Becéző szavak

Bakancslistához adom
Terms of Endearment
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai vígjáték, 127 perc, 1983

Értékelés:

145 szavazatból
Szerinted?

Aurora, az ódivatú nevelési elveket valló, magára maradt "nagyasszony" minden szeretetét és féltő gondját lányára fordítja. A modern felfogású Emmáról azonban lepereg a jó nevelés, kibújik a rátelepedő anyai gondoskodás alól, és megy a saját feje után. Aurora végül - szívderítő és szomorító epizódok során keresztül - lassan átalakul, s arra is képesnek bizonyul, hogy a szomszédba költözött és felettébb faragatlan, olykor már vulgáris volt űrhajóst tüntesse ki vonzalmával. Amikor az immár háromgyerekes Emma súlyosan megbetegszik, akkor sikerül - a férj és a gyerekek részvételével - először nyílt szívvel megbeszélni problémáikat.

Stáblista:

Szereplők

Emma Greenway Horton
Garrett Breedlove
Aurora Greenway
Flap Horton
Vernon Dahlart
Sam Burns
Rosie Dunlop

Alkotók

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
7/10
prosecutor febr. 20. 07:39:35 7/10
Nagyon jó vigjatek, de kicsit vontatott, hosszúra sikerült. Az utolsó hatásvadász negyedóra átmegy drámában, de az ellenszenves női karakter miatt nem teljesen érzi át az ember. Inkább az, hogy a csaj is anyu nyomdokaiba lép és nárcisztikus lesz, a gyerekeket pl a halálos ágyán is manipulálja. Egyszer nézhető.
8/10
sexykex 2021 jan. 25. - 14:51:20 8/10
Nekem kissé „darabosnak” tűnt a film, mintha kissé különböző történeteket egymás mellé ragasztottak volna. Ami mégis remekművé teszi, az a szinte tökéletes színészi produkciók sorozata. Ráadásul, hol nevetni, hol sírdogálni is lehet a sztorin – nem véletlenül imádják a nézők.
k11zoltan 2020 júl. 04. - 12:01:57
Másodszor látom sok év után, de most nem fogott meg annyira.
Talán mert hosszú, és van benn pár üresjárat.

Ettől függetlenül ez egy nagyon jó film, de talán csak "egyszernézős".

Jack Nicholson zseniális!
9/10
goldiegold 2020 jún. 30. - 17:08:30 9/10
Amikor először láttam, hatalmas csalódás volt számomra is a könyv után.... De most így, sok-sok év távlatából, többedszer újranézve már kellemes élmény, főleg nosztalgikus. Shirley McLaine szerintem fürdött a szerepben, mintha egyenesen őrá írták volna, nekem tetszett; igazából minden szereplő eltalált volt, kivéve a szerencsétlen "lovagokat", ők nagyon nem egy ötvenes nő szintje - még az akkori mércével sem. Persze Nicholson is túl öregecske, de legalább ő kellően karizmatikus.
Jah és Debra Winger alkalmi kapcsolata, John Lithgow is egy vicc - na nem mint színész, persze hogy hibátlanul hozza a karaktert, de könyörgöm, annyira életszerűtlen, hogy egy Winger-szintű nő, a jóképű férje mellett, egyáltalán észrevegyen egy ilyen kalibert. Bocsánat, hogy felszínesen közelítem meg a témát, de egy flörtről beszélünk, pls, hadd higgyem már el, hogy van valamennyi kémia a felek közt, már csak az illúzió kedvéért! Hamár egy regényt adaptálnak, hagyják már meg az eredeti dinamikát a szereplők közt....
Ettől eltekintve tetszik a film (most már), de tényleg inkább a nosztalgia-faktor miatt, mint eredeti értékén; és hogy ez egy többszörösen Oscarra nominált mozi.... na arra nemigen találom a szavakat. Döbbenet, maradjunk ennyiben.
De ettől még alaposan felülpontozom, mert jó újranézni, bármikor.
sablikh 2018 júl. 07. - 21:02:21
Rohadtul nem vígjáték.
Erzsébet Czebe Tóth 2017 márc. 23. - 23:51:59
A legnagyobb melléfogás hogy Aurora szerepét Shirley MacLainere osztották...Ezt a szerepet nem Neki találták ki....
A könyv után nagy csalódás volt.
Corpse Bride 2016 márc. 23. - 22:12:21
Annak ellenére, hogy néhány jelenet untatott, túl sok a mellékszál benne, a fiatal házaspár sokéves története fordulatos és sok tanulságot kínál. Természetesen a végsõ fordulat az ami a legjobban megmarad mindenkiben, de pont ezért érdemes felidézni, mi is történt korábban. Hiába, no, az élet kiszámíthatatlansága a nagy szerelmek és tragédiák legfõbb forrása.
Debra Winger egészen kimagasló, és Jeff Daniels is meggyõzõ volt számomra, nem is elõször.
Sorozatfüggõ 2015 nov. 22. - 14:22:44
Hát bizony, ennyi dicséret után le sem merem írni, hogy nekem bizony nem tetszett. Sajnos, ezt egyre több Oscar-díjas film után gondolom így. Nagy várakozás, aztán csalódás. No, nem baj, nem vagyunk egy formák. Szerencsére.
9/10
sisteryes 2015 okt. 16. - 09:22:19 9/10
Többen kifogásolják ,hogy mi ez a vígjáki bekategorizálás, de hiszen a film elsõ 80 percében rengeteget lehet nevetni! Aztán ott a fordulat,és nyilván emiatt is a dráma kategória izlésesebb lett volna. De tény,ritka az olyan film ami ennyire nevetett és sirat is 130 percben.A PORT-nak megint sikerült egy jó spoileres filmismertetõt írni,szerencsére nem olvastama film megnézése elõtt. Leírni,hogy a lány súlyosan megbetegszik,amikor a film elsõ 80!! percében ennek jele sincs, erõs hibának tartom. Sõt ez a film egyik "izgalma",hogy mi lesz a fordulat,lesz-e? Nagy erõssége ,talán ettõl olyan szerethetõk is a szereplõk,hogy mindenki a hibái ellenére szerethetõ , szókimondó,õszinte. Shirley zseniálisan hozza a büszke,kemény ,de hatalmas szívû "nagyasszonyt", és én inkább az õ alakítását emelném ki és Debráét.Persze a jó öreg Jack hozta az imádni való formáját.A férj,ahogy sokan írják egy mamlasz ,önzõ , de Jeff D. ebben hiteles volt, és antipatikus ,dehát ez volt a szerepe. Hosszú,de egy percre sem unalmas film ez,szép tanulságokkal..
ondok 2015 máj. 05. - 23:59:05
Ki volt az a zseni ,aki ezt vígjátéknak írja?
perry 2015 máj. 05. - 10:15:42 Előzmény marteszk
Megesik az Babolcsai néni /p.mobil/ hogy Amerikában is úgy történnek a dolgok mint itthon.
Vagyis az életnek nevezett sorsfolyam olyat old vagy köt mint középiskolás dolgozatokban a párkák, csupa közhelyet a szó jó értelmében.
Generációs problémákat, és valljuk be abból azért van bõven, mamát aki félti a gyermekét, mert kit is féltsünk ha nem szemünk fényét, még akkor is ha az nem kér belõle. Ugyanis ha én fiatal vagyok akkor ne mondja meg nekem senki mi a jó és mi a rossz majd én, én kitapasztalom azt és döntök magamtól!
Bizony, több millió Auróra szaladgál ezen a földnek nevezett bolygón vagy tyúkanyóként álcázva magát, vagy másik esetben arisztokratikus úrhölgyként, egy szó mint száz a szülõi szeretet nem ismer határokat, fajt , rasszot és még folytathatnám tovább. Így aztán tanúi lehetünk Auróra és lányának civódásainak, és hogy fel ne boruljon a nemek egyensúlya itt van Garret is a "porcelánbolti elefánt" aki a maga bumfordi de lágy szívével lelkesen vesz részt a családi dalárda szólamaiban.
Igaz , hogy igazi fafej, de azért van szíve is van és nota bene szerelmes is.
Eddig bizony azt is írhatnám ennyi közhelyet már csak: Sotomayor az ármányos Lucinda ellen brazil szappanoperában lehetne összelapátolni. Akkor meg mitõl is lesz ez a film több?
Talán attól, hogy James L. Brooks kiváló rendezõ és pontosan tudja, hol kell vágni, hogy ne legyen csepegõs a film, tudja meddig szabad a színésznek engedni, hogy szólót játsszon, vagy mitõl válik a közhelyes dialógus érvényessé. Amitõl én is azt mondom :tényleg nekem is x vagy y pont ilyen volt , pont így viselkedett! Máris életszerûvé válnak a közhelyek, a mindennapok drámái peregnek a filmkockákon, anya, lánya barát szinten mint egy jó tenisz mérkõzésen pontos "labda adogatással".
Ez az a pont ahol torok elszorul azt kívánjuk, hogy ne , ne még élni kellene, csak ne omoljon össze Aurora és Garett meg ne legyen már annyira "tökfej", és tessék van ebben az emberben gyengédség és empátia is.
Mert mitõl jó ez a film, legalább is számomra: talán attól, hogy olyan közhelyes mint maga az élet? Vagy a velem is megeshet effektus miatt? Netán csak jó nézni a vígjátékba oltott drámát amit felold az idõskori szeret vagy szerelem?
Magam sem tudom, de mégis, az egyedüllét réme az ami belengi a filmet, a magányosság félelme Auróránál, a gyermek elvesztése, Garett morgós életuntsága az a hit, hogy feloldhatóak ezek a fájó emberi pillantok és a végre vagyunk ezen a világon, hogy jobbá, többé tegyük egymás életét.
A Becézõ szavak a valóságban is becézõ szavak hiszen azt adja nekünk képekben elmesélve amit hitnek nevezünk, hitet magunkban, másokban és azt , hogy a tragédiák után is talpra kell állnunk, ha nem másért mint másokért.
felicia68 2015 máj. 05. - 09:44:14
Nagyon régen, elõször olvastam.. /ajánlom /, sírtam.. /nem vagyok egy sírós, talán, csak anya../ .
Majd jött a film... Jöttek ki az elõadásról, mindenki vörös szemmel. , én már ismerem, semmi sírás..
Megcsinálták....Hazáig bírtam..Ott a hûtõre borulva ömlöttek a könnyeim. Az édesanyámért, a gyerekeimért. Az egész rövid életért..
10/10
marteszk 2015 febr. 11. - 14:41:28 10/10
Ezt a filmet látni kell, gyönyörû alkotás. Nagyon mély nyomokat hagyott bennem, azért is, mert átéltem azt amit Emma családja a végén és úgy sírtam mint egy óvodás, amikor mindent eszembe juttatott. Ez egy hétköznapi történet nem hétköznapi színészi alakításokkal. Vígjátéknak semmiképpen sem mondanám, ez alapvetõen egy dráma, olykor-olykor beoltva egy kis humorral.
eynrg 2013 nov. 29. - 16:59:33
Egy egész rakás ismert színész játszik ebben a filmben, többen csak késõbb lettek igazán híresek. A zenéje elõbb megvolt, mint a filmet láttam. De ez filmdráma, még akkor is, ha vannak benne humoros részek.
10/10
Apapanda 2012 ápr. 27. - 21:55:40 10/10 Előzmény dh68
Sztem a legjobb film amit valaha is filmre vittek!Cspdálatos szereplõk, teljesen élethû, megygõzõ szerpjátszás.
Már láttam 1párszor de mind a mai napig nem untam meg!Köszönöm Apapanda
dh68 2012 ápr. 25. - 15:36:32
Teljesen egyetértek veled. Szégyen, hogy fõmûsoridõben csak elvetemült dolgokat adnak, az, aminek értelme van, az valóban elérhetetlen, és ráadásul ritka is. Amikor végre rendes idõben van egy film, azt meg kb. 100x leadták már. Én pont ezért vettem egy felvevõs dvd-t, hogy így cselezzem ki a népbutítókat... :) Ezt a filmet is beprogramoztam, hogy ma este legyen mit nézni.
10/10
következetlen 2012 ápr. 25. - 12:43:36 10/10
ehh. aki látta már ezt az eredeti szinkronnal, azt megfosztották az igazi élvezettõl. megölték vele a Nicholson-McLaine közötti párbeszédeket, mondja már meg nekem valaki, minek kell elrontani azt, ami jó. ,inden újraszinkron egy halál
10/10
következetlen 2012 ápr. 25. - 09:49:33 10/10
aki teheti, ne hagyja ki. (szerintem) az egyik legjobb film.
napraforgó 2012 ápr. 25. - 08:49:23 Előzmény zora
Légy erõs, nem Hector tábornokot képezték át ûrhajóssá! A szomszédba költözött Breadlaw ezredes - Jack Nicholson volt a kivénhedt ûrhajós, akinek románca lesz Aurore-ral.
napraforgó 2012 ápr. 25. - 08:45:55 Előzmény Kiccike
Hát igen. A jó filmeket általában vagy éjfélkor adják (dolgozó ember ne láthassa), vagy fényes délben (na akkor a kismamák épp gyereket etetnek, aztán gyereket altatnak élutáni szunyára, a nyugdíjasok meg piacon bevásárolnak, vagy fõzik az ebédjüket, szóval legfeljebb háttértévézésként nézik - hallgatják). A lényeg, hogy minél kevesebben ülhessenek a film elé.
Pedig jó film. Kicsit romantikus, érzelmes, de vannak benne gondolatok is.

Na ez utóbi nem cél a TV mûsorszerkesztésében. Hogy gondolatokkal találkozzon a nézõ. Vagy netán neki támadjanak gondolatai.
451 fok Fahrenheit - TV család - ez kell a nézõknek!
Barátok közt, meg jóban-rosszban, némi marslakókkal. Ha ez nem lenne elég, butítsuk még Való Világgal, meg Éden Hotellal!
Összes hozzászólás