Cseppben a tudás - A víz rejtélye

Bakancslistához adom
Unser Wissen ist ein Tropfen - Wasser, das unbekannte Wesen
osztrák ismeretterjesztő film, 49 perc, 2008

Értékelés:

5 szavazatból
Szerinted?

A víz titkokat hordoz, csupa rejtély. Segít a szerves élet keletkezésében és fennmaradásában. Ellenszegül azonban, ha alá kell vetnie magát a fizika elismert törvényeinek. Ha feltárja egy titkát, nyomban száz új rejtélyt vet fel. A fizikusok szemében a víz rendhagyó. Más anyagok lehűléskor összehúzódnak, a víz azonban fagyott állapotban tágul, ezáltal könnyebb lesz és mint jég úszhat a felszínen. Ha lesüllyedne a fenékre, nem létezhetne alatta élet. A tenger egyetlen óriási jéghegy volna. Az az állítás, hogy a víznek emlékezete van, természetesen megváltoztatja szinte a teljes világképünket. "James Bondnak igaza volt, ő már régen kipróbálta: más dolog felrázni, vagy megkeverni valamit." 4 és fél milliárd évvel ezelőtt nagyon életellenes körülmények voltak a föld felszínén. Nem tudjuk, hogyan történt, de mégis keletkezett valami, az ún. "ős-levesben". Ez a leves vízből és különböző molekulák keverékéből állt. Senki sem tudja, hogyan fejlődött ki az élet az élettelen anyagból. A válasz erre a még tisztázatlan kérdésre nagy valószínűséggel a vízben rejlik. Elárulhat-e nekünk valamit a mai víz az élet keletkezéséről? Hogyan jutottak ki az első organizmusok a tengerből? Ez már egy újabb rejtély. A tudományos ismeretterjesztő film mindezekre keresi a választ.

Stáblista:

Hozzászólások

Szerinted?
csontmaci 2018 szept. 06. - 20:37:08
Az a legnagyobb baj, hogy a filmben említett jelenségek és magyarázatok vegyesen valósak és humbugok, így összemosódik, hogy mi mögött van valódi tudományos vizsgálat, és mi mögött nincs.
10/10
totoja 2010 jún. 09. - 18:54:46 10/10 Előzmény aa194545
Na jah.. meg a levegõnél nehezebb tárgyak nem tudnak repülni , a föld meg lapos és a szélén leesel, etc. A filmben említették Newtont, aki kb. ezt mondta : amit tudunk csepp, amit nem tudunk tenger. Ezért én meg az ilyen emberekbe tudok csalódni mint te. Ne értse senki félre, nem feltétlenül hiszek nekik!
1/10
aa194545 2010 márc. 25. - 22:55:27 1/10 Előzmény peat
Én is kíváncsian vártam, fel is vettem. De ez iszonyú nagy baromság. Mintha egy olyan vallás tanait hallgatnám, ami bálványként imádja a vizet. Könyörgöm ... ez mindössze egy H2O molekula és olyanokat tulajdonítanak neki, mint pl. információt hordoz. Tehát a betorkolló víz sokkal többet "tud", mint a forrásvidéken csordogáló .... Ez nagy áltudományoskodás ... mélyen elásták magukat elõttem a sógorok ... 1/10
offtopic
peat 2010 márc. 22. - 00:13:43
kiváncsian várom a filmet!