Az öreg hölgy látogatása

Bakancslistához adom
Der Besuch der alten Dame
német-osztrák tévéfilm, 90 perc, 2008

Értékelés:

26 szavazatból
Szerinted?

Friedrich Dürrenmatt "Az öreg hölgy látogatása" című drámájának mai, szabad feldolgozása, Christiane Hörbiger káprázatos alakításával. A gazdaságilag tönkrement kisváros, Güllen lakói kitörő lelkesedéssel fogadják, hogy az olajmilliárdos Claire Zachanassian ellátogat hozzájuk. 40 évvel ezelőtt Klara Wäscher néven ő is itt élt, de egy tragédia során mindenét elveszítette, azóta azonban a társadalmi ranglétra csúcsára küzdötte fel magát. Visszatérésekor nagyvonalú támogatást helyez kilátásba, melyet egyetlen feltételhez köti: csak akkor kapja meg a város a hatalmas összeget, ha az egykori tragédia okozója meghal. A helyiek első reakciója természetesen a felháborodás, de lassan-lassan átalakul a közhangulat...

Stáblista:

Szereplők

Claire Zachanassian
Alfred Ill
Angelika Ill
Lutz Wolff, a rendőr
Oliver Marx
Gottfried Unseld, a plébános
Georg Riemann

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
doricki23 2016 dec. 17. - 09:10:53 8/10
SPOILER!
A film végén nekem nem derül ki, hogy mi okozza Ill halálát. Nem olvastam a mûvet, ezért nem tudom.
Edmond Dantes 2015 jan. 17. - 15:52:16 Előzmény frenchbullie
Üdv! Bp.-en most nem játsszák: úgy látom, Egerben van mûsoron, Csiszár Imre jó rendezõ.

http://www.gardonyiszinhaz.hu/hu/musor/eloadasok.html?eloadas_id=7515

OFF
Vadászjelenetek: igen, az volt, különleges érzés és élmény, 3 sõt 4 :) dimenzióban = mind a 4 "égtájban" játszottak...és nagyot.
AC: ma este a 2013-as Rejtély az Antillákon-t vetítik, asszem, nem láttam még, ahogy az 1983-asat sem (amit majd 26-án vetítenek máshol), "csak" a Hicksonos klasszikusat+olvastam régesrég.
frenchbullie 2015 jan. 16. - 21:11:47 Előzmény Edmond Dantes
Üdv! Na igen, kicsit Agatha Christie-hez tévedve, épp van Aldin fejti ki a kék vonatos történetben, hogy mennyi mennyi pénze van, mégsem tud megtenni/elérni bizonyos dolgokat.

Komolyra fordítva a szót... Köszönöm a wiki-s ismertetést. C. Hörbiger tényleg lenyûgözõt alakít az Öreg hölgy látogatásában, mindezt olyan eleganciával, hogy sejthetõ, vérében van a színészet.

A filmes élmény hatására, ha alkalmam lenne, szívesen megnézném színházban is Az öreg hölgyet. Viszont a Vadászjelenetek-et annyira nem kedveltem filmalakban, hogy emiatt elriadtam a színházi megtekintéstõl is, mikor olvastam, hogy a Nemzetiben mûsorra tûzték, mégpedig igazán formabontó, izgalmas módon. Biztos különleges érzés lehet zsákokon ülve, a történetbe bevonva, végignézni egy darabot.
Edmond Dantes 2015 jan. 06. - 16:34:13 Előzmény frenchbullie
Üdv!
Ez egy sorstragédia: ha anno Claire-rel nem történik az, ami, most boltosné lenne gyerekekkel, unokákkal...de mert történt, ami történt, milliárdos lett és bizonyos értelemben pont a pénz(e), a milliárdjai temetik õt is maguk alá, ahogyan a várost is. Mindenki áldozat a maga módján.
A címszereplõ híres színészdinasztia jeles tagja/leszármazottja:
http://de.wikipedia.org/wiki/Christiane_H%C3%B6rbiger a papa (Attila) osztrák volt ugyan, de Bp.-en született, ahogyan a nagybácsi is.

***SPOILER***
Talán attól tûnhet túlzottnak Ill megvásárolt meggyilkol(tat)ása, mivel Európában már régóta nincs halálos ítélet, még ilyen vagy ennél is ilyenebb fõbenjáró bûnökért sem. A darabban is inkább szimbolikus erejû a "kivégzés": PÉNZÉRT mindent, még ezt is..
***SPOILER VÉGE***

Vadászjelenetek: érdekes gondolatkísérlet/asszociáció, valóban nincs több eszmei átjárás a két mû között, "csak" a tömegpszichózis, a csordaszellem, de az valóban közös a két mûben. A maga idején nagy hatású film (csak jóval késõbb láttam) mellett meg kell említeni a mû lenyûgözõ színpadi adaptációját. (Nemzeti Színház, 2010)
Edmond Dantes 2015 jan. 06. - 15:55:34 Előzmény aiolosz
Nagyjából egy korosztály lehetünk..a Sulyokos elõadás idején még nagyon kicsi voltam,de az alakítás hír(nev)e megmaradt.Sulyok királynõ volt, talán a legnagyobb színésznõ (de minimum dobogós), akit színpadon láttam: Orbánné, Rickl Mária..sajnos nem túl sokszor + film, TV. Ruttkai a halálos betegségét cipelte színpadra a szerepben kb mint Tímár Az ügynök halálában (utóbbit csak tévébõl ismerem), amitõl Claire-je több mint kemény volt: megrendítõ.
Létezik ez a filmváltozat is, régebben láttam:
http://www.port.hu/az_oreg_holgy_latogatasa_der_besuch/pls/w/films.film_page?i_film_id=8522
...és hát Bergman is királynõ volt.
frenchbullie 2015 jan. 01. - 17:30:55
***az 1.14 az 1 óra 14 perc akart lenni, bocs...
frenchbullie 2015 jan. 01. - 17:29:54 Előzmény Állatbarát
Üdv! Spoileres

Nem azt mondom, hogy Claire-nek meg kellett volna bocsátania, hanem, hogy õ vágyott rá, hogy megtegye, de nem tudott. Ahogy ezt ki is mondja a filmben, 1:14 táján Ill lányának, és néhány perccel késõbb magának Ill-nek is, mikor a férfi a bocsánatát kéri. Gyötrõdik, mikor "legyilkosozza" a város polgárait, s talán talán ekkor megbocsát Ill-nek, de csak szimbolikusan, ahogy a kezébe zárja a kagylóhéjat.

Már csak azért sem mondom, hogy meg kellett volna bocsátania, mert én jóval súlytalanabb dolgokért képtelen vagyok megbocsátani némely embertársamnak....:-(

Egyébként a felállásról, mármint, hogy egy embert "üldöz" egy egész kisváros vagy falu, hirtelenjében a Vadászjelenetek Alsó-Bajorországból jutott eszembe. De itt vége is a hasonlatosságnak, mert a Vadászjelenetek... nem tetszett, az Öreg hölgy látogatása viszont nagyon szíven talált.
Állatbarát 2014 dec. 29. - 01:36:25 Előzmény frenchbullie
Nem tudom , hogy kell e megbocsajtani ha tonkreteszik az eletet, egeszseget, de legfõképpen a becsületét. Nem csak pénzért elárulják, hamis tanuskodással. Ugyancsak hamis tanuskodással a balesetet is a nyakãba varrják. A gyremeke hal meg emiatt, több nem is lehet. Bár én nem tudnám végrehajtani azt hiszem, de jogosnak érzem a bosszút. A várost is jól ismerte Klara. Ha jóérzésû emberekbõl állt volna, annakidején sem alakultak volna úgy a dolgok, és most sem történt volna meg a tragédia.
aiolosz 2014 dec. 28. - 23:47:20 Előzmény Edmond Dantes
Én még Sulyok Máriával is láttam...nem érdem, a koromnak tudható be. Bár nagyon szerettem Ruttkai Évát, de Sulyok Mária alakítása ebben a szerepben jobb volt, ami talán a privát emberi karakterébõl is fakadt. Sokkal keményebb volt, mint Ruttkai, aki talán nem is tudott kemény lenni....
frenchbullie 2014 ápr. 14. - 06:32:03
Üdv! Ahogy elkezdtem nézni a filmet, az elsõ jelenetnél az ugrott be, hogy Christiane Hörbiger a Guldenburgok-ból ismerõs. De az Öreg hölgy látogatása nem egy szappanopera, hanem egy képernyõ elé szegezõ dráma, figyelemreméltó színészi alakításokkal.

Spoiler Számomra nem is a férfi tragédiája volt igazán megrázó, sajnos sejteni lehetett, inkább az asszonyé, aki képtelen volt a megbocsátásra, pedig saját maga is szenvedett ettõl. Hiába érte el a célját, nem lett boldogabb, nem tudott megbékélni, mert annyira beleette magát a lelkébe a keserûség.
Edmond Dantes 2014 márc. 23. - 21:14:25
Jó film, jó feldolgozás, remek alapanyag. Boldog vagyok h láthattam Ruttkai Évát eme utolsó szerepében, már halálos betegen (1986). Felejthetetlen volt.
mnemosyne 2013 júl. 21. - 12:32:39 Előzmény cadik29
Palacsintás 2013 jún. 26. - 20:52:03 Előzmény cadik29
Én az elejérõl maradtam le, de ha az utolsó óra segít, azt fölvettem.
cadik29 2013 jún. 20. - 01:19:14
Sziasztok! Valaki nem tudná megmondani, hogy hogyan lehetne hozzájutni ehhez a filmhez? Mert tegnap este elkezdtem nézni, de el kellett mennem itthonról és csak az elsõ fél órát láttam,de nagyon tetszett és meg szeretném nézni! Sajnos felvenni sem tudtam mivel nincs a tévémhez set top box,Hdd :( Segítsetek,légyszi! Ha valaki felvette,az is jó! Köszi
kanalasjenõke 2013 jún. 19. - 08:40:08
SPOILER

Egyértelmû, hogy a tömeg ölte meg, amikor körbevették, hiszen korábban visszautasította a rendõr pisztolyát.
Nem láttam az elejét, de úgy tûnt megváltoztatták annyiban a történetet, hogy nem cserben hagyta Alfred Ill terhesen Claire-t, hanem valami autóbalesettel kapcsolatban vétkezett ellene.
Igaz, a lényegen nem változtat, hiszen a fõ konfliktust abban rejlett, hogy az öreg hölgy megvásárolta a városka tisztességét és mindenki Ill halálára spekulált.
Vajon Dürrenmattra hatással volt Mark Twain? Érzek némi hasonlatosságot az "öreg hölgy" és a "Lóvá tett város" között. Persze az elõbbi dráma, az utóbbi meg szatíra.
olahmiki1959 2013 jún. 19. - 05:01:38
Szerintem is jó lett, bár a legvégén támadt egy egészen pici hiányérzetem.

SPOILER
Nem derült ki, hogy végül is a férfi hogyan halt meg. Öngyilkos lett, vagy a tömegbõl megölte valaki?
SPOILER VÉGE

De alapjában tetszett a film, régi igazság, hogy irodalmi alapanyagból lehet igazán jó filmet csinálni.
molp64 2013 jún. 18. - 23:52:40 Előzmény olahmiki1959
Szerintem egész jóra sikeredett.
kanalasjenõke 2013 jún. 17. - 09:24:03
Emlékszel még Spéter Erzsébetre, a fura fejfedõivel? Mindig Claire Zahanassian jutott róla eszembe. Bár az igaz, hogy az adományáért cserébe nem akart senkit megöletni, csak különtermet akart magáról elneveztetni az új nemzeti színházban és a kulturális miniszterrel akart csárdást táncolni. Ez egy szerényebb öreg hölgy volt.
olahmiki1959 2013 jún. 17. - 07:07:04
Láttam már néhány feldolgozást ebbõl a történetbõl, elsõsorban színházi közvetítéseket, egyik jobb volt, mint a másik...
Kíváncsi vagyok, ez a változat milyenre sikerült.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu