Casciai Szent Rita

Bakancslistához adom
Santa Rita
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott olasz romantikus dráma, 180 perc, 2004

Értékelés:

19 szavazatból
Szerinted?

Rita Lotti, az egyszerű, tisztességes és mélyen vallásos guelf jegyző lánya, a 14. században élt az umbriai Cascia városában, amely ghibellin sziget volt a guelf fennhatóságú vidéken. A környékbeli guelfek rettegtek a saját érdekeiket akár a legkegyetlenebb eszközökkel is érvényesítő, egymással szövetkező, ghibellin Mancini-Cicchi klán bosszúhadjárataitól. A szép, nagylelkű, bátor és okos Rita gyakran segített betegeket ápolni a helybéli kolostorban. Egy véres leszámolásról hazatérőben az egyik álarcos lovag apró batyut nyomot a riadt apácák között felháborodottan álló lány kezébe. Egy lázas csecsemő volt benne, akinek sikerült megmenteniük az életét. Rita később rájött, hogy a babát a középső Mancini-fiú, Paolo mentette meg a biztos haláltól, amiből arra következtetett, hogy ő érzékenyebb a többieknél. A fiatalok egymásba szerettek, és családjuk ellenkezését legyőzve összeházasodtak. Noha Rita csalódása elkerülhetetlen volt, mégis hosszú és gyötrelmes harcba kezdett szerelme, majd fiai megmentéséért.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Szereplők

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
fáncsi28 2016 febr. 29. - 09:43:43
A kommentek és a filmleírás alapján már tudtam, hogy nem igazán azt kapom, ami Rita életének leírásaiban szerepel, de hogy ennyire eltérjenek a valóságtól, nagyon nagy csalódást okozott. Kb. a film utolsó 10 perce volt az, ami valóban úgy volt, ahogy Rita életében, a többi semmi.
Csodálkozom, mert az olaszok nagyon jó filmeket tudnak csinálni a szentjeikrõl. A Klára és Ferenc brilliáns, a Szent Antalról és Pio atyáról készült filmek is, és ide sorolnám a Péter, a kõsziklát, ami szintén csodálatos.
De ezzel a Szent Rita filmmel nagyon mellényúltak.
Ráadásul a gyerekek szinkronja borzasztó volt, és utána kellett volna nézni, hogyan kell helyesen kiejteni Cascia városának nevét.
winniethepooh74 2010 dec. 28. - 20:54:40 Előzmény pimpernel
Én csak most néztem meg, hogy mi a film címe, nem az elejétõl nézem a filmet. Eddig tetszett, viszont így, hogy tudom, ki a fõszereplõje a filmnek, nagyon fel vagyok háborodva. Csodálatos filmet lehetett volna készíteni úgy is, hogy nem ferdítik el az igazságot. Mert Szent Rita valóban kényszerbõl ment férjhez egy erõszakos, italos férfihoz, akitõl ikrei születtek. És az életében az imádság volt a mérvadó, ennek hatására tért meg halála elõtt a férje, és akkor is imádkozott, amikor a fiai bosszút akartak állni, így nem lettek gyilkosok, mivel lázas betegségben meghaltak. És csodás módon került be a kolostorba is, majd kapta meg a stigmát is, illetve egy zarándok út idejére tûnt el a rothadó sebe, amely halála után rózsa illatot árasztott.

Igen, Szent Rita életét az önfeláldozás és az imádság jellemezte, emiatt lett a lehetetlen, reménytelen dolgok védõszentje.
ARitaJ 2010 nov. 21. - 20:37:15
Ha valakinek megvan ez a film, kérem jelezze!
agnesritajakus@gmail.com
pimpernel 2010 jan. 18. - 14:11:38
*csalódás
pimpernel 2010 jan. 18. - 14:11:16
Sajnos azt kell mondanom, nekem nagy csalósás volt!
Nagyon fontos dolgokat -számomra érthetetlen módon- megváltoztatott a rendezõ. Pl. Szent Rita gyermekkorától kezdve kolostorba akart vonulni. Továbbá a jövendõbeli egy kiállhatatlan erõszakos ember volt, senki se szerette. Kiszemelte magának Ritát, és mindenáron õt akarta. Mikor Rita közölte h lehetetlen amit kér, mert õ már Krisztusnak adta magát, és kolostorba készül, a férfi az egész falut megfenyegette, ha nem lesz övé Rita. Így volt kénytelen Rita hozzámenni.

A film teljesen eltér. Egyrészt Paolo nem erõszakos, inkább szelíd, Rita eleve családról ábrándozik. Meglátják egymást és egymásba szeretnek. Ezzel is a lényeget ölték ki Rita önfeláldozásából!

????
Noresz_81 2006 dec. 17. - 13:09:44 Előzmény Fandrea
Szia!

Szerencsére sikerült felvennem ezt a csodálatos filmet. Mind a két rész elejétõl a végéig megvan. Szívesen átmásolom Neked kazettára. Hogyha még nem sikerült megszerezned a filmet, akkor nyugodtan írj az e-mail címemre: norbi60@freemail.hu
magnesia 2006 dec. 12. - 21:04:35 Előzmény Fandrea
Most láttam, és nagyon tetszett! Nem éppen "elavult" téma a megértés és megbocsátás ereje...
Fandrea 2006 aug. 26. - 13:37:56 Előzmény Szellõ
Csatlakozom az elõttem szólóhoz. Bár nekem volt szerencsém elolvasni Rita egész életét - nem véletlenül választottam védõszentjéül legidõsebb lányomnak -, mégis, e film által vált sokkal élõbbé számomra mindaz, amit a Szent átélt.
Sajnos az elsõ rész elsõ fél órájáról lemaradtam, és az áramkimaradások miatt én sem tudtam maradéktalanul élvezni a filmet.
Ezért segítséget szeretnék kérni: Nagyon szeretném újra megnézni a filmet, így ha valaki tudja, hol juthatnék hozzá DVD-n, vagy kazettán, annak nagyon örülnék, vagy ha esetleg újra játszanák, nem szeretném elmulasztani. Mivel nem vagyok TV mániás, nincs újságom sem, ezért nem tudom, mikor mit játszanak. Így maradtam le az elejérõl is...
Minden információt és segítséget elõre is köszönök.
Szellõ 2006 aug. 20. - 21:22:58
Sajnos a "mûszaki ördögség" kisértette a film nézõjét és bizony emberpróbáló volt, hogy ne kapcsoljak tovább, ám megérte a kitartás. Bár véleményem szerint a téma sokkal hálásabb volt, mint ahogyan azt a rendezõ elnagyolta és a részleteket megfaragta...