Columbo: Gyönyörű gyilkos

Bakancslistához adom
Columbo: Lovely But Lethal
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai krimi, 73 perc, 1973

Értékelés:

92 szavazatból
Szerinted?

Viveca Scott nemcsak gyönyörű, de kitűnő üzletasszony is. Egy kozmetikai céget vezet, mely kíméletlen konkurenciaharcban áll David Lang gyárával. Viveca azonban amennyire szép, annyira kegyetlen: Dr. Murchison vegyészt az alkoholizmusba kergette, majd fiatal kollégáját, Karl Lessinget egyszerűen eltette láb alól.

Stáblista:

Szereplők

Columbo hadnagy
Viveca Scott
Karl Lessing
Shirley Blaine
David Lang

Hozzászólások

Szerinted?
Tomikaaa 2020 jún. 18. - 22:03:25
Nem rossz rész ez, de annak a kiscsajnak (Sian Barbara Allen) a magyarhangja egyszerűen szörnyű.
Fáj hallgatni, rendkívül irritáló..
ceia 2015 aug. 07. - 22:58:20
Valahogy rossz idõpontokban adják mostanában a Columbo filmeket, rendszerint már csak arra jövök rá, hogy megy egy órája.
9/10
LexH 2014 aug. 12. - 13:48:16 9/10
Jól láttad, Vera Miles-on vörös paróka volt, s nem éppen elsõosztályú. Martin Sheen rövid alakítása erõs és emlékezetes a filmben. A szerephez sajnos nem volt elég magas. Általában véve a színészi alkatához képest túl alacsony.
9/10
nikato 2014 aug. 11. - 19:52:04 9/10 Előzmény LexH
Nem ismertem fel nála Béres Ilona hangját, pedig azért az elég jellegzetes. A haj, a szempilla, meg a pötty a szem alatt, annyira jellegzetesen '70-es évek, de a frizurája nagyon paróka szerû volt. Jó volt a mai rész. Csak kár, hogy folyton ismételnek, mindig ugyanazokat adják, pedig azért van egy pár része a Columbo-nak. Martin Sheen nem valami sokáig volt benne a mai epizódban, érdekes, hogy idõsebb korában inkább Charlie hasonlít rá, fiatalon meg Emilio Estevez. :D
9/10
LexH 2014 aug. 11. - 15:58:01 9/10
Kedves gladiolus!

Itt lelassult a rendszer, vagy tudod mi történik? Egy nappal késõbb jönnek át a hozzászólások?
Az említett két nyomozó, Poirot és Columbo között van egy lényeges hasonlóság: mindketten a maguk feje - vagy maguk orra - után mennek, amivel rendre meghökkentik a környezetüket, mégis nekik lesz igazuk. Lehet ezt nyomozó ösztönnek, pszichológiai érzéknek vagy egyszerû rutinnak nevezni, mindegy. Én a hétköznapi életben is használom a módszerüket: hagyom az embereket beszélni, s elõbb-utóbb valamivel elárulják magukat. Közben persze sokkal okosabbnak képzelik magukat nálam.
Az általad említett epizódok közül én is szeretem a Kapj el, ha tudsz! címût, elsõsorban a nõi fõszereplõ miatt (Ruth Gordon), aki szerintem jól játszotta volna el Miss Marple figuráját is. A Columbo a rendõrakadémián címûben is kiváló a két ellenszenves rendõrtanoncot játszó színész. Én legjobban a sorozat két elsõ epizódját szeretem, amelyek még önálló játékfilmeknek készültek. Sajnos azokat vetítik legritkábban.
gladiolus 2014 aug. 11. - 13:20:22 Előzmény LexH
Kedves LexH!

Örülök, hogy eme sorozatnál is hasonló az ízlésünk. Ezek szerint Te is kedveled a pszichológiai analízisre építõ és fõként intellektuális síkon munkálkodó, minden fizikális tettlegességtõl mentes nyomozók filmjeit? Netán csatlakozik a sorhoz Mr. Monk, és Sherlock Holmes is, természetesen a Jeremy Brett szériára gondolok, mert nekem õ az igazi Sherlock. :-)

Columbo természetesen egészen más, mint Poirot, aki Columbo antihigiénikus tetteitõl kisebb rohamot kapott volna, hiszen Poirot még a természetbe sem megy ki szívesen, de a maguk nemében mindketten párját ritkítóan intelligensek. Szeretem a Columbo filmek hangulatát,fõként az elsõ szériákat, amik a 70-es években indultak el, de az utána következõket is szívesen nézem, mert egy szerencsésen kialakított, de megunhatatlan sémára épülnek. Columbo alapvetõen úgy érzem, hogy pszichés analízissel és nagyfokú emberismerettel tájolja be a gyilkos személyét, elég hamar, szerintem az elsõ két találkozás alkalmával összeáll nála maga a személy, és aztán már nincs is más dolga, minthogy rábizonyítsa a tettét. Alapvetõen ugyanis szinte minden gyilkos egytõl egyig annyira készségesen részt akar venni a nyomozásban, és annyira erõltetetten sajnálja a halottat, hogy ez Columbo-nak elég.
Persze ki kellett alakítani a figurához egy megfelelõ imázst, amivel egyedi lehet, ehez kellett a ballonkabát, a szivar, a lerobbant peugeot, a láthatatlan feleség, és habár nagy kutyabarát vagyok, de az általam nem igazán sokra értékelt basset hund, mert ez a kutya sem szellemileg, sem fizikailag nem igazán agilis.
A sajátos gesztusok, amikor is kétszer biztosan visszajön valamiért, mondván uram, bocsásson meg, még egy utolsó kérdés-pszichés terror alá helyezi a gyanúsítottakat, és ezzel az állandó nyomukban történõ koslatással szerintem lelkileg töri meg õket, mert ezt a kiképzést nem bírják.
Mivel a sorozat 32 éven keresztül ment, úgy tûnik, ez a briliáns séma, a nagyszerû és pótolhatatlan szinkron, és a zseniálisan kidolgozott, logikailag jól követhetõ cselekmények, meg a sajátos karakter teszik ennyire hosszú életûvé a sorozatot.
Vannak kedvenceim, a Kapj el, ha tudsz-mert itt én is szerettem a gyilkost, a Nyugodjon békében, Mrs, Columbo-mert ez megint csak egyedien kilóg a sorból, a Columbo a rendõrakadémián-mert tetszik, ahogyan a végén erkölcsileg is letarolja a két tenyérbemászóan cinikus gazdag gyereket. És még sorolhatnám.
Hát igen, számomra az említett kis furcsa dolgai miatt nehezen képzelhetõ el, hogy Columbo-ban valaki észrevegye a férfit, de hála Istennek nem is ez a feladat. Hozzá a szentimentalizmus nem illik. Az Ölni már nincs idõ c. epizód is kilóg a sorból, mert gyakorlatilag nincs benne gyilkosság, viszont ott C. megvillantja a tánctudását. A Gyilkosság mint önarckép pedig annyira egyedi hangulatú, hogy inkább önálló filmként tudnám elképzelni, mint egy sorozat részeként.
9/10
LexH 2014 aug. 08. - 17:03:01 9/10 Előzmény gladiolus
Kedves gladiolus!

Csak most olvastam, amit írtál. Nagyon jól jellemzed Columbo tojáspucolásos jeleneteit, meg a szemétben turkálásait. Ezek szerintem is jól jellemzik a figurát, de azért az elég gusztustalan, hogy utána nem mos kezet. Én, ha újranézek egy-egy régi Columbo-filmet, ezeknél a jeleneteknél elkapcsolok. Meggyõzõdésem egyébként, hogy ezeket a jeleneteket ma már nem is engednék egy-egy ilyen "lájtos" krimihez leforgatni. Egyszerûen kihúznák a forgatókönyvbõl. Miként azt a jelenetet is, amikor (nem tudom, melyik részben) Columbo cukorkával kínál vadidegen gyerekeket a játszótéren. Borostásan, ballonkabátban...
gladiolus 2014 márc. 24. - 12:50:10
Ebben a részben feltûnt nekem egy kis apróság, ami másnak biztos nem bántja a szemét, de most valahogy érzékeny voltam rá. Szóval Columbo hozott magával egy tojást, mivel éjszaka riasztották álmából. Ilyenkor általában egy tojást hoz magával, hogy reggelizzen. Azt pucolgatja a gyilkosság helyszínén, többnyire. Ma is ezt tette, némi kiegészítéssel. Szóval felemelte a kuka tetejét,a hóna alá szorította, beleszórta a tojáshéjat a kukába, aztán beletörölte a kezét a ballonjába, és megfogta a tojást mindkét kezével, azzal is, amelyikkel a kuka tetejét leemelte. Aztán késõbb ezt a tojást megette. Nem láttam kezet mosni, persze az ilyen "lényegtelen" apróságokat a filmekbõl kihagyják.
De valahogy nekem belefér a képbe, hogy õ kukázás után nem mos kezet. :-)
Egyébként imádom a fazont, csak ezek a dolgai...mindegy, kell a figura összhangjához, azt hiszem.

Valahogy ennek a szépség királynõnek a jelensége annyira visszataszító volt számomra, ezzel a mesterségesen generált pötty förmedvénnyel az arcán. El nem tudom képzelni, hogy ha valakinek nincs az arcán. Hála Istennek semmilyen anyajegy, akkor mi a túrónka rak oda egyet mesterségesen? Viszolygok az ilyen pöttyöktõl. Persze ebben a korszakban ez nagy divat volt, bizots vannak emberek,a kiknek ez tetszik.
danek87 2013 júl. 03. - 22:38:25
Eleg gyenge resze..Igazabol az elso 12 es utolso 12 perc erdekes csak...a koztes ido felejtos..legalabbis en untam...
9/10
LexH 2012 okt. 09. - 07:56:02 9/10
"Sian Barbara Allen szinkronhangja: Vertig Tímea"

Nem tudom, kik õk, s nem is írtam róluk.
BicskaMaxi 2012 okt. 08. - 20:45:18 Előzmény LexH
Csakúgy, mint Sian Barbara Allen szinkronhangja: Vertig Tímea. :)
9/10
LexH 2012 máj. 05. - 08:25:48 9/10
A hideg és kegyetlen Vera Miles-ról e film alapján sosem jöttem volna rá, hogy õ volt a Psycho nõi fõszereplõje. Kiváló Béres Ilona szinkronhangja (jól egymásra találtak).
ducknukem 2009 jún. 06. - 19:03:05
Columbo az egyik kedvencem !Tudjuk az elején h ki a gylkos,de mégis meg várjuk ,hogy Õ hogy bogozza ki!Én sosem alszom el rajta:)
10/10
colombogabor 2008 ápr. 09. - 00:08:50 10/10
Szerintemis gyalázat,hogy ilyen késõn megy.És mindez az átkozott médium miatt,aminek ráadásul 1 ponttal alacsonyabb az átlaga:(
nagyszájú 2008 ápr. 08. - 23:07:02
hm?
10/10
Deni7676 2008 ápr. 08. - 23:06:11 10/10
Nálunk mostanában a gyilkosság sem történik meg,mert addigra az állommanó akcióba lép!!
bici750 2008 ápr. 08. - 21:34:55
Nálam mostanában Coloumbo nem találja meg a gyilkost..addigra bealszom :(
paracsiom 2008 márc. 27. - 20:32:28
lassan nem tudom eldönteni, hogy túl késõn vagy a másnaphoz viszonyítva túl korán adják e ezt a sorozatot.. szánalmas, hogy ilyenkorra teszik Colombot és napközben meg a nézhetetlen béna mûsorokat adják...és persze, hogy ember nem fog fönnmaradni illetve felkellni, hogy megnézze.. igy majd mondhatják azt, hogy persze egyáltalán nincs nézettsége és ezért leveszik majd a mûsorról...
banana03 2007 jan. 24. - 12:01:22
hát úgy tûnik, rájött...nem mintha annyira meglepõdtem volna;)
Adblock detektálva

Hirdetésblokkolód kikapcsolásával segíthetsz, hogy a PORT.hu továbbra is ingyenes, minőségi tartalmat biztosíthasson.

Rendben, kikapcsoltamHogy tudom kikapcsolni? Köszönjük, PORT.hu