Carlos

Bakancslistához adom
francia-német minisorozat, 2010

Értékelés:

8 szavazatból
Szerinted?

Ilich Ramirez Sanchez, más néven a Sakál a hetvenes-nyolcvanas évek nemzetközi terrorizmusának egyik központi alakja volt, aki a palesztinpárti megmozdulásoktól eljutott egészen a japán Vörös Hadseregig. Carlos egyszerre volt baloldali szélsőséges és közel-keleti titkosszolgálatok által megfizetett opportunista zsoldos, akinek a vasfüggöny mögött létrehozott terrorszervezete a hidegháború utolsó éveiben is aktív volt. A film ennek a nemzetközi forradalmárnak a történetét meséli el, a férfiét, aki manipulált, és akit manipuláltak, aki egyformán sodródott a kortárs történelem áramlatai és saját gyarlóságai miatt.

Stáblista:

Szereplők

Johannes Weinrich
Dr. Valentín Hernández
Wadie Haddad
Carlos barátja
Hans-Joachim Klein 'Angie'

Díjak és jelölések

Hozzászólások

Szerinted?
Waikato 2015 jan. 13. - 17:17:41
Szerencsém volt megnézni a háromrészes full verziót és egyszerûen nem értem hogy miként maradt ez a film Magyarországon szinte észrevétlen, hiszen a 3.rész -hûen a tényekhez- részben Magyarországon játszódik és jópár magyar színész is játszik. Sajnálatosnak tartom hogy Rózsa-Flores alakja teljesen kimaradt a forgatókönyvbõl, valószínûsíthetõ hogy ha nem hunyt volna el 2009-ben, akkor õt is megkeresték volna a film készítõi és további érdekes részletek is bekerültek volna a sztori magyar szálai közé.
De még ettõl eltekintve is mestermunka ez tele eredeti helyszínekkel, saját nyelvükön beszélõ szereplõkkel és mentesen az amerikai Carlos filmben megtalálható hollywoodi dramaturgiától. Ha valakinek tetszettek a Baader-Meinhoff és a Che mozifilmek, akkor ez is be fog jönni.
A film viszont tartogat két csapdát is a nézõ számára. Az egyikre a film eleji feliratokban fel is hívják a figyelmet, vagyis arra hogy a forgatókönyv bár megtörtént eseményeket dolgoz fel valós személyekkel, de a párbeszédek túlnyomó többsége nem dokumentált forrásokon alapul hanem inkább csak amolyan hipotézis és mint ilyen nem lehet készpénznek venni azt sem hogy Carlos és társai egytõl egyig elkövették az ábrázolt bûncselekményeket. Mellesleg a párizsi börtönébõl még ma is le nem zárt vagy új perekre járó Carlos próbálta is megakadályozni a film piacra kerülését.
A másik csapda a forradalmi romantikára vevõ nézõre vár, a Carlost alakító sármos színész talán a rendezõ szándéka ellenére is túlságosan közel hozza a gyilkos terrorista "humán énjét" a nézõhöz, ahonnan már csak egy lépés a megbocsátás vagy neadjisten, az azonosulás.
Perpetuum Mobile 2013 máj. 01. - 17:05:19 Előzmény efes
...egyetértek az elõttem szólóval. Carlos túlnyomó részt az arabok, palesztinok, ezáltal szovjetunió és csatlósainak dolgozott (Kádár is legalább két ízben bújtatta, egyszer Balatonaligán a szögesdróttal zárt pártüdülõ komplexumban).

A Sakál napja c. könyvben a merénylet apropója, hogy DeGaulle elfogadta Algéria függetlenségét, ami persze a franciáknak nem volt ínyére, a szélsõségesek ezért halállal fenyegetik meg. Az arab világnak nyilván pont az volt a lényeg, hogy Algéria függetlenedjen, tehát ezért nem küldték volna Carlost ellenük...

Egyébként Algéria megalakulásakor nemzetközi döbbenet fogadta azt a tényt, hogy a díszünnepélyre az államfõk meghívottjai közt szerepelt Arafat, aki akkor a nemzetközi terrorizmus emblematikus figurája volt, ráadásul állam nélkül(!) Arról nem is beszélve, hogy Algériában számos kiképzõközpont mûködik a mai napig is, mindez szintén azt támasztja alá, hogy a 70-es 80-as évek sztár-rosszfiúját nem küldték volna a nagy tábornok barátjuk megölésére.
efes 2013 márc. 27. - 14:52:19 Előzmény adamnagysweetmovie
Szerintem nincs köze Carlosnak a Sakál napja bárgyilkosához, már csak azért sem, mert Carlos politikailag és ideológiailag mindig erõsen balra kötelezetten "tette a dolgát", míg a Sakál napja Sakálját kifejezetten nacionalista, még De Gaulle-tól is jobbra álló illegális szervezetek bérelték fel. A "mi" Carlosunk hamarabb csapott volna szét megbízói között, minthogy elfogadjon tõlük egy megbízást. Tényszerûleg ráadásul, abban az idõben éppen Kukában, de legalábbis a világ egy másik pontján volt, ha nem éppen börtönben (most nem emlékszem pontosan életrajzára X) )
6/10
adamnagysweetmovie 2011 ápr. 27. - 22:55:40 6/10
Hopp, nem is tudtam, Carlos ihlette a Sakál napja c. regényt/filmet, bár nekem nem tûnt fel, hogy a De Gaulle elleni merénylet a filmszüzsé része lett volna. Lehet a regény is fikció...
A Titanicon bemutatott moziverzió aprólékosan elidõz egy-egy helyszínen, majd hatalmasakat ugrik, a tv-sorozatban ez nyilván folyamatosabb. A színészek, a részletes életrajz hibátlan, de ugye nem ezért szeretjük a biopicsetet, hanem ha közelebb hozza a szereplõi személyiségét. Nos, ez inkább egy útifilm, mint egy lélektani dráma (vö. Scorsese jobb maffiafilmjeivel).
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu