Cinema Inferno

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar dokumentumfilm, 52 perc, 2014

Értékelés:

15 szavazatból
Szerinted?

1949-re Magyarország újra sötétbe borult. Az ország teljhatalmú ura Rákosi Mátyás a szovjetek parancsára a kor legnagyobb és leglátványosabb kirakatperét készítette elő. A hatalmas színjátékhoz azonban nemcsak forgatókönyvírók és színészek kellettek, szükség volt operatőrökre és rendezőkre is.

Egyéb epizódok:

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
8/10
Tiberio 2021 nov. 06. - 00:09:47 8/10
Ez a történet tényleg infernális, mintha Arthur Koestler regénye (Sötétség délben) elevenedett volna meg, szó szerint. És igen, fentről jött felkéréssel Bacsó megpróbálta a szerecsenmosdatást, tisztára suvickolni ezeknek a rohadt patkányoknak a történelmi bűneit. Majdnem sikerült; vagy nem csak majdnem?
9/10
4427 2015 jan. 09. - 22:43:42 9/10
Egyetértek.

Erõsen megragadt bennem Máriássy Judit "esete", ill. a férjével (Máriássy Félix) kapcsolatos visszaemlékezése, akit, ugye, az a "megtiszteltetés" ért, hogy a Rajk-per másodrendû vádlottjának (Pálffy György) katonai perén lehetett a filmfelvétel vezetõje.
MJ így emlékezik:
Révai Dezsõ révén értesítették, hogy egy rendkívüli, bizalmas, senkivel nem közölhetõ munkát kell elvégeznie, tekintse a dolgot kitüntetésnek. A kitüntetõ megbízásról nekem sem szólt. Hónapok múlva, amikor aggasztóan volt különös és fal felé forduló és álmában belém kapaszkodó és egyre több Portorico rumot ivó, akkor mondta el, mi történt.
A megjelölt napon egy lefüggönyzött autó várta a Verpeléti út sarkán. A katonapolitikai osztály a katonai bíróságra vitte õt (Máriássyt) és az operatõrt. Itt egy forgatókönyvet tettek elébük, mely Pálffy György és társainak másnapi tárgyalásáról készült. Már sápadtan jött vissza, de még azt hitte, a forgatókönyv holmi hipotézis. Kiderült: nem az volt. Szó szerint egyezett minden. A hallgatóság: a késõbbi katonai perek vádlottjai. Õrök közt érkeztek, de egyenruhában, borotváltan, „szabadon” ültek a padokban. A bíró kérdezett, Pálffy fölényesen, néha mosolyogva mondta az elõre leírt válaszokat. Egy ízben a bíró „ugrott” egyet. Pálffy György ekkor felhívta a figyelmét, hogy ez még csak a következõ kérdés, elõbb önnek azt kell kérdeznie tõlem, hogy… És a bíró javított. A filmrendezõ (Máriássy) akkor elszédült, ezt a katonapolitikai osztályon dolgozó tiszt is észrevette, aki mellette állt. Rosszalló megjegyzést tett, mondván, akkor mi lesz holnap, a kivégzésen? A filmrendezõ azt dadogta, hogy õ többé nem jön. Napokig ki se mozdult otthonról, várta, hogy letartóztatják. Nem jöttek érte. A kivégzést megúszta. Ez néhány hónappal az elsõ szívinfarktus elõtt érte, 1950-ben, harmincegy éves korában. (Máriássy Judit: Mitõl hal meg a filmrendezõ? Filmvilág, 1989. június)
adamnagysweetmovie 2015 jan. 09. - 21:15:28 Előzmény 4427
Meglepõen alapos munka, az etikailag elég problémás Biszku-film és társai után nem is számítottam ilyen informatív munkára. Mondjuk az újrajátszott Rajk-per az ablakzsiráf színvonalán kereste a nézõk igényeit, de az elkészült propagandafilmekrõl viszonylag sok részletet tudhattunk meg.
Akik ilyen alaposak egyfajta agymosás, önkény feldolgozásában, azoknak kiemelt a felelõssége a történelem és a jelen más, hasonlóan problémás zugaiba való betekintésbe. Különben ha nem is propagandafilmessé válik, de kurzusfilmessé könnyen...
A zárómondat egyfajta intõ jel a ma "egyablakos" filmeseinek is.
9/10
4427 2015 jan. 07. - 16:09:41 9/10
Alapos, érdekes, tanulságos munka a Rákosi diktatúra legsötétebb idõszakából, a Rajk perrõl. Döbbenetes dokumentumokkal, eddig nem ismert információkkal.
Diablo72 2015 jan. 07. - 13:51:15
A vezér leülhet megtekinteni hogyan is mûködik a rendszere. Mostanság mindössze csak kivégzés nem volt még, mert az adóhatóság korábbi emberének megurcolása már egy koncepciós perrel ér fel.
az ember aki ott se volt 2015 jan. 06. - 21:23:17
45-ben a két szupergyõztes hatalom az angolok új európai pénzkibocsájtásán összekülönböznek, és európa kettészakad. 47-ben megalakul az IMF és a Világbank hogy az USA égisze alatt dollár milliárdokat hitelezzenek nyugateurópának a gazdaság ujjáépítéséhez, az USA-ból a legkorszerûbb gépek és eszközök vásárlása és az ipar ujjáélesztése. Ezzel egyidõben Magyarország és a SZU agrár-feudális állapotából a diktatúra eszközével varázsütésre ipari országgá akar válni, aluminium és vaskohókkal, olajkitermeléssel és nukleáris eszközökkel.Szerintem ebben a kegyetlen és céltudatos õrült nehéz átalakulásban volt Sztálinnak hû alattvalója Rákosi, minden megengedhetõ és nem megengedhetõ eszközzel.