Cigányút

Bakancslistához adom
magyar dokumentumfilm, 55 perc, 1998

Értékelés:

2 szavazatból
Szerinted?

A sepsiszentgyörgyi Örkőn szolgál Márkus András katolikus pap. Hívei - a cigánytelep magyar anyanyelvű lakói - jórészt analfabéták. Néhány éve az egyház szervezte meg a cigánygyerekek tanítását és gondoskodik arról, hogy ez a kezdeményezés ne legyen rövid életű.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
pneklara 2014 okt. 23. - 18:32:29
Egy szép példa arra, mennyire nem ördögtõl való ötlet, hogy a cigány gyerekeket az "alsó" tagozatban szegregálják,megpróbálják azt a sokévi elmaradást behozni, s 5. osztálytól integrálódhatnak az "igazi" általános iskolába. A tanítók szerint épp az okoz a gyerekeknek problémát, ha 6 évesen kell megküzdeniük a hiányosságaikkal, lenézik õket, szégyellik magukat, és ez pecsételi meg a sorsukat.
Itt is látható, hogy a pedagógusnak nem a gyerekekkel kell megküzdeni, hanem a szüleikkel.
A tanító kérdezi a gyereket: miért nem írattad alá az ellenõrzõt?
-Hát mert nálunk csak én tudok írni, olvasni-mondja a gyerek.
Jó volna, ha 20 év után készítenének Sepsiszentgyörgyön egy követõ dokumentumfilmet. Mi lett a sora az ott tanuló gyerekeknek, létezik-e még a cigányiskola, eljutott-e valaki közülük gimnáziumba?
Az is dicséretes, amit a katolikus pap elért a gyerekekkel. Persze egy "beállított" film nem mutatja meg azt, amitõl az egyik pedagógus felvétel közben sírta el magát, mikor a nehézségeikrõl beszélt.
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu