Columbo: Visszajátszás

Bakancslistához adom
Columbo: Playback
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott amerikai krimi, 70 perc, 1975

Értékelés:

77 szavazatból
Szerinted?

Margaret Meadis közli a vejével, Harold Van Wyckel, hogy nemsokára le kell mondania a család nagyvállalatának vezérigazgatói posztjáról a nő fia, Arthur javára. Van Wyck pedig egész egyszerűen úgy akarja elkerülni a leváltatását, hogy egy rendkívül jól kidolgozott terv alapján végez az asszonnyal. A gyilkosságot sikeresen végre is hajtja, csak egyetlen probléma merül fel: Columbo hadnagyot küldik nyomozni.

Stáblista:

Szereplők

Columbo
Harold Van Wick
Elizabeth Van Wick
Arthur Meadis
Margaret Meadis

Hozzászólások

Szerinted?
gladiolus 2015 nov. 14. - 13:19:45 Előzmény fk
Mindenre én sem emlékszem ebbõl a részbõl, az rémlik, hogy a filmfelvétel adja kézbe a megoldást, de az beugrott, hogy ez a tolószékes hölgy esete, aki még így, aktív lábak nélkül is százszor jobbat érdemelne ennél az iszonyú, förtelmes alaknál, aki a férje.

Érdekes ez a Monk-Columbo párhuzam és nem véletlen, hogy felmerült. Mindkét sorozat igen nagy szériaszámot ért meg, és ez önmagában is fémjelzi egy alkotás sikerét, ha esetleg más tényezõk alapján vitatható lenne, hogy miért kell állandóan ezeket nézni. Az, hogy évek hosszú sora óta folyamatosan játsszák õket valamelyik csatornán, és az emberek még nem szólaltak fel ez ellen, az is jelent valamit, persze jelentheti azt is, hogy az igen tisztelt kereskedelmi adóknak nem elég színes a repertoárja, nem tudom melyik a valós. De nem bánom, mert szeretem ezeket a filmeket, Columbot jobban.

Szerintem mindkét sorozat sikerének alapja, hogy a két fõszereplõ annyira sajátosan egyedi, hogy az már szórakoztató. A Monk sorozatnak külön emeli a fényét, hogy van egy alapvetõ cselekmény vonulat, a Trudy gyilkosság hátterének kutatása, ami csak legvégül oldódik meg, és nem akárhogyan, hanem életszerûen, szerintem fantáziadúsan, hihetõen, és nem egy rózsaszín bla bla mesével. Mindkét sorozatot profik írták, gondoljunk bele, mennyi ötlet és mennyi agy kellett ennyi igazán jól sikerült, csavaros gyilkossági ügy megírásához.

Hogy Columbot miért szeretjük, nem lehet tudni, mindenki másért. Én azért, mert ugye az elején mindig van egy gyilkos, egy eset, egy környezet, egy hangulat, amiben sokszor valóságtól elrugaszkodott, olykor megdöbbentõen kegyetlen események történnek. Vagy az is elõfordul, hogy esetenként még unalmas is némely epizód eleje. De onnantól kezdve, hogy Columbo megjelenik, a helyére kerül minden és visszazökkenünk a remény talajára. Mert õ jelenti a rendet és a megszokott, megnyugtató állandóságot, a változatlant, amire mindig lehet számítani, és minden esetben visszaadja az embernek azt az illúziót, hogy még a legkorruptabbak számára sem oldható vagy kenhetõ meg/el minden. Még az sem, amikor a rendõrfõnök öli meg a saját feleségét az egyik részben. Azért a való életben ilyeneket szerintem elkennek, ha nem is mindig, de párszor. Szóval jó az öreg, az összes hülyeségével és bosszantó puritánságával, anti higiénikus csövességével együtt, és KIZÁRÓLAG EZZEL A SZINKRONHANGGAL. Itt és most, ünnepélyesen kijelentem, hogy ha egyszer valaki, más sorozatokhoz hasonlóan ennek is meg meri változtatni a szinkronját, azt megkeresem, és kilövöm a Holdra.
ceia 2015 nov. 13. - 20:38:29 Előzmény Gabesto
Van ott sok eltérés.. Erre a részre én sem emlékszem már. Még 15 perc és meglátom :)
Gabesto 2015 júl. 28. - 18:55:05
Érdekes, hogy a két felvétel között más eltérés is van. Az egyik kép bal oldalánál van egy árnyék. Azt hittem, hogy a gyilkos pl. a táskáját hagyta ott.
squashmacska 2013 júl. 02. - 13:35:44 Előzmény fk
én meg a Monkot (sem) tudom megunni :)
LexH 2012 jún. 14. - 15:57:19
Ha ennyire szereted a Columbo-karaktert (mint én is), és újra megnézed, felhívom a figyelmedet Peter Falk különleges testbeszédére, amit e sorozaton kívül talán legjobban a Verseny a javából címû filmjében lehet elemezni: nagyon sok némafilmes gesztust mert használni.
A Columbo-sorozatban a filmtechnikának valóban nincs nagy szerepe, annál is zavaróbb, amikor (mint például ebben a részben is) valamilyen technikai ötlet áll a bûnügy középpontjában. Ha más nem, legalább az operatõr elmagyarázhatta volna a forgatókönyvírónak és a rendezõnek, hogy 1975-ben, amikor az epizód készült, képtelenség volt egy ipari kamera képét olyan részletgazdagon kinagyítani, ahogyan a filmben teszik.
fk 2012 jún. 14. - 12:11:39
Columbo a legnagyobb isten... Nincsenek látványos- hallványos csatajelenetek, lézerhajtású szuperûrrepülõgépek, és mégis, ezerszer inkább imádom, mint a legújabbkori zsrilliódolláros mozikat. Alig- alig kivehetõ poénok halmaza, Columbo unalomig ismert viselkedései... Ami mégsem unalmas, hanem végtelenül szórakoztató... Imádom a karaktert, ez az arc a legnagyobbak között van. Remek sorozat, imádom, imádom, imádom. Ha a -fõleg a kertévéken futó- ratyik helyett napi három epizódot adnának belõle per csatorna, akkor is nagyobb nézettsége lenne, mint azoknak. Szerintem ez olyan biztos, mint szódás a lovát. Most pont lemaradtam róla, nem figyeltem. De szombaton kutyaisten megnézem, vagy felveszem, és majd aztán. Függõ vagyok. Nem tudom megunni. Pölö Monkot meg tudtam unni a kábé századik rész után. Ezt sosem fogom. Columbo a legnagyobb isten. (keretes szerkezet, remélem, figyelt mindenki!)