Betty Blue

Bakancslistához adom
37°2 le matin
francia filmdráma, 120 perc, 1986

Értékelés:

50 szavazatból
Szerinted?

Betty vad, perzselő érzéseket keltve érkezik Zorg életébe, és kiszámíthatatlanná teszi kedvese mindennapjait. Zseninek tartja a férfit, akinek írásait ki akarja adatni, ezért eléri, hogy megszökjenek a szerinte csak kilátástalan jövőt tartogató tengerparti bungaló-telepről. Együtt indulnak a városba az elismertségért és a beteljesülésért. Betty a mindenséget vágyná, de csak kielégítetlensége fokozódik, hisz terveik nem valósulnak meg, s ez újabb dühkitörésekbe hajszolja őt. Lassan elveszíti minden önuralmát? Vajon a szerelmük felül tud-e kerekedni a legrosszabbon?
Forgalmazó: Odeon

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Ahoj poplacsek 2023 dec. 20. - 16:43:14 Előzmény Csillagok
Végtelen ön- és környezetpusztításra emlékszem. 18 lehettem amikor megjelent. Az első 1-2 perc, amikor égnek álló lábakkal rakják meg a csajt még tetszett, de hamarosan már csak az életemért könyörögtem és hogy legyen már vége a filmnek. Nyilván az is közrejátszik, hogy még éretlen voltam, de annyira súlyosan traumatizált az egész, hogy hacsak nem egy családtagom életével zsarol meg valaki, hogy meg kell néznem, biztosan nem fogom újra megpróbálni.
Csillagok 2023 dec. 20. - 14:10:34 Előzmény Zsolti-kun
Lattam a filmet sok- sok évvel ezelőtt.
Ebben a filmben szúrja ki a saját szemét Betty?
2/10
Zsolti-kun 2023 jan. 07. - 21:08:39 2/10
Számomra rettentően fárasztó és értelmetlen volt. Főleg 3 órában. Másfél óra után csak azért néztem tovább egy barátommal, hogy egyáltalán történik-e benne bármi. Hát nem. Ráadásul erotikus thrillernek volt hirdetve. Esetleg erotikus dráma vagy intim dráma. A semmiből a semmibe futott ki, ahogyan a főszereplők is ezt művelték. Ha már mentális problémát vagy ehhez társuló toxikus kapcsolatot akar valaki bemutatni, akkor máshogyan többet ki lehetett volna hozni belőle. 86-ban is. A nyulas digi-dugi bemutatásán kívül semmit nem adott, de legkevésbé az érdekelt volna belőle. Ha azt akarok látni, mást nézek és nem filmet. Ez a művészkedés nem állt jól ahhoz, hogy akart volna történetet mutatni és mégsem tudott. A végkifejlet eseményei előtt is értetlenül állok, a végére mindenki meghibbant, és már szemernyi logikát sem találtam. Ez nekem nagyon nem volt nyerő.
9/10
gyereamozibabe 2021 febr. 27. - 02:59:45 9/10
Ahogy olvasom a színészek utóéletét, a nő kb önmagát játszotta. Kemény.
jakope 2020 dec. 29. - 11:14:43
Nekem is az egyik nagy kedvencem, régóta keresem , eredeti francia szöveggel, magyar felirattal, ahogy annak idején 22 évesen láttam. Ki tud segíteni ?
10/10
Alberto 2020 febr. 23. - 17:17:19 10/10
Egyik kedvenc filmem. Igazi érzésekkel. Harminc évvel ezelőtt láttam először. Felejthetetlen.
Shaba 2015 ápr. 04. - 12:16:26
Fergeteges film. Szíven is üt, el is gondolkodtat, meg is kacagtat. Nem egy szempontból telitalálat.
10/10
Nira1900 2014 jún. 09. - 15:41:43 10/10
Hát igen. Húszévesen egy ilyen, szenvedélyes kapcsolat az igazi, gondolkodni csak késõbb kezd el az ember. :-) :-)
Bár az sem baj (sõt), ha ma egy fiatal inkább konzervatív beállítottságú, de az kár lenne, ha emiatt elveszti a nyitottságát a másféle mûvészet iránt...

Annak idején, amikor elõször láttam a filmet, szigorúan szemlélve a dramaturgiát (az érzelgõsség tekintetében),
*** spoiler*** nekem a vége kicsit giccsesnek tûnt, pl. amikor megjelent a fehér macska a zongorán *** spoiler vége***, de azért nagyon szerettem ezt a filmet, sok jelenet nagyon ismerõs is volt... a végletek.

Egy intim kapcsolatban bizony sok minden elõjöhet, ami más viszonyokban még viszonylag könnyen uralható: régi fájdalmak, szorongások, fel nem dolgozott sérülések, rosszul behegedt sebek. A másik vagy elmenekül (ahogy írta is valaki), mert nem tud ezzel mit kezdeni (mert kényelmetlen), vagy elég ERÕS ahhoz, hogy maradjon és részese legyen az EGÉSZNEK, ami a másik és ami õ maga is.
10/10
bkz60 2013 szept. 30. - 01:35:47 10/10 Előzmény Skanoja
Akkurátus fogalmaid vannak a szerelemrõl, érzelmekrõl. Más? Mi mindenrõl lemaradtál....
10/10
Gyurtzy 2013 jan. 13. - 09:28:25 10/10 Előzmény Skanoja
45 éves vagyok. A filmet megjelenéskor (tehát 20-22 évesen) láttam olyan nagy hatással volt rám, hogy 2x néztem meg azonnal. Most ennyi idõ elteltével átmenve 1-2 dolgon kíváncsi voltam hogy hat rám. Még jobban tetszett.
Szerintem meg tényleg az egyik legszebb szerelmes történet amit láttam! Gondolj bele, hogy mi a szerelem, ha nem az amikor Zorg a végsõkig kitart Betty mellett a nehezebbik utat választva? És hát a vége...... (nem irom le mert ha valaki nem ismeri nem akarom elárulni) ahhoz is nagyon kell szeretni, hogy ezt valaki megtegye.....
(Az hogy isznak, mulatnak, kefélnek stb. az a Francia stílus (mint film, mint élet) egyik velejárója volt mindig.
Skanoja 2012 júl. 03. - 19:55:35
Szerintem azért ez a film távol áll a legszebb szerelmes film kategóriájától... láttam egy pár romantikus filmet, és szerintem azok a legszebbek, ahol mondjuk a színészek baromi jól játszanak: a tekintetükben van a szerelem, a fájdalom, minden kis érzelmi rezdülés látszik a mozdulataikon, arcukon. Ez teszi átélhetõvé. (Pl. A szív hídjai, Lány a hídon). Attól hogy végignézem a mindennapjaikat, hogy hogy szexelnek, hogy isznak (mert a filmben végig ittak) és hányszor viselkedik idiótán a lány, amit ez a gyenge pasi eltûr, még szintén nem érzem a szerelmüket. Úgy éreztem, a szexen kívül kevés intimitás volt köztük. Attól hogy a film tele van szexjelenettel, engem nem gyõzött meg a nagy szerelmükrõl, sõt... olyan érzésem volt, hogy csak azért vannak együtt, mert jól mûködik köztük a kémia...
A film legvége pedig nem ütött nagyot, mert ezt a kakukkfészekben már ellõtték, és jobban.:)
Ja, és a szereplõk nem tudtak közel kerülni hozzám. Szóval ez a 3 óra túl hosszú volt, nagyon hosszú...
Skanoja 2012 júl. 03. - 19:43:17
"A filmmel kapcsolatban pedig, egyszerûen nem érzek abban logikát, hogy a csaj ennyire elhagyja magát...valahogy nem érzem indokoltnak.
***SPOILER***elvileg spirálja van, mégis, amikor azt hiszi terhes lett nagyon örül és, amikor kiderül, h mégsem az, kiszúrja a szemét? Nonszensz."

A megbolondulásban nincs logika. A filmben Betty túl impulzív volt, elejétõl fogva sokszor õrülten viselkedett,szakszóval mondhatni hogy impulzus kontroll zavara volt.:D Vagyis nem tudta kontrollálni magát (lásd: villás jelenet, ami elég durva volt azért,normális ember nem csinál ilyet).
Nem vagyok szakértõ, de gondolom az ilyen ideggyenge embereknél egy trauma (a csaj így élte meg hogy nem jött össze a gyerek) "kiválthatja az õrületet". Meg hát nyilván hajlama is volt rá...
Az meg hogy egy õrült hogy viselkedik SPOILER! (szemkiszúrás) teljességgel kiszámíthatatlan, és logikátlan lehet.
buba66 2012 márc. 11. - 07:26:32 Előzmény efes
Szintén retro-érzésem van, ugyancsak a húszas éveimre vonatkozóan...
lájkolni próbáltam a hozzászólásodat, de közben rájöttem, hogy ez nem a facebook :))

Csupán egyszer láttam ezt a filmet, de nagyon mély nyomot hagyott bennem: a mai napig emlékszem pl.
az elsõ 2 mondatra ( nyilván nem véletlenül .:DDD ), és a végére is ( SPOILER a kispárnás jelenetre :( SPOILER ),
valamint a film egyedi hangulatára.
ftbnny 2009 nov. 07. - 23:53:23
"Bettyt a kudarcok egyre jobban eltávolítják a valóságtól, Zorg pedig nõnek öltözve rablásból szerez pénzt arra, hogy megéljenek. Betty egészségi állapota gyorsan romlik, és már csak a kórházban értesülhet arról, hogy Zorg könyvét kiadják..."

hogymi?
frankón olyasvalaki írta a szinposzist, aki meg sem nézte a filmet, csak megpróbálta lefordítnai a francia eredetit? vagy visszafelé tekerve nézte? vagy betépve?
vadda faking szégyen... kikérem magamnak
bayswater 2009 febr. 26. - 20:01:21
Huh, megkérik az árát. Köszi a linket.
Majd ezt kérem szülinapomra.:)))))
bayswater 2009 febr. 26. - 19:43:44
Hol lehet megszerezni a 3 órás változatot?
schimi 2008 máj. 12. - 18:59:08
Nos én elszúrtam, a rendezõi változatot néztem meg. :-/
Valahonnan elõkerítem majd a rövidebbik verziót is.
Ez tényleg hosszú (túl hosszú), és helyenként olyan összelapátolt jellege van. Talán emiatt sem éreztem a kultusz-jelleget. Azt viszont meg kell hagyni, hangulatos, szépen fényképezett, és Beatrice D. jól alakítja a HP-t benne (gy.k.: hisztis p.csa :))
A végén viszont nem ríttam, biztos mert ffiból vagyok, azonkívül érzéketlen is. :)
10/10
akkika 2008 máj. 11. - 12:54:17 10/10
Ja ezt már írtam egyszer....
10/10
akkika 2008 márc. 27. - 14:29:30 10/10
Több barátnõmmel megnézettem a filmet és sikerült
megríkatnom õket. Bevallom, még saját magamat is...
A könyvet olvastátok? Gyönyörû az is...
8/10
efes 2008 márc. 24. - 14:16:34 8/10
Szerintem is a rövidebb a jobb. A drámának nem tesz jót, ha nyújtják, minél tömörebb, sûrûbb, annál megrázóbb.

Ez húszas éveim leggeslegeskedvenc filmje!
Összes hozzászólás