Csillag a máglyán

Bakancslistához adom
12 éven aluliak számára a megtekintése nagykorú felügyelete mellett ajánlott magyar játékfilm, 96 perc, 1979

Értékelés:

21 szavazatból
Szerinted?

1530. Kálvin János és Szervét Mihály diáktársak Párizsban. Az egyetemista ifjúság Kálvin álnéven írt "Institution" című művével a reformáció győzelmét ünnepli. Mikor az inkvizíció megtalálja barátjánál az álnéven rejtőzködő Kálvint, a vérkeringést kutató fiatal Szervét magát mondja a vallásújítónak, csak hogy Kálvint mentse. Húsz év múlva Szervét kerül az inkvizíció elé Kálvinhoz írt levelei miatt, amelyekben elveti a Szentháromságot és tudományosságon alapuló istenhitet hirdet. Genfben, Kálvinnál keres menedéket, aki vitájukban eszméi visszavonására akarja rávenni. Aztán hogy megszilárdítsa a reformáció új hatalmát, könyveivel együtt a máglyára küldi.

Stáblista:

Alkotók

Hozzászólások

Szerinted?
10/10
Édes Anna 2019 márc. 04. - 18:57:37 10/10
Csak felsőfokban lehet beszélni erről a produkcióról. Úgy tökéletes, ahogyan van. Lenyűgöző színészi alakítások sora Sztankaytól Sinkovitson át Őze Lajosig, Avar Istvánig, Haumann Péterig, Mensáros Lászlóig. Huszti Péter Szervét Mihály szerepében megejtően , gyönyörűségesen emberi és igaz. Az egyik legjobb alakítása , pedig abból volt nem kevés. Csodálatos élmény minden pillanata.
ida555 2016 okt. 31. - 13:54:52
Ez így igaz, de Sütõ András nem a történelmi tényeket akarta megírni a darabjában, sõt nem is Kálvinról és Szervétrõl szól a darab állítólag. Õket csak felhasználta, hogy a rendszerrõl, a társadalomról elmondhassa a véleményét, amit akkor nyiltan nem lehetett. Sok évvel ezelõtt volt is egy beszélgetés a református teológián arról, hogy felhasználható-e ilyen formán két történelmi alak.
adamnagysweetmovie 2013 okt. 29. - 10:35:32 Előzmény saibor
ne keverd a kereszténységet a mindenkor hatalommal kufárkodó egyházakkal...
1/10
ittmarmindenfoglalt 2012 nov. 03. - 23:33:46 1/10 Előzmény saibor
A film tendenciózusan hamis információkra épül. Borzalmas történelemhamisítás. Hamis képet fest Kálvinról, Szervétrõl és a többiekrõl. Szégyen, hogy ilyennek kábították az embereket pont a reformáció napján! Talán nem véletlenül.
Szégyellje magát aki ebben részt vett!
far vik 2012 nov. 02. - 10:42:47 Előzmény saibor
Hát ja. A vallási fanatizmus és a térítõ szellem vitte véghez a legnagyobb és legvéresebb gonoszságokat a világban. Valahol amúgy a politikai is egy fajtája a vallási fanatizmusnak.
mixtur 2012 okt. 31. - 19:37:01
473. Kálvin, aki elismerte az örökkévaló Pokol létezését, nem ismerte Istent, mégis szörnyû képet festett Róla és az Õ örökkévalóságáról. Ha lenne örökkévaló Pokol, az csak az örökkévaló gyönyör székhelye lehetne, – mivel Isten Ananda, és így az Õ mennyei boldogsága örökkévaló, nincs más örökkévalóság. … (Sri Aurobindo: Aforizmák)
saibor 2012 okt. 31. - 16:56:17
Ez igazán egy remekmû.Abból is látszik, hogy senki sem szólt hozzá,
talán senki sem nézi.
Pedig nagyon érdekes abból a szempontból is, hogy a kereszténység is éppen olyan gonosz és
ocsmány volt, mint négy évszázaddal késõbb a bolsevizmus meg a nácizmus.
Ami a gonoszságot, kegyetlenséget, népírtást illeti, csak a múlt században szorult
a harmadik helyre, majd kétezer éven keresztül aranyérmes volt.