CELLA – Letöltendő élet 1849-2050

Bakancslistához adom
CELLA – Letöltendő élet
16 éven aluliak számára nem ajánlott magyar filmsorozat, bűnügyi tévéfilmsorozat, krimisorozat, 45 perc, 2023

Értékelés:

30 szavazatból
Szerinted?

A "CELLA – letöltendő élet" egy antológiasorozat, amely a “104-es szoba” és a “9-es szám alatt” című sorozatokhoz hasonlóan egyetlen helyszínen játszódik, és minden epizódja egy különálló, egymástól független történet. A sorozat egyes epizódjai a történelem során bármikor játszódhatnak, egyetlen közös van bennük: ugyanabban a cellában és előterében történik mind.
Ezzel az eszközzel lehetőség adódik történeteket alkotni az ötvenes évek koncepciós pereiben elítéltekről, a 48-as forradalom idején bebörtönzött hazafiakról, a 90-es évek olajszőkítő gengsztereiről, vagy napjaink rossz társaságba keveredett suhancairól.

A történet szerint létezik Budán egy börtön, ami már a középkor óta áll. A "CELLA – letöltendő élet" azt a központi gondolatot követi, hogy „mi lenne, ha a falak mesélni tudnának”…

Hogyan segít egy félholtra vert magyar tudós a világűrben sodródó Jurij Gagarinnak? Van-e kiút egy szexuálisan túlfűtött náci börtönparancsnok karmaiból? Bocsánatot nyerhet egy anya, aki megölte a gyermekét? Létezik-e szabadulás a civilizációnkat a közeli jövőben elpusztító apokalipszis mérgező magányából?
A börtön az emberiség történetének egyik legkegyetlenebb találmánya. Kevés iszonyúbb büntetés létezik egy emberi lény számára, mint amikor négy szürke betonfal közé zárják. A szabadságot minden emberi társadalom nagyra tartja - azonban minden társadalom könyörtelenül foszt meg bárkit tőle, aki bűnt követ el. De mi a bűn valójában? Kik az igazi bűnösök?
A "Cella - Letöltendő élet" nyolc emberi drámán keresztül meséli el, hogy miként változott a bűn és az ártatlanság fogalma kétszáz év alatt ugyanabban a börtöncellában, a 19.század közepétől egészen közeli jövőig. A történelem viharaiban a bűn fogalmával és az emberi élettel úgy játszottak a politikai hatalmak, mint macska az egérrel. A Habsburg-birodalom kimért gyilkosai, a hitleri Németország magyar csatlósai, a Közép-Európát megszálló szovjet karhatalom pribékjei kíméletlenül próbálták szétzúzni a legerősebb emberi kötődéseket: a testvéri szeretet, a szerelem összetartó erejét, a tudomány kiolthatatlan kíváncsiságát. Az emberi életeket azonban nem csupán a politika tudja kíméletlenül szétzúzni, hanem az emberi gyengeség is. Egy átvert szerető, aki kegyetlen bosszút áll élete szerelmén. Egy kapzsi maffiavezér, akinek az emberi élet semmit nem jelent. Egy barát, aki bármit megtesz, hogy ne ő bűnhődjön egy aljas gyilkosságért. Egy anya, akit felőröl a küzdelem egy végzetes betegséggel. Egy apa, aki szándékosan börtönbe zárja a családját egy poszt-apokaliptikus jövőben, mert annyira retteg a külvilágtól.
A "Cella-Letöltendő élet" történeteiben az emberi szabadságvágy csap össze a börtön ledönthetetlen falaival. De csak annak nincs esélye a szabadságra, akiben már a vágyat is megölték.
Forgalmazó: Megafilm Kft.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
olahmiki1959 2023 máj. 02. - 20:50:57 10/10 Előzmény Vilmos8
Felvettem, és csak ma tudtam megnézni, mert tegnap nem értem rá.

Azt tudom mondani, hogy a sorozat eddigi legjobb, magasan legjobb darabja! A színészi játék valami egészen elképesztően jó, a dramaturgia, a történetben lévő csavarok, váratlan fordulatok egytől-egyig nagyon izgalmasak, drámaiak.
Baromira tetszett, le a kalappal!

Egy észerevételem azért van - nem ezzel a résszel, hanem úgy általában az egész sorozattal kapcsolatban.
Mégpedig az, hogy az összes epizódban a börtöncellákban állandóan sötétség és félhomály uralkodik - gondolom, a forgatókönyvíró és a rendező azt hiszi, hogy akkor sejtelmes, félelmetes, borzongató a börtön megjelenítése, ha mindig mindenhol - még az irodában is - sötét van.
Holott, a börtöncellákban napközben is ég a villany, pontosan azért, hogy az elítéltek semmiféle tiltott, illegális, vagy gyanús dolgot ne csinálhassanak.
És este, adott időben - kívülről - leoltják a lámpákat, ez a takarodó, vagy lámpaoltásnek nevezett aktus.

Nagy általánosságban ezt az egy hibát vettem észre a sorozatban, egyébként pedig a mai rész nagyon jó volt!
Érdemes ezekre a színésznőkre figyelni, mert egytől-egyig kitűnő alakítást nyújtottak.

A mai pontszámom egyértelműen 10/10.
10/10
Vilmos8 2023 máj. 02. - 07:31:22 10/10 Előzmény olahmiki1959
Egyetértek a március 27-i bejegyzéseddel. Emiatt jelzem, hogy a pontszámon a tegnap sugárzott 6. részre vonatkozik. Az epizód - valós vagy megírt - történetének fejlődését és az ebből fakadó feszültséget ebben a részben a nagyon jó színészi alakitások végig biztosították.
janderka 2023 máj. 01. - 23:22:06
Tudom, kamaradarab. Meg nem is a képi világ a fontos (elvileg), hanem a vaskos / frappáns minisztori. De ha már egyszer mozgókép és nem hangjáték, akkor legyen már kicsit korhű az istenfáját már neki! Hol voltak még színes post-itok 1990-ben??? Hol volt 0,33-as breezeres palack 1990-ben???? És hol volt a fogvatartottakna pixelmintás rabruhájuk???? Sehol.
8/10
Lámai Dala 2023 ápr. 20. - 16:59:39 8/10
A 4. részbe futottam bele vmelyik este, és nagyon jónak találtam.
A bunyós részek is jól meg lettek csinálva.
Az első hármat még nem láttam.
ligetiz51 2023 ápr. 19. - 06:56:52
Az első 3 rész gyenge, hiteltelen, erőltetett színészi alakításokkal. Nem is értem, hogy adhatta a nevét (és pénzét) a MEGAFILM (Helmeczy-Kálomista duó) a sorozatra, de a 4. rész már elég jó volt. Kíváncsian várom a folytatást......majd a végén lesz "osztályzat".
10/10
olahmiki1959 2023 ápr. 18. - 17:16:37 10/10
Ez volt az első olyan epizód - az 1992-ben játszódó -, aminek abbahagytam a nézését. Egyszerűen untam. (A 9/10-es pontszám természetesen nem erre, hanem a többi részek valamelyikére vonatkozik...:)
10/10
olahmiki1959 2023 ápr. 05. - 21:26:32 10/10 Előzmény huckfinn
Köszönöm a cikket, nagyon érdekes és tanulságos volt.

Most már csak egy kérdésem van ezzel kapcsolatban: hogy lehet, hogy én eddig erről sehol nem olvastam? És tanulni sem tanultam erről, sem annak idején a gimnáziumban, sem az egyetemen?
A filmmel kapcsolatban azért fenn marad az eredeti kérdésem, helyesebben, észrevételem: ha a kokaint már a Horthy-korszakban is csak horribilis összegekért, nagyrészt illegálisan tudták beszerezni, akkor a nyilasok - akik azért általában nem voltak gazdag emberek - hogyan tudtak hozzájutni?
És a kereszténységet mindig nagyon kihangsúlyozó szervezeten belül ennek a "gonosz, liberális mételynek" a használatát nem büntették szigorúan?
7/10
offtopic
huckfinn 2023 ápr. 05. - 21:08:35 7/10 Előzmény olahmiki1959
Már a Horthy-rendszerben elárasztotta Budapestet a kokain https://hvg.hu/360/202043__kokainvilag_anno__lexi_trukkjei__aranyifjak__szippanto_hatas
10/10
olahmiki1959 2023 ápr. 05. - 03:51:40 10/10
Megnéztem a harmadik részt, ami 1944-ben játszódik.
És megint csak nagyon sok hibát fedeztem fel benne, akárcsak az első részben, ami az 50-es években, az ÁVH alatt történt.
Előre szólok, hogy van benne egy olyan mozzanat, ami egyfajta világrekordnak is beillik!...:)
Az, hogy az egy négyzetméterre eső trágárságok tekintetében - irónia - a film valószínűleg dobogós, az annyira már nem is meglepő manapság.
Gondolom, a film készítői ezzel is jelezni szerették volna, hogy milyen modern, a mai kor kihívásainak mennyire megfelelő alkotást tettek le az asztalra.
De inkább mondok néhány példát a figyelmetlenségre, a félvállról vett dramaturgiára, az adott történelmi kor tökéletes nem ismeretére.
- Na, húzzatok innen! - mondja az egyik nyilas a többieknek.
1944-ben ezt a kifejezést még nem ismerték, nem használták!

És volt még egy-két hasonló, modern "beszólás", ami elég hiteltelenné tette a párbeszédeket.

De jöjjön néhány komolyabb dolog.

A cellában, ahol három nő raboskodik, a beszélgetésekből kiderül, hogy egyikük azért került ide, mert meglopta egy magas beosztású politikus feleségét, aki harapófogóval zsidó emberek arany fogait tördelte ki, és gyűjtötte össze egy dobozban, a nő pedig pont ezt a dobozt lopta el.
Nos, én meglehetősen sok olyan háborús irodalmat, dokumentumregényt, és szépirodalmi alkotást olvastam, ami ezzel a korszakkal foglalkozik, és kizárólag a haláltáborokról szóló könyvekben olvastam olyat, hogy a nácik az elpusztított zsidó foglyok szájából kitördelték az aranyfogakat.
Ott ez bevett szokás volt, de a hétköznapi életben - mondjuk Budapesten - ez elképzelhetetlen lett volna.

A másik - szerintem nagyon szájbarágós - mozzanat az volt, amikor ez a nő nagyjából 2 percenként elmondta, hogy majd rá fognak jönni "odafönt", hogy igaztalanul vádolják, hiszen egy HUNGARISTA nem csinál ilyet, és különben is, őt hagyják békén, mert egy HUNGARISTÁVAL nem lehet ám szórakozni!
Valahogy életszerűtlen volt ez az egész szöveg - gondolom, azért adták a színésznőnek a szájába ezeket a szavakat, hogy minél jobban megutáltassák a nézőkkel a hungaristákat, ami rendben van, csak ezt nem ilyen egyértelműen erőltetett módon kellett volna csinálni.

De most jön a lényeg, amihez azoknak a fórumozó társaimnak a segítségét kérem, akik nálam jobban ismerik ezt a korszakot, hátha fel tudnak világosítani, hogy valamit nagyon benéztem-e, vagy valóban egy egészen elképesztő dologra figyeltem-e fel.

Egy adott pillanatban a nyilasok vezetője a tárcájából az íróasztalára szórt egy adag fehér színű kokaincsíkot, amit aztán az orrán keresztül felszívott, a maradékot pedig az ínyébe dörzsölte bele.
Ahogyan ezt nagyon sok mostani amerikai akciófilmben is láthatjuk.

De ez megtörténhetett, egy nyilassal, 1944-ben, Magyarországon???
Hogy fehér, poralakú kábítószert szív fel az orrába?

Amikor ezt láttam, nem akartam elhinni!
Félreértés ne legyen, morfinistákról mindenki hallott - főleg orvosoknál volt divat, injekció formájában adták be maguknak -, azután voltak sötét ópiumbarlangok, ahol jó pénzért, ópiummal töltött pipákat szívhattak azok, akiknek erre volt igénye, de kokaint fogyasztani Magyarországon, pláne, ilyen formában - én erről még soha nem hallottam.
Hangsúlyozom, 1944-ben játszódik a történet!

Nem tudom, hogy a fiatal rendező - Csillag Mano -, aki egyébként, mint vágó, tekintélyes filmes múlttal rendelkezik, ezt poénnak szánta-e, vagy esetleg túl sok amerikai thrillert és akciófilmet látott, és az ott tapasztaltakat bele szerette volna dolgozni egy magyar filmbe is.

Ha esetleg valaki közületek tud erre valami értelmes magyarázatot adni, azt nagyon megköszönném!
Most nem pontozok, kíváncsi vagyok, hogy másoknak mi a véleménye erről az epizódról.
Üdv!
Bodkamano 2023 ápr. 03. - 22:27:52
Na kivancsi vagyok erre..
En a nyilasos reszbe neztem bele. Eleve hulyeseg, hogy katonaruhaban(inkabb tabori csendornek neznek ki) vannak(a nyilasok tobbsege partszolgalatos ruhaban volt).
Masreszt decemberben elkezdodott Budapest lassu korulzarasa(mint mostanaban Bahmute), mar nem adogattak rabruhakat, hanem mindenki civilben volt.
A legkegyetlenebb nyilasok azok voltak, akik Szalasi Budapestrol valo elmenekules utan is maradtak vagy frissen csatlakoztak. Ok csak gyujtot hasznaltak, meg a Dunapartot.
Egyebkent kivancsi vagyok miknlesznek meg. Gondolom egy 1850-es evek, 1950-es evek, 1990-es maffiasok, lehetne Tanacskoztarsasag meg feherterror, de nem huznak le annyi bört errol a dologrol.
8/10
Nores 2023 márc. 29. - 07:50:29 8/10 Előzmény olahmiki1959
Osztom a véleményt, volt egy-két nagyon hatásos jelenet.
10/10
olahmiki1959 2023 márc. 27. - 22:46:27 10/10 Előzmény olahmiki1959
Az nem túl szerencsés, hogy az azonos nicknévhez azonos pontszám tartozik, tehát ha ehhez a részhez 9 pontot adtam, akkor visszamenőleg, az előző epizódhoz adott 2 pontom is - amit azért adtam, mert az nagyon gyenge volt - átíródik 9-re.
De hát ez van... A számítógép már most is nagyon okos, de egyelőre még nem tud különbséget tenni a különböző pontozások között.
Majd egyszer, valamikor, biztosan az is összejön...:)
10/10
olahmiki1959 2023 márc. 27. - 22:39:15 10/10
Ezt reméltem, szerencsére be is jött.
A történet talán mindenki számára ismerős lehet, egy anya - azért, hogy véget vessen beteg gyermeke elviselhetetlen szenvedésének - megöli a kislányát, ezért börtönbe küldik, ahol nem ismerik a történetét, ezért minden lehető módon gyötrik, kínozzák, megverik, meg akarják ölni.
A végén persze minden kiderül, és jóra fordul.
Nos, ezt a történetet nagyon jól sikerült megvalósítani, végre életszerű helyzetek, valós párbeszédek, megrázó színészi játék jellemezte ezt az epizódot.
időnként még a torkom is elszorult.
Nagyon tetszett!
9/10.
10/10
olahmiki1959 2023 márc. 26. - 19:10:12 10/10
A 2. rész lehet, hogy jobb lesz, mint az első - legalábbis remélem.
2/10
Kecskepásztor 2023 márc. 22. - 10:39:04 2/10 Előzmény Názáreti Brian
Ne bánd, mert nagyon jókat írtál!
2/10
Názáreti Brian 2023 márc. 21. - 11:58:49 2/10 Előzmény Názáreti Brian
Sajnos némiképp elspoilereztem, de már nem tudom módosítani vagy törölni.
2/10
Názáreti Brian 2023 márc. 21. - 09:34:09 2/10
1991-ben készült Első kör (First Circle) címmel Szolzsenyicin regénye alapján egy film, melyet Sheldon Larry rendezett. Ez bemutatja, hogyan dolgoztak rabságban tudósok a szovjet rendszernek. Ha egy magyar tudósra lett volna szükségük, nyilván nem a szigorúan titkos dokumentumokat utaztatják, hogy suttyó börtönőrök adják a tudósnak, hanem a személyt vitték volna a megfelelő helyre, ahol csapatmunka folyt. A film végére jön a megfejtés: szegény megbolondult és az egész csak a képzeletében játszódott le. Csak hát akkor milyen információk alapján képzelődött és találta ki azt, ami valójában történt? Wiki szerint Koroljov nevét 1966-ban történt haláláig még a világ sem ismerhette.
10/10
olahmiki1959 2023 márc. 21. - 01:13:59 10/10
Borzasztó, hogy a rendszerváltás után készült filmek - azok, amik az 50-es évekről szólnak - egytől-egyig mennyire rosszul vannak megcsinálva, mesterkéltek a párbeszédek, teátrálisak a szituációk, a szerepeket majdnem mindig túljátsszák a színészek, ahogyan itt is.
A mostani rendezőknek, forgatókönyvíróknak, dramaturgoknak meg kellene nézniük egy csomó régi filmet - például "A tanút", de Mészáros Márta "Napló"-filmjei is jók erre -, hogy lássák és hallják, hogy hogyan beszéltek, viselkedtek akkor az emberek, a börtönőrök, a hivatalos emberek, vagy hogyan beszéltek egymás között a cellában a rabok, stb.
Mert ez borzasztó volt!

Jajj, ez most, írás közben jutott eszembe, szerintem világrekord!!!
Jurij Gagarin - az első űrhajós, aki körülrepülte a Földet - ír egy köszönő levelet a főhősnek, mert az ő közreműködése, munkája nélkül nem jöhetett volna létre a repülés.
Ez eddig oké.
És Gagarin levelét, amit - gondolom - lefordítottak magyarra, jellegzetes OROSZ AKCENTUSSAL OLVASSA FÖL VALAKI, a főhős képzeletében!
Egy levelet!
Itt letettem a kistáskát, és nem tudtam eldönteni, hogy tökön szúrjam-e magamat, vagy inkább sírva fetrengjek a röhögéstől - persze, kínomban!
Ez kész!
Ilyen nincs!

Remélem, a többi rész - ami más korokban fog játszódni, más szereplőkkel, más emberi sorsokkal - ennél jobb lesz.
Helyesebben, ennél csak jobb lehet!
2/10
Názáreti Brian 2023 márc. 20. - 23:44:14 2/10
Erős kezdés. Következetlenségben és bárgyúságban versenyre kel a brazil és török szappanoperákkal, de annyival jobb azoknál, hogy legalább nem lesz 100 részes.
2/10
Kecskepásztor 2023 márc. 20. - 23:05:35 2/10 Előzmény macska78
Teljesen irreális sztori. Egyetlen erényét az utolsó mondatodban írtad le. Bár az előzetesek alapján az éppen futó gagyi sorozatok több színésze is felbukkan majd.
Összes hozzászólás