Colette

Bakancslistához adom
16 éven aluliak számára nem ajánlott angol-amerikai életrajzi dráma, történelmi film, 111 perc, 2018

Értékelés:

58 szavazatból
Szerinted?

A 20. század hajnalán Colette, a fiatal vidéki lány hozzámegy egy sikeres párizsi íróhoz. Colette megbabonázva tapasztalja meg az eleven párizsi életet, valamint a főváros szellemi és kulturális pezsgését. Férje rövidesen meggyőzi, hogy legyen a szellemírója, azaz a férfi nevében jelentesse meg életrajzi ihletésű történeteit. A vidéki lányról szóló, humoros könyv országos szenzációt arat, bestseller lesz és a kulturális élet egyik legfőbb beszédtémájává válik. A sikerek hamarosan a női egyenjogúsági mozgalom egyik úttörőjévé emelik Colette-et, aki szeretne kilépni férje árnyékából, s nemcsak a társadalmi konvenciókkal száll szembe, de forradalmasítja az irodalmat, a divatot és a nemi szerepeket is.

A Colette megtörtént eseményeken alapul. Sidonie-Gabrielle Colette francia író, újságíró, színésznő, pantomimművész, akit 1948-ban irodalmi Nobel-díjra jelöltek a Gigi című művéért. A Gigi nagyszerű színházi sikert aratott, s több filmfeldolgozás is készült belőle, többek között az 1958-as hollywoodi musical, amely 9 Oscar-díjat nyert, s megkapta a legjobb film aranyszobrocskáját is. A Colette világpremierje a világ egyik legrangosabb filmfesztiválján, a Sundance-en volt, s bejárta a világ filmfesztiváljait. Az alkotást számos díjra jelölték, többek között 4 Brit Független Filmdíj-jelölést kapott. A Colette rendezője, Wash Westmoreland készítette korábban az Oscar-díjas Megmaradt Alice-nak című drámát. A film részben Magyarországon készült. A címszerepet a kétszeres Oscar-jelölt Keira Knightley (Kódjátszma, Büszkeség és balítélet, Vágy és vezeklés, A Karib-tenger kalózai: Salazar bosszúja, Ne engedj el, Szerelemre hangszerelve) játssza, valamint a filmben szerepel mellette többek között a kétszeres Golden Globe-jelölt Dominic West (Drót, Chicago, Tomb Raider, A viszony, A négyzet), Fiona Shaw (A fehér király, Az élet fája, Harry Potter-filmek, Fekete Dália), és több magyar színész is (Haumann Máté, Árpa Attila, Egres Katinka).
Bemutató dátuma: 2019. március 21. Forgalmazó: Vertigo Média Kft.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
9/10
Sophie_Western 2020 dec. 30. - 16:02:08 9/10
Gyanítom, a francia kultúrkörön túl nem annyira ismert figura Colette, jó, hogy ez a film elkészült róla.
wolfat 2020 máj. 06. - 16:54:14
Colette élettörténetén keresztül hitelesen és jól jeleníti meg a századforduló világát, azon belül is Párizst, amelynek tudvalevőleg ez volt az egyik legfényesebb korszaka. Olyannyira, hogy az irodalomtörténet iránt valamilyen okból érdeklődőknek különösen ajánlható!
A múltnap hazafelé jövet önkénytelenül megakadt a szemem egy nagyon szép fiatal lányon, arányos alkattal, szép hosszú világosbarna hajjal, arányos arcvonásokkal olyan volt, mint egy életre kelt műalkotás. Önkénytelenül csodálni kezdtem, amikor... minősíthetetlen stílusban káromkodva szólt a mellette álló másik fiatal nőhöz... Hogy hogy jön ez ide?
A film igen jól érzékelteti, hogy is zajlott az élet a feminizmus hőskorában (Colette egy jellemtelen férj mellől szabadul meg sikeresen egyebek mellett egy leszbikus kapcsolat révén -, számomra ez még elmegy, úgy értem emberileg elfogadható), ellenben ahova ma a feminizmus eljutott, amelynek a felidézett saját hétköznapi tapasztalatom csupán egy apró mozaikdarabkája, mert hasonlókban szinte mindannyiunknak része van - legfeljebb abban van különbség, ki hogy viszonyul a megvalósult emancipáció eseteihez -, szóval ez az, ami miatt alighanem sokan vagyunk, akik honoráljuk, ha egy műalkotás, ezesetben film érdekfeszítően mutatja be a kezdeteket, ha ebbe mégis kesernyés ízek keverednek, valószínűleg azért van, mert sokunknak vannak kedvezőtlen tapasztalatai arról, hogy ez az egész mára hova jutott.
7/10
sexykex 2020 ápr. 09. - 16:47:54 7/10
Korábban viszonylag kevés életrajzi filmet néztem meg, mert úgy gondoltam azok többnyire unalmasak. Azóta rájöttem, hogyha egy színes egyéniségről jó csapat készít filmet, akkor azt érdemes megnézni.
5/10
pihes 2019 aug. 01. - 14:56:03 5/10
Nem a korszak, hanem amiről szól az, nem igazán mozdított meg bennem semmit!

5/10
Edmond Dantes 2019 ápr. 25. - 14:56:53
Mi tagadás, elég gyöngécske lett. Jó alapanyag, szép képek, hiteles korrajz, pár klasszikus szám (Carmen, Faust, Coppélia) mellett napjaink egyik legfelkapottabb klasszikus komponistája, Thomas Ades jegyzi a zenét. A baj a filmmel -hosszú és álmosító- főleg a rendező-forgatókönyvíró lelkén száradhat, kár. Colette és élete ennél sokkal érdekesebb volt, ő volt egyébként az első francia nő, aki állami temetést kapott...a Kodály-körönd viszont ebben a filmben is szép.
jn 2019 ápr. 02. - 01:59:26
Hangulatos film egy érdekes személyről, tetszett :)
csicso82 2019 ápr. 01. - 12:22:29
Nem áll jól az öregedés Keira-nak, ha így folytatja 40 felett nem tudom mi lesz vele.
torzsg 2019 márc. 29. - 11:25:07
Nem értem, egy héttel a bemutató után már sehol nem látható. Ez baromság!
8/10
Gollam24 2019 márc. 28. - 17:53:24 8/10
Egész jó kis kosztümös film a századforduló idejéből.
Tökéletes azért nem lett és igazán újat sem mond, de egyszer mindenképp érdemes megtekinteni, s aztán elgondolkodni azon, hogy szabad-e, erkölcsös dolog-e más munkájáért a babérokat learatni?
8/1O.
8/10
blood.1 2019 márc. 27. - 02:59:52 8/10
Nekem tetszett. A kritikák miatt féltem, de abszolút megérte. A szemfülesek kiszúrhatnak magyar színészeket (Haumann Máté, Árpa Attila) is.
5/10
Szilvia Szamosfalvi 2019 márc. 25. - 22:12:29 5/10
Egyszer nézhető.
10/10
ibiévi 2019 márc. 23. - 12:24:55 10/10
Nagyon jó film! Még szerencse, hogy mielőtt megnéztem nem olvastam a Cinematrix kritikának nevezett förmedményét.
Lizus-ka 2019 márc. 23. - 07:47:24
Érdekes történet, remek feldolgozás, jó zenével és csodás képekkel. A film elején szerepel a 16-os karika, a fanyalgók ezt elfelejtették. Szerintem a pikánsabb jeleneteket is a jó ízlés határain belül voltak. A mai lányok ezeknek a hölgyeknek köszönhetik többek közt, hogy szabadon öltözködhetnek, véleményt mondhatnak, stb. Aki a főszereplő külsejét kritizálja, nem látta az eredeti hölgyről készült képeket és igazából nem is értette a filmet.
Tevepata 2019 febr. 27. - 08:48:43
Nagyon harmatos és unalmas történet. A túltolt leszbikus szexjelenetek miatt pedig helyenként gyomorforgató is. 4/10 de ez is csak K.K. miatt, aki bár elég rozoga, de legalább szép arcú és igen jó színésznő. Ráadásul úgy tűnik, végre mosolyogni is megtanult és leszokott a vicsorgásról.