Bolondos vakáció

Bakancslistához adom
magyar-román vígjáték, 81 perc, 1968

Értékelés:

49 szavazatból
Szerinted?

Péter és Pál, a két szoknyavadász a nyári tihanyi strandon éli világát. A szép román lánynak, Oanának csapják a szelet, amikor a lány táviratot kap, azonnal haza kell mennie. Az önfeláldozó lovagok felajánlják segítségüket, és elindulnak Constantza felé…

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
Moncsa001 2023 júl. 15. - 15:04:05
Sajnos a filmet Sztankay sem tudta megmenteni :( Tök jók a helyszínek, szépek a színek, Sztankayt meg imádom, de 0 a cselekmény, pedig ebből tök jó kis olaszos, franciás vígjátékot lehetett volna kihozni, egyébként is olyan stílusban készült.
Tamas Ujvarosi 2016 febr. 20. - 17:12:38
A filmet már vagy két alkalommal láttam, most el-elkapcsolva bírtam megnézni...Sajnos, nem lehet sokat dícsérni, olyan bugyuta a történet és erõltetett a színészi játék is. A helyszínek viszont érdekesek: ahogy átmennek a határon, egybõl Piatra Neamt-on vannak. Felismerem, sokszor jártam ott (sem Váradon, sem másutt Erdélyben nem forgattak, csak a Békási-szorosnál kerültek közelebb, de akkor is Moldova felõl). Forgattak a Beszterce völgyében, a Békási víztározónál, Piatra Neamt központjában és állomásán. Érdekes látvány továbbá, hogy elõször a Malaxa motorvonat Bákó felé indul, majd pedig Békás irányába halad!!! A Bukaresti helyszín valós (Cercul Militar), Consanta-n pedig felvághattak a románok a pár évvel korábban kiépített szállodasorral (Mamaia).Megfigyelhetõ még egy hamisítatlan moldovai kolostor, a román buszgyártás csúcsa, a TV, továbbá a Mobra motorkerékpár, míg a Dacia gyártása csak 1969-ben indul be. Véleményem szerint a film tanulságos, de egyáltalán nem szórakoztató...
LexH 2014 szept. 14. - 09:02:07
Megdöbbentõ Sztankay és Avar egymást követõ halála. A Nemzet két színésze szinte egyszerre hunyt el. Ha méltó filmet akarták volna levetíteni, akkor Sztankay fõszereplésével nem a Bolondos vakációt, hanem az Ismeri a szandi mandit? címût választották volna ki. Avarra emlékezve pedig a Vasvirág lenne a megfelelõ film.
olahmiki1959 2014 szept. 13. - 23:24:10
Ez egészen hihetetlen, hogy Avar István halálát tõled kellett megtudnom...
Elõször azt hittem, hogy talán elnéztél valamit, vagy véletlenül összekeverted valakivel, - elnézést kérek ezért, de annyira hihetetlen, hogy a Nemzet Színészei közül ketten is meghaljanak egy nap eltéréssel - aztán amikor megnéztem a híreket, akkor láttam, hogy valóban, Avar István is meghalt.
Nagyon szomorú, az ember közhelyeken túl nem nagyon tud mit mondani, mennek, mennek a színek, a nagy egyéniségek, akik észrevétlenül az életünk részei voltak, még ha nem is láttuk õket naponta, tudtuk, hogy ott vannak valahol, és nem hittük, hogy õk is meghalhatnak egyszer...
Avar István...
A mai fiatalt színésznemzedék tagjai közül - sajnos - senkinek nincs olyan orgánuma, mint amilyen neki volt, és olyan súlya, olyan beszédkultúrája, olyan hitelessége, ami minden szerepében megnyilvánult.
Nyugodjon békében!... Sokáig emlékezni fogunk rá...:DDD
tramonto 2014 szept. 13. - 20:35:52
Az nem baj, hogy a Duna mûsort változtatott, bár a film, mint írtad felejthetõ. Megdöbbentõ, és fájdalom Sztankay halála, ma Avar István, a közelmúltban Bajor... Én ilyenkor úgy érzem magam, mintha az életembõl egy-egy darabkát levágtak volna, csak nem a végébõl, hanem az elejébõl. Mindenki tudja, hogy még senki nem tudott a kaszás elõl kitérni, tudjuk, hogy egyszer majd jön, de mikor megérkezik, mégis döbbenetes, mert a véglegest, a visszavonhatatlant ugyanúgy mint a tér és az idõ végtelenségét agyunkkal csak tudomásul vesszük, de érteni sosem fogjuk. Megnézem a filmet.
olahmiki1959 2014 szept. 13. - 17:23:06
Ma - gondolom, Sztankay István sajnálatos halála miatt - mûsorváltozás van a Duna tv-n, azért adják le ezt a filmet.
A film felejthetõ - alább már írtam róla - Sztankay azonban (méltán) az egyik legnépszerûbb színészünk volt, a szinkronizálásai pedig egyenesen fenomenálisak voltak.
Belmondo vagy Tony Curtis szinte elképzelhetetlen nélküle, annyira tudott azonosulni az általa szinkronizált figurák alkatával, jellemével, karakterével, hogy az elképesztõ.
Megint szegényebbek lettünk egy igazi, nagy színész egyéniséggel, a régi nemzedék egyik utolsó, még köztünk lévõ alakjával.
Nyugodjék békében!
olahmiki1959 2014 jún. 30. - 00:44:27
Kedves kis blõdli - ha a felszínt nézzük - elképesztõ indulatokat és keserûséget keltõ film, - ha a felszín mögé nézünk.
A fiatalok csetlése-botlása csak egy darabig volt aranyos és megbocsájtható, utána már idegesítõ lett, az állandó kiabálástól egy idõ után szabályosan megõrültem, ugyanakkor a vadregényes táj csodálatos szépségétõl elszorult a szívem...
A film majdnem utolsó jelenetében a kikötõbõl méltóságteljesen kiúszó óceánjáró neve - Transsylvania - pedig mélyen elgondolkodtathatta azt a nézõt, aki egyáltalán észrevette ezt a véletlen (vagy nagyon is szándékos) poént...
LexH 2014 jún. 28. - 15:34:36
Makk Károly, aki Bán Frigyes helyett forgatta le a filmet, ezt nyilatkozta:
- Ernyey Béla megtette számunkra azt a szívességet, hogy a forgatás kellõs közepén választotta a szabad világot, amivel jó nagy kavarodást okozott.
10/10
M41 2150 2013 márc. 22. - 17:54:25 10/10
Tök jó film!!! :)
kata3 2012 jún. 29. - 21:16:18 Előzmény adamnagysweetmovie
Hogy eltelt ez az 1 év, akkor láttam a filmet.
Számomra két dolog miatt érdekes a film: a retró miatt (fiatal színészek, autók, stb.) és az, hogy a románokkal sosem voltunk valami nagy barátságban.

Jó nézni a filmet: a szereplõk élvezik az életet, ahogy csak a fiatalok képesek... szerelmesek és bolondoznak, ahogy csak a fiatalok képesek... és nem hiszik, hogy problémát jelentenének a határok, a távolságok és a nyelvi különbségek. Õk akkor is szerelmesek és bolondosak, hiszen itt a nyár és vele a vakáció, a szabadság.
adamnagysweetmovie 2012 jún. 27. - 19:09:19 Előzmény kata3
De ez a legjobb!!

SPOILER****
Egy olyan korban, ahol Erdélyrõl beszélni nem lehetett, ahol nem létezett nemzetiségi kérdés, hiszen azt már rég megoldottnak tekintették, ahol az „Oradea" tábla után rögtön a Déli-Kárpátok következnek, egyszer csak egy búsan tülkölõ óceánjáró átúszik a képen és fityiszt mutat alkotóknak, nézõknek egyaránt.
adamnagysweetmovie 2012 jún. 27. - 19:01:43 Előzmény kata3
B. Nagy László az Élet és Irodalom hasábjain két nappal késõbb sokkal keményebben fogalmaz. írásának ma különös ízt ad a „komputerlogikára" vonatkozó eszmefuttatása: „Sokszor szinte látni a megnyitott koponyát, a görcsös lüktetést, hogy az emberi agyvelõnek sikerüljön utánoznia, amit éppen maga teremtett tulajdon gondolkozásának mintájára: a komputert, az elektronikus számítógépet. A Bolondos vakáció »sztoriját« is ez a komputerlogika jellemzi. A szerzõközösségbe beletáplálják az adatokat, és az igényeket. A szerzõk kiadják a végeredményt. Különbül és pontosabban mint eddig. A sok megalkuvás, primitív számítási hiba után kialakul e filmtípus tiszta képlete, a hamisítatlan agyrém."
adamnagysweetmovie 2012 jún. 27. - 18:50:34 Előzmény kata3
Tök jó, hogy kiástad ezt a filmtettes cikket.

Ez nagyon tetszett - az Ágit játszó színésznõtõl:
„A film Romániában játszódó részének forgatásakor egy nap közölték velem, hogy helikopter-felvétel lesz, és a magasból, a szinte égig érõ hegyóriásoknál is magasabbról gyönyörködhetem majd a festõi Békás-szorosban. Sõt, épp ez lesz a feladatom: a táj szépsége fölötti csodálatomat kell majd eljátszanom. Felszállás elõtt megemlítették, hogy nem a helikopterbe kell majd ülnöm, hanem abba a kis piros autóba, amelyet sodronykötéllel csomóztak a helikopterhez. Az operatõrrel megegyeztünk, hogy – mivel a fülsértõ zaj miatt úgysem érteném meg mit mond – számomra az lesz a játékra a jel, hogy térdével megböki az én térdemet. Lassan felemelkedtünk. Közben iszonyatos szél kerekedett. A sodronykötél csomói kísértetiesen megfeszültek, úgy látszott, mintha minden pillanatban kioldódnának. És ebben a pillanatban éreztem térdemen a jelet. Elkezdtem játszani, hogy milyen szépet is látok. S ekkor újra éreztem a jeladást. Most már azt játszottam el, hogy nagyon szép minden. Újabb jel, Megõrülök, olyan szép! Már a térdem fájt a sok bökdöséstõl, amikor a felvevõgép felé fordultam. Meglepetten láttam, hogy az operatõr még meg sem indította a kamerát, hanem megüvegesedõ szemmel nézi a lazuló kötélcsomókat és – egyfolytában remeg a térde..."
offtopic
kata3 2011 júl. 25. - 15:50:03 Előzmény adamnagysweetmovie
Makk Károlyhoz képest lehet, hogy tényleg gyengének számít a film. Hogy mi vitte rá egy ilyen film elkészítésre? Szerintem valahol ez a film is propaganda filmnek számít, hiszen a románokkal sosem voltunk valami nagy barátságban.
Igazi retró-film. Jó nézni a régi autócsodákat és az akkori divatot, amit csak a családi fényképalbumokból ismerhetek. A magyar mellett románul, franciául, németül, angolul és persze legfõképpen kézzel-lábbal folyik a beszélgetés, ismerkedés a fiatalok között. Ötletes, ahogy "utaztatják" Sztankay autóját egyszer a folyón úszó fatörzseken, vagy éppen a levegõben helikopterrõl lelógatva. De legfõképpen poénos a fiatal Sztankay és Ernyey vetélkedése a lányokért. :-)
adamnagysweetmovie 2011 júl. 14. - 23:03:13
Pedig elõtte 4 éve már nem csinált filmet.
huolinta 2011 febr. 19. - 21:19:41
sajnos nem voltidõm végignézni, sztem 20 perc maradt ela végébõl. szórakoztató, mindenkinek ajénlom!!
huolinta 2011 febr. 19. - 21:18:17
sajnos nem voltidõm végignézni, sztem 20 perc maradt ela végébõl. szórakoztató, mindenkinek ajénlom!!
2/10
fredi60 2011 febr. 16. - 13:32:04 2/10 Előzmény Szilárd007
Ha szórakoztatónak találtad, akkor jól jártál. :)
Egy idõ után már csak azért néztem, mert kíváncsi voltam, hogy a határ túloldalán lesz-e legalább egy valaki, aki magyarul beszél.
Persze már Nagyváradon sem akadt.
Kivétel Radu, aki román létére a magyar lány kedvéért kezdett el nyelvet tanulni.
10/10
Szilárd007 2011 febr. 15. - 21:50:31 10/10
Nem kell mindenben az értelmet keresni, lehet valamit csak úgy nézni, lazán.
Kissé túljátszott volt, de szórakoztató. Nekem tetszett.
Összes hozzászólás