Challenger

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai filmdráma, 134 perc, 1990

Értékelés:

10 szavazatból
Szerinted?

A Challenger amerikai űrrepülőgép katasztrófája 1986-ban az egész világot megrázta. A film felidézi a tragikus műszaki hiba következtében elhunyt űrhajósok életét, személyes és szakmai gondjait, örömeit.

Stáblista:

Szereplők

Christa McAuliffe
Cheryl McNair
Joseph Kilminster
Robert Mayfield
Francis R. Scobee parancsnok

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
ceia 2012 júl. 18. - 00:53:48 8/10
Tetszett a film, bár a végén meglepõdtem, hogy a katsztrófáig nem mentek el. De aztán beugrott, hogy a film nem arról szól, hanem azokról az emberekrõl.
A Columbia utolsó útjáról, legénységérõl is jó lenne egy film.
6/10
Kulcskészítõ 2012 júl. 05. - 16:27:48 6/10
Nagyon régen, a kilencvenes évek elsõ felében már láttam. Igazat kell adnom az elõttem szólóknak; igaz ugyan, hogy érdekes volt látni a felkészülést és az egész háttérmunkát, de sajnos a film túl sokszor veszi elõ azokat a hatásvadász elemeket, amik leginkább egy másodrangú Hallmarkos családi mozihoz teszik hasonlatossá - épp csak a helyi lelkész meg a gyógyuló drogos nem köszönt be a színre, ahogy az már a kertvárosi filmeknél szokás.
Abban azonban én is egyetértek, hogy felesleges lett volna bemutatni az ûrhajó elpusztulását. Ez a befejezés elegáns, méltó lezárása volt a filmnek, és feljavította az elõtte látható, kissé gyenge összképet.
olahmiki1959 2012 júl. 03. - 15:46:33
Neked ez a véleményed, tiszteletben tartom, ugyanakkor, ha figyelmesen olvastad volna el az írásomat, akkor rájöhettél volna, hogy tételesen felsorolom a kifogásaimat a filmmel kapcsolatban, és ezek egy cseppet sem változtak. Ha neked tetszenek az életszerûtlen párbeszédek, a hamis gesztusok, a megjátszott, - "mindig minden a legnagyobb rendben van" - féle, tipikusan amerikai filmes megoldások, az a te döntésed. senkinek sincs joga beleszólni. Én sem teszem.
Én a komoly, valódi problémákat feszegetõ, mély, elgondolkodtató filmeket szeretem, ez pedig nagyon nem tartozik közéjük.
Az ilyen filmek esetében mindig az elszalasztott lehetõséget sajnálom...
olahmiki1959 2012 júl. 03. - 12:55:39
Lehetett volna egy nagyon jó filmet csinálni ebbõl a tragédiából, sallangmentesen, feszesen, az ûrhajósok életét csak olyan mélységig bemutatva, amely még nem lépi át a szükséges mértéket.
Ehelyett, - és itt bizony igazat kell adjak Fáklyás menetnek, - egy hosszúra nyújtott, negédes, amerikai filmes klisékkel telepakolt filmet kaptunk, egy elképesztõ és felháborító befejezéssel, amire késõbb visszatérek.
Ha csak a fõszereplõ tanárnõt játszó Karen Allennek a film elsõ percétõl az utolsóig, megszakítás nélkül tartó, fülig érõ, magára erõltetett mosolyát veszem, már teljes gáz van.
A film elején, amikor az ûrhajósok egy szobában beszélgetnek, ismerkednek egymással, egyetlen természetes, életszerû, hétköznapi mondat el nem hangzik, ehelyett mintha színes reklámfilmeket, vagy rózsaszín szappanoperákat látnánk, mesterkélt párbeszédekkel, magukra erõltetett mosollyal állapítják meg, hogy ez a csapat, - miután amerikaiak vagyunk, gyerekek! - körülbelül a földkerekség legszuperebb társasága, akiket senki és semmi nem állíthat meg.
Ami igazán fontos lett volna, az a különbözõ politikai körök és tudóstársaságak egymással vívott presztízsharcának bemutatása, ami egy pontig meg is történt, aztán a fellövéssel véget ért.
És most érkeztem el ahhoz a ponthoz, amikor kénytelen vagyok azt mondani, hogy ez a film egy elképesztõen rossz, elhibázott koncepcióval leforgatott film, ugyanis úgy ér véget, hogy magát a tragédiát, a Challenger felrobbanását egyetlen képkockával sem mutatják.
Ilyen pedig nincs!
Nem a robbanás képei az érdekesek, azt számtalanszor láthattuk már tv híradókban, vagy a neten, de azért, hogy egy átlagos, esetleg az esetet csak hallomásból ismerõ nézõ is tudja, hogy mirõl van szó, a végzetes képsorokat mégis csak be kell mutatni.
Sõt, továbbmegyek, ha igazi, mély, drámai filmet akart volna csinálni a rendezõ, akkor a családtagok reakcióját is bele kellett volna vennie a filmbe, akik végignézték a napsütötte tengerparton a szeretteik iszonyatos halálát, és a tudósok döbbenetét, kapkodását, a felelõsség egymásra való hárítását, az eset utóéletét, stb.
Mindez kimaradt a filmbõl, ehelyett Karen Allen negédes szavai zárták a történetet, mialatt elkezdett menni a stáblista, hogy õ úgy érezte, szinte megérinti Isten arcát.
Megérintette...
Kerepesi Farkas 2012 júl. 02. - 12:31:10
"Elvégre õk akartak repülni, tudták mire vállalkoznak. Úgy kell nekik, zuhanjanak le!" (Eztet meg nem a lónyál régen mondotta.)
3/10
fáklyás menet 2012 júl. 01. - 22:56:44 3/10
Biztos meg lehetett volna jól is filmesíten a Challanger legénységének és kiszolgáló személyzetének a történetét, kár hogy meg se próbálták. Helyette direkt tipikusan elromantikázták, lassú érzelmes jelenetezték a filmet, teletûzdelve lényegtelen, hosszúra nyújtott unalmas párbeszédekkel. Tipikusan az az amerikai film lett belõle, ahol elkezdenek a háttérben romantikusan zenélni, ha el kellene érzékenyülni valami lényegtelen dolgon a nézõknek. Azért lényegtelenen, mert nem mondjuk a személyzet halálán vagy hasonlón - odáig nem is bírtam nézni - hanem például, hogy a néger ûrhajós apuka megkérdezi a kisfiát, hogy látja -e a csillagokat, s mennyit, az válaszolja, hogy igen, sokat, erre a háttérbõl rá teszi kezét férje vállára az anyuka, és jön a tipizált hangulatzene. Ez csak egy példa volt a szokásos amerikai tévéfilmekben elõforduló klisékbõl, a filmet ilyenekkel tûzdeltékk tele - gondolom, a többi rézét is amit már nem néztem.
8/10
ceia 2012 júl. 01. - 16:44:46 8/10
Klassz, ma ezt terveztem be esti filmnek!
8/10
offtopic
ceia 2012 jún. 30. - 19:52:42 8/10
Kell egy olcsó tv-tuner kártya a gépbe, és ilyenkor lehet vele rögzíteni a jó filmet. Vagy venni valami felvevõt. Vagy, akár 500 ft-ért lehet találni használtan a magyar netes piactéren. (aretav <--)
9/10
kirby 2010 márc. 06. - 21:47:26 9/10
Ha valaki tudja, hogy honnal lehetne megszerezni azt nagyon megköszönném!