Columbo: Gyilkosság mint önarckép

Bakancslistához adom
Columbo: Murder, a Self Portrait
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai krimi, 86 perc, 1989

Értékelés:

63 szavazatból
Szerinted?

Holtan találják a híres festő, Max Barsini volt feleségét a tengerparton. A halál beálltakor a férfi állítólag éppen festett. Columbo-t meglepi, hogy a festő és második felesége közvetlenül az áldozat mellett laktak, ráadásul velük él a férfi modellje, aki egyben szeretője is. Így tehát a híres ballonkabátos nyomozó a furcsa körülmények elemzésébe veti magát.

Évadok:

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
DUNAWÖLD 2023 okt. 27. - 06:21:59 10/10
A mai rész Leslie Nielsennel pazar
4/10
danek87 2022 jún. 04. - 17:07:14 4/10
Az álomfejtősdi eléggé kilóg a Columbo-s tematikából.Erőltetettnek éreztem ,hogy diktafonra rögzített álombeszámolók momentumaiból a hadnagy megfejt egy korábbi de az esethez köthető gyilkosságot. Azonkívül a gyilkos karaktere is inkább volt mázlista mint fortélyos, értem ez alatt a gyilkosság idejére biztosított alibijét, amit csak a szerencséjének köszönhetett hogy jól sült el.A két csaj rivalizálásával tarkított mellékszál se sokat adott a sztorihoz, időkitöltésnek éreztem.A lebuktatás meg snassz egy Columbo filmhez képest, a hadnagy erősebb ellenfeleket is kifogott már.Ez így nekem 4/10
Diomedes 2018 márc. 16. - 01:34:26
Emlékezetes, a többitől elütő Columbo-film, a sajátos hangulata miatt. Tetszett a zenéje (hogy a gyilkosnak saját zenéje van, amikor mutatják, ami ritka egy Columbo-filmben), az álomjelenetek miatt pedig emlékezik erre a darabra az ember, főleg a horrorisztikus hatásuk miatt. Önmagukban nekem ezek a jelenetek tetszettek, viszont szerintem nem illik a sorozathoz, szerintem jobb lett volna, ha egy független nyomozós filmként csinálják meg őket.

Bár - és itt most kitérek arra, hogy elég sok átgondolatlanság és következetlenség van a filmben - eléggé hihetetlen és erőltetett, hogy egy nyomozó álomfejtésbe kezd, az áldozat álmaiból akarja kideríteni, hogy ki a gyilkos. Végig úgy éreztem, hogy ez méltatlan Columbóhoz, aki mindig a tényekből és apró következetlenségekből rakja össze a képet. Itt viszont hajmeresztő teóriákat gyárt kesze-kusza álomfoszlányokból, és mindenféle képzettársításokat használva jól kitalálja, hogy mi történt a valóságban... Nagyon nem tetszett ez, és a film átgondolatlanságát jelzi, hogy eközben arra az egyszerű dologra nem tudott rájönni, és a pszichológusnak kellett felvilágosítania arról, hogy miért harapta meg a kutyája a film elején... Ez az egész számomra nem áll össze.

A másik, ami nagyon zavart, hogy Barsini nyilvánvalóan egy súlyosan pszichopata sorozatgyilkos, aki három nővel él együtt, mindháromnak az életét tönkreteszi, az első feleségét azért öli meg, mert tanúja volt egy évekkel korábbi brutális gyilkosságának... Ez az egész szituáció úgy beteges, ahogy van. Végig az zavart, hogy Columbo hogy mert egyáltalán egy ilyen emberrel fegyvertelenül, erősítés nélkül kettesben lenni? Sőt, még a meggyilkolt nő rémálmait többször le is játszotta, ami azért súlyos, mert ez magának a gyilkosságnak az indítéka, Barsini ennek a kiderülésétől rettegett, azaz elgurulhatott volna bármikor a gyógyszere, miközben Columbóval hallgatta... Még a leleplezésnél sem hozott magával Columbo egy rendőrt sem. Más részeknél ilyenkor vannak vele rendőrök, és több epizódban, amikor sejti, hogy agresszív embert leplez le, mindig szól, hogy "őrmester!". Itt viszont kettesben van ezzel az emberrel, aki az egyik legbetegebb szerintem az egész sorozat gyilkosai között. Számomra ez is egy olyan átgondolatlanság, ami zavaró volt a filmben.

De a hangulat, a zene, a nyomasztó, elrettentő érzés, az álomjelenetek horrorisztikussága és a szereplők játéka miatt összességében inkább tetszett, mint nem. De a klasszikus, 70-es évekbeli részekkel ez nem említhető egy lapon.


K. Judit 2015 okt. 14. - 19:20:31
ja és igen, összefognak, mert egyedül értelmetlen lázadozni.
Egyedül csak faképnél hagyni (menekülni) lehet, harcolni nem.
K. Judit 2015 okt. 14. - 19:14:17
Valójában lehet így is, úgy is ejteni, mert ugyan Belgiumban született, Európa különbözõ országaiban nevelkedett (beszél 6-7 nyelvet), de Los Angelesben él.
Nemzetközi a karrierje is. Egy igazi világfi, na ... :)
gladiolus 2015 okt. 14. - 18:38:30
:-) Oxi, köszi. A gall nyelvezetben nem vagyok annyira otthon, ezért petrikeztem le szegényt az anglicizmusommal, s mivel színészünk belga, így nem tudtam, hogyan ejtik.Szerencsére nem Glázser Bozsó. :-)

A három nõ együttélése érdekes pszichológiai témát vet fel, mivel hogy az ember azt hinné, hogy a nõkben nincs meg az a fajta betyárbecsület, mint a férfiakban, és a nõk gyakran képesek egymást megfojtani, ha riválisként vannak valahol jelen. Viszont, ha álmaik tárgya nem rendelkezik megfelelõen sportszerû attitûddel, sõt, ha külön külön megsérti õket, akkor egy idõ után bizony összefognak a nõk is. Erre remek példa a film.Tehát mégiscsak létezik nõi betyárbecsület, de csak akkor, ha mindkét nõ kiesik a pixisbõl. Viszont amíg bármelyikük is kiváltságos helyzetben van a másik rovására, addig háború folyik. Érdekes nem?
K. Judit 2015 okt. 14. - 12:29:03
ja, és Patrick (a-val, kicsit á-san, de nem nagyon)

Igen, különleges volt, kicsit talán a helyszín miatt is.
Meg a három nõ "együtt élése" sem mindennapos :)
K. Judit 2015 okt. 14. - 12:25:32
Bosó :)
gladiolus 2015 okt. 14. - 12:24:37
Van egy ártalmatlan kis kérdésem, ha már feljött a szó eme nagybecsû színészrõl. Vajon a nevét hogy ejtik, Petrik Busó? :-) Ez csak úgy eszembe jutott.

Barsini vörös....ez egy annyira érdekes rész, nekem nagyon más, mint a többi, nem illik a megszokott Columbo láncolatba, talán éppen ezért érdekes...inkább kicsit olyan Agatha Christie-s stílusú. Túl misztikus egy Columbo epizódnak. De nagyon emlékezetes.
K. Judit 2015 okt. 14. - 11:45:27
A profilja miatt választottam ezt a képet, remélem, nem egy kígyót tart a kezében.
Kétségtelenül az a típus, akinek jobban áll a korosodás, fiatalon talán nem is volt ennyire vonzó.
Megnéztem, mert francia hangzású a neve, Belgiumban született, anyai ágon orosz származású.
(Brigitte Bardot húga a felesége, õ is színésznõ, nem is tudtam, hogy létezik. Csak mint érdekesség :))
Viszont rengeteg filmben szerepelt, kár, hogy mi csak keveset láthattuk. Ötven éve a pályán van.
Caffe 2015 okt. 14. - 11:03:51
Patrick Bauchau
Még most is jól néz ki, van egy megejtõen csibészes, kedves mosolya.
K. Judit 2015 okt. 14. - 10:58:58
"A szociopata festõ egyébként tényleg vonzó jelenség volt, de csak pillanatokig tudtuk elhinni, hogy ez az együttélés a nõk számára is elfogadható."

Csak egy pillanatra kukkantottam bele, de ezzel nagyon egyetértek :)
Szeretem azt a színészt, aki a festõt játszotta, de sajnos ritkán látni.
Caffe 2015 okt. 14. - 10:32:20
Hétfõn elkezdett idegesiteni Columbo, A nagy elterelõ hadmüvelet c. ment, elhiszem, hogy Columbo már az elsõ perctõl fogva kiszurja a gyilkost és nem száll le róla, de azért fürdõszobába nyomulni, lenyulni a fogkefét kicsit szemtelen dolog és szerintem nem is engedeélyezett. A tegnapi részben pedig lazán turkált a festõ táskájában oldószer után, mert ugye elõtte összemaszatolta a kabátját a festményhez nyulkáláskor.
Az összetört üveg és eper álommotivumból pedig arra következtetni, hogy egy monoklis embert temettek el, hááát, még a pszichológusnak sem jutott eszébe.

A szociopata festõ egyébként tényleg vonzó jelenség volt, de csak pillanatokig tudtuk elhinni, hogy ez az együttélés a nõk számára is elfogadható.
5/10
stupek2 2015 máj. 21. - 18:42:57 5/10
Gyerekfejjel ez volt a kedvenc sorozatom. Akkor még nem kerestem a hibáit. Mai szemmel túl lassúnak tûnik ez a rész. Az eddigi részeknél a gyilkosság viszonylag hamar megtörténik, itt csak a 26. percben, azaz a film harmadánál. Szinte álmosítóan hosszú idõ a mai világban. Nem értem a film eleji kutyaparádét sem. Miért volt erre szükség?
gladiolus 2014 aug. 06. - 14:08:13
Az álomjelenetek annyira egyedivé teszik ezt a részt, hogy mindig olyan érzésem van, mintha egy nagy, önálló film lenne. És azt is bírom, hogy a gyilkosok végül állandóan meghunyászkodva gratulálnak Columbo-nak, még azok is, akik a legmagasabb lóról esnek le hirtelen, mint ugye itt is, nyomoronc, bárgyú festõke. :-)
8/10
nikato 2013 máj. 20. - 22:15:06 8/10 Előzmény kiceg
Az a kinyúló kéz a rémálmos jelenetben. Arra sokat gondoltam kiskoromban, és Úristen már el is felejtettem, és most kell rájönnöm, hogy akkor én a Columbo-ban láttam azt? :D Lehidalok. Amúgy jó kis rész volt, bár volt már izgalmasabb rész is.
10/10
offtopic
Novalis 2013 ápr. 23. - 12:07:24 10/10 Előzmény Tommy Gunn
Nyilván nem errõl van szó, hanem azokról az esetekrõl, amikor valaki sportot ûz abból, hogy csak azért is mindent ingyen szerezzen meg. Õ is azt írta, hogy ha lesz pénze, akkor megveszi.
10/10
offtopic
Tommy Gunn 2013 ápr. 16. - 20:57:45 10/10
Minden a felszín alatt van.
10/10
offtopic
Tommy Gunn 2013 ápr. 16. - 20:57:10 10/10
De még többen vannak, akiknek nincs erre pénzük, mert nem becsülik meg annyira a munkájukat, hogy értelmes fizetést kapjanak. Õk se töltsék le?
10/10
offtopic
Novalis 2013 ápr. 16. - 17:34:26 10/10 Előzmény Tommy Gunn
Tudod vannak, akik úgy érzik, illendõ megtisztelniük a film alkotóit annyival, hogy nem a netrõl lopják le azt, amivel õk megdolgoztak.
Becsülni való, hogy még vannak, akik így gondolkoznak, még ha kevesen is.
Összes hozzászólás