróbb hibák, nem tetszõ részek ebben is vannak, de akkor is kötelezõ darab.

10/9
10/10
psytrance 2010 máj. 27. - 17:07:34 10/10
trip-film. Szomorú, ma már csak a Lynch képes olyan filmet csinálni, amiért jobban megéri fizetni, mint a narkóért. 10/10
Összes hozzászólás